Bokeh er en populær og fascinerende teknikk i fotografverdenen som lar fotografer skape vakre og drømmende effekter i bildene sine. Men hva er egentlig bokeh? Hvordan kan det oppnås? Og hvorfor er det en så viktig del av fotografering? I dette innlegget vil vi avmystifisere konseptet med bokeh og gi en grundig analyse av denne kunstneriske fotograferingsteknikken. Enten du er en profesjonell fotograf eller en hobbyfotograf, vil forståelse av bokeh ta dine ferdigheter innen fotografi til neste nivå. Så ta kameraet ditt og bli med oss ​​når vi utforsker den fortryllende verden av bokeh!

Hva er Bokeh? Her er alt du trenger å vite om Bokeh - Bildet: Kenneth Hauen

Hva er Bokeh? Her er alt du trenger å vite om Bokeh – Bildet er laget av Kenneth Hauen

2. Hva er bokeh og hvordan påvirker det fotografering?

Bokeh, avledet fra det japanske ordet “boke” som betyr “blur” eller “haze”, refererer til den estetiske kvaliteten til de uskarpe områdene i et fotografi. Det er resultatet av å bruke en bred blenderåpning for å skape en smal dybdeskarphet, som igjen skiller motivet fra bakgrunnen, noe som gjør at det ser uskarpt ut og forbedrer dets fremtredener. Kvaliteten på bokeh bestemmes av forskjellige faktorer, inkludert linse-designet, blenderformens form og avstanden mellom motivet og bakgrunnen. Et objektiv med stor maksimal blenderåpning, for eksempel f/1.8 eller f/2.8, foretrekkes ofte for å produsere behagelig bokeh. Fotografer bruker bokeh for å trekke oppmerksomheten mot motivet, skape en følelse av dybde eller fremkalle en viss stemning i bildene deres. Det drømmende og eteriske utseendet som oppnås gjennom bokeh gir et snev av kunstnerisk og visuel interesse til fotografier, noe som gjør dem mer fengslende og overbevisende.

4187 1

3. Vitenskapen bak oppretting av bokeh

Å skape bokeh innebærer å forstå de tekniske aspektene ved fotografering. Et av hovedpunktene som bidrar til bokeh er blenderåpning. Ved å bruke en bred blenderåpning, for eksempel f/1.8 eller f/2.8, kan du oppnå en smal dybdeskarphet, noe som resulterer i en uskarp bakgrunn og fremhever motivet.

En annen faktor som påvirker bokeh er linsedesign. Ulike linser har unike egenskaper som kan påvirke kvaliteten på bokeh. Linsjebelegg, optisk konstruksjon og antall blenderblader spiller alle en rolle i å produsere behagelig bokeh.

I tillegg er avstanden mellom motivet og bakgrunnen avgjørende. Større avstander skaper en sterkere bokeh-effekt, mens kortere avstander gir en mer subtil effekt.

Å forstå disse tekniske aspektene vil gjøre deg i stand til å kontrollere og manipulere bokeh for å oppnå den ønskede kunstneriske effekten i fotografiene dine. I den kommende seksjonen vil vi utforske forskjellige teknikker for å integrere bokeh i fotograferingen din, inkludert tips for å velge riktig linse og innstillinger. Hold deg oppdatert for mer innsiktsfulle innsikter!

4. Forskjellige typer bokeh og deres effekter på komposisjon

I tillegg til de tekniske aspektene er det viktig å forstå de forskjellige typene bokeh og hvordan de kan forbedre komposisjonen av fotografiene dine. Bokeh kan variere i form, størrelse og utseende, noe som fører til tydelige effekter på bildet.

En vanlig type bokeh er kjent som “soft bokeh”, preget av glatte, avrundede høydepunkter i bakgrunnen. Soft bokeh skaper en drømmende, eterisk atmosfære og brukes ofte i portrettfotografering for å trekke oppmerksomheten mot motivet.

På den annen side består “harsh bokeh” av polygonale eller uregelmessig formede høydepunkter i bakgrunnen. Denne typen bokeh kan gi en dynamisk, nervøs følelse til bildene dine, spesielt i urban eller gatefotografering.

“Creamy bokeh” refererer til en bokeh med en konsistent, kremet tekstur, noe som resulterer i en søml

Dådyr, også kjent som europeisk dåhjort (Dama dama), er en middels stor art av hjortefamilien. De er kjennetegnet av sine karakteristiske gevir, som består av flate, forgrenede plater. Dådyr er vanligvis aktive i skumringen og nattetimene, og de foretrekker å beite på gress, urter og løvverk.

Dådyr i Dyreparken i Kristiansand

5. Verktøy og utstyr som trengs for å fange fantastisk bokeh

For å oppnå fantastisk bokeh i fotografiene dine, er det viktig å ha de riktige verktøyene og utstyret. Selv om du kan eksperimentere med forskjellige linser og kamerainnstillinger, kan visse enheter forbedre bildene dine med bokeh.

 • Raske linser: En linse med en bred blenderåpning, for eksempel f/1.8 eller bredere, gir bedre kontroll over dybdeskarpheten og skaper en grunnere fokusflate, noe som resulterer i en mer fremtredende bokeh. Prime-linser med faste fokuslengder er ofte foretrukket for sine bredere blendere og skarpere bildekvalitet.

 • Teleobjektiv: Teleobjektiv, for eksempel 85 mm eller 135 mm, har en lengre brennvidde og smalere dybdeskarphet, noe som gjør dem ideelle for å isolere motivet og produsere en vakker bokeh-rik bakgrunn.

 • Linsefiltre: Noen filtre, for eksempel sirkularisk polariserende filter eller nøytral tetthetsfilter, kan forbedre utseendet på bokeh ved å redusere refleksjoner eller tillate deg å bruke tregere lukkerhastigheter uten å overeksponere bildet.

 • Tripod: En stabil stativ er viktig når du fotograferer bokeh, spesielt i svakt lys eller når du bruker lengre lukkerhastigheter. Det bidrar til å sikre skarphet og eliminerer kameraristing, noe som resulterer i renere og mer definert bokeh.

 • Bokeh-tilbehør: For å ytterligere forbedre bildene dine med bokeh, kan du eksperimentere med tilbehør som bokeh-hatter, som skaper vakre former eller mønstre i de uskarpe områdene, og legger til et ekstra element av interesse og lunefullhet til bildene dine.

Ved å ha de riktige verktøyene og utstyret i fotoutstyret ditt, kan du heve bokeh-spillet ditt og fange fantastiske og fortryllende bilder. I den neste seksjonen vil vi utforske ulike teknikker og tips for å oppnå forskjellige bokeh-effekter i bildene dine. Hold deg oppdatert!

Sauherad - Ensom sopp

Sauherad – Ensom sopp

6. Tips og teknikker for å oppnå best mulig bokeh i fotograferingen din

Nå som du har en forståelse av de essensielle verktøyene og utstyret som trengs for å fange fantastisk bokeh, la oss ta en dypdykk i noen tips og teknikker som vil hjelpe deg å oppnå den beste bokeh i fotograferingen din.

 • Velg riktig bakgrunn: En travel eller rotete bakgrunn kan distrahere fra bokeh-effekten. Se etter bakgrunner med interessante former eller farger som vil komplementere motivet ditt og skape visuelt tiltalende bokeh.

 • Finn det riktige lyset: Godt lys er avgjørende for vellykket bokeh-fotografering. Mykt, diffust lys fungerer best da det skaper en jevnere og mer behagelig bokeh. Alternativt kan du eksperimentere med backlighting for å skape en drømmende og eterisk bokeh-effekt.

 • Bruk en bred blenderåpning: For å maksimere bokeh-effekten, bruk en bred blenderåpning (mindre f-tall) for å skape en smalere fokusflate. Dette vil resultere i en uskarp bakgrunn og en mer fremtredende bokeh.

 • Eksperimenter med forskjellige brennvidder: Ulike brennvidder kan produsere varierende bokeh-effekter. Vidvinkelobjektiver har en tendens til å ha mer fremtredende bokeh, mens teleobjektiv skaper en jevnere og mer kremet bokeh.

 • Juster avstanden mellom motivet og bakgrunnen: Avstanden mellom motivet og bakgrunnen kan ha stor innvirkning på utseendet på bokeh. Å øke avstanden mellom dem vil produsere en mer fremtredende bokeh-effekt.

Husk at øvelse er nøkkelen når det gjelder å mestre kunsten bokehfotografering. Eksperimenter med forskjellige teknikker, innstillinger og komposisjoner for å finne din egen unike stil.

7. Vanlige feil å unngå når du bruker bokeh

Kunsten om bokeh-fotografering kan ta tid og mye øvelse, er det viktig å være klar over vanlige feil som kan hindre resultatene dine. Her er noen fallgruver å unngå:

 • Overbruk av bokeh: Det er lett å bli med på bokeh-effekten og bruke den i hvert bilde. Husk at bokeh bør brukes til å forbedre motivet, ikke overvelde det. Vær selektiv når du bruker bokeh, og bruk den bare når det er passende.

 • Ignorering av motivet: Ikke bli så opptatt av å skape en vakker bokeh-bakgrunn at du neglisjerer motivet. Sørg for at motivet ditt er klart og skarpt, selv i midt av bokeh-blur.

 • Forsømelse av komposisjon: Bokeh alene gjør ikke et godt bilde. Du må også ta hensyn til komposisjonen av bildet ditt, for eksempel hvordan motivet er plassert i rammen og hvordan bakgrunnen brukes.

 • Ikke vurdere konteksten: Bokeh er ofte assosiert med portretter eller nærbilder, men det kan brukes i ulike sjangre av fotografering. Tenk på historien du vil fortelle med bokeh effekten.

 • Mangel på oppmerksomhet på detaljer: Bokeh kan avsløre ufullkommenheter i linsen din, for eksempel objektivaberrasjoner eller ujevne bokeh-sirkler. Ta deg tid til å inspisere bildene dine og gjøre nødvendige justeringer eller linsevalg for å oppnå ønsket effekt.

Ved å unngå disse vanlige feilene kan du heve bokeh-spillet ditt og skape mer fengslende og overbevisende bilder.

8. De kunstneriske mulighetene til bokeh i fotografering

Nå som vi har dekket de vanlige feilene å unngå i bokeh-fotografering, la oss dykke inn i de kunstneriske mulighetene som denne teknikken tilbyr. Bokeh kan være et kraftig verktøy for å skape vakre og visuelt tiltalende bilder. Dens myke og drømmende bakgrunnsblur kan legge til en følelse av dybde, mysterium og følelse til dine fotografier.

En måte å bruke bokeh kreativt på er å eksperimentere med forskjellige lyskildene. Ved å plassere små, uskarpe lyspunkter i rammen, for eksempel julelys eller bylys, kan du skape en hypnotiserende bokeh-effekt som forbedrer den generelle stemningen til bildet ditt.

En annen teknikk er å leke med forskjellige former og mønstre. Ved å bruke en spesialdesignet bokeh-hette eller lage en DIY-bokeh-filter, kan du forvandle bakgrunnsblur til vakre former som hjerter, stjerner eller til og med tilpassede design. Dette kan legge til et ekstra element av interesse og lunefullhet til bildene dine.

Videre kan bokeh være spesielt effektivt i historiefortelling og skape en følelse av intimitet. Ved å bevisst uklare bakgrunnen og holde motivet i fokus, kan du trekke seeren direkte til hovedmotivet, understreke dets betydning og skape en kraftig visuell fortelling.

Ved å mestre teknikkene vi har diskutert, kan du låse opp uendelige muligheter for kreativ uttrykk. Enten du fotograferer portretter, stilleben eller natur, kan bokeh heve fotograferingen din og vekke følelser hos betrakteren.

9. Forbedre bildene dine med post-processing-teknikker for bokeh

Å oppnå en vakker bokeh-effekt under opptak er viktig, men post-processing kan ytterligere forbedre bildene dine med bokeh. Med de riktige redigeringsteknikkene kan du finjustere bokeh og gjøre den enda mer forlokkende.

En effektiv metode er å justere kontrast- og metningsnivåene. Balansering av kontrasten kan bidra til å gjøre bokeh mer definert og levende. Øking metningen litt kan også gjøre bokeh-fargene mer slående, noe som legger til et ekstra lag med visuell interesse til den generelle komposisjonen.

I tillegg kan bruk av selektive redigeringsverktøy bidra til å trekke oppmerksomhet til bokeh. Ved å redusere klarheten eller

En vakker liten jordhumle på Cosmos

Jordhumle på Cosmos

10. Forbedre bildene dine med post-processing-teknikker for bokeh

Å oppnå en vakker bokeh-effekt under opptak er viktig, men post-processing kan ytterligere forbedre bildene dine med bokeh. Med de riktige redigeringsteknikkene kan du finjustere bokeh og gjøre den enda mer forlokkende.

En effektiv metode er å justere kontrast- og metningsnivåene. Balansering av kontrasten kan bidra til å gjøre bokeh mer definert og levende. Øking metningen litt kan også gjøre bokeh-fargene mer slående, noe som legger til et ekstra lag med visuell interesse til den generelle komposisjonen.

I tillegg kan bruk av selektive redigeringsverktøy bidra til å trekke oppmerksomhet til bokeh. Ved å redusere klarheten eller skarpheten i bakgrunnen, kan du skape en jevnere, mer drømmende bokeh-effekt. På den annen side kan du øke klarheten på hovedmotivet for å få det til å skille seg ut mer mot den uskarpe bakgrunnen.

Til slutt, ikke vær redd for å eksperimentere med forskjellige filtre og forhåndsinnstillinger. Noen filtre, for eksempel “soft focus” eller “glow”-filtre, kan ytterligere forbedre bokeh og skape en mykere, mer eterisk look. Forhåndsinnstillinger som er spesielt designet for bokeh-fotografering, kan også spare deg tid og gi en konsistent og polert estetisk.

Husk at post-processing bør forbedre den kunstneriske visjonen du hadde når du tok bildet. Bruk disse teknikkene som et utgangspunkt, men ikke vær redd for å eksperimentere og finne din egen unike redigeringsstil som komplementerer bokeh-effekten i bildene dine.

Omfavne skjønnheten av bokeh i bildene dine!

Nå som vi har utforsket de tekniske aspektene av å oppnå bokeh-effekten og lært hvordan du kan forbedre den gjennom post-processing, er det på tide å reflektere over skjønnheten til bokeh og dens innvirkning på fotografering.

Bokeh legger til en snev av magi til bildene dine, skaper en følelse av dybde og dimensjon. Det lar deg isolere motivet ditt og skape en fengslende visuell historie. Den myke, drømmende bakgrunnen legger ikke bare til estetisk appell, men fremhever også hovedmotivet, noe som gjør det til fokuspunktet i bildet.

Ved å mestre teknikkene vi har diskutert, kan du låse opp uendelige muligheter for kreativ uttrykk. Enten du fotograferer portretter, stilleben eller natur, kan bokeh heve fotograferingen din og vekke følelser hos betrakteren.

Husk, bokeh er ikke bare et teknisk konsept; det er en kunstform. Det krever øvelse, eksperimentering og et skarpt øye for komposisjon. Omfavn skjønnheten til bokeh i fotograferingen din og la det bli et verktøy for historiefortelling.

Å mestre kunsten bokeh-fotografering er en givende reise. Ved å forstå viktigheten med valg av objektiv, kamerainnstillinger og redigerings-teknikker, kan du utnytte bokeh for å skape vakre og kunstneriske fotografier.

Her er noen tips for å komme i gang:

 • Start med å eksperimentere med forskjellige linser og kamerainnstillinger. Se hvordan ulike brennvidder, blenderåpninger og lukkerhastigheter påvirker bokeh-effekten.

 • Lær deg å bruke post-processing-verktøy for å finjustere bokeh. Dette kan hjelpe deg å skape den ønskede effekten.

 • Ikke vær redd for å eksperimentere. Det er den beste måten å lære og finne din egen unike stil.

Med litt øvelse vil du være på vei til å skape bokeh-bilder som vil ta pusten fra betrakterne.

Del denne artikkelen

0 Comments