Hva er brennvidde og hvordan fungerer det?

by | Nov 28, 2023 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 0 comments

Brennvidde er en viktig faktor i fotografering, da den bestemmer hvordan lys blir bøyd gjennom objektivet og dermed påvirker bildets perspektiv og forstørrelsesgrad. I denne omfattende guiden vil vi dykke ned i begrepet brennvidde, lære om ulike typer objektiver og hvordan de påvirker bildevinkel, samt gi tips om hvordan du kan velge riktig objektiv for ulike fotograferingsscenarier.

1. Hva er Brennvidde?

Brennvidde er et begrep som beskriver avstanden fra midten av objektivet til det punktet der lyset samles og fokuseres. Denne avstanden måles i millimeter og er en viktig parameter for å bestemme perspektivet og forstørrelsen i bildet. Brennvidde kan være positiv eller negativ, avhengig av om objektivet er en samlelinse (konveks objektiv) eller en spredelinse (konkav objektiv).

En samlelinse har en positiv brennvidde og samler lysstrålene slik at de møtes i et punkt. Dette resulterer i et bilde som er mindre enn det opprinnelige objektet. På den annen side har en spredelinse en negativ brennvidde og sprer lysstrålene, noe som resulterer i et bilde som er større enn det opprinnelige objektet.

2. Objektiver og Bildevinkel

Brennvidde påvirker også bildevinkelen, som bestemmer hvor mye av området du får med på bildet ditt. Vidvinkelobjektiver har en kort brennvidde og gir en stor bildevinkel, noe som betyr at de fanger opp et bredt område. Dette gjør vidvinkelobjektiver ideelle for landskapsfotografering eller situasjoner der du ønsker å inkludere mye av omgivelsene dine i bildet.

Vakker høstdag på Gaustatoppen - ved Gaustablikk i Rjukan, Telemark.

Bilde av Gaustatoppen fra Tuddalsvegen

Normalobjektiver har en brennvidde som tilsvarer det menneskelige øyets synsfelt. De gir en bildevinkel som er tilnærmet lik det du ser med øynene dine. Dette gjør normalobjektiver allsidige og egnet for ulike typer fotografering, inkludert portrettfotografering.

Teleobjektiver har en lang brennvidde og gir en liten bildevinkel. Dette betyr at de fokuserer på en smalere del av motivet og gir en forstørret effekt. Teleobjektiver er ideelle for fotografering av motiver som befinner seg på lang avstand, for eksempel dyrefotografering eller sportsfotografering.

3. Valg av objektiv for forskjellige motiver

Når du velger riktig objektiv for forskjellige motiver, er det viktig å vurdere hvilken bildevinkel og forstørrelse du ønsker å oppnå. For portrettfotografering er normalobjektiver med en brennvidde på rundt 50mm vanligvis foretrukket, da de gir en naturlig perspektiv og en behagelig komposisjon.

For landskapsfotografering, der det er viktig å fange et bredt synsfelt, er vidvinkelobjektiver med kortere brennvidde ideelle. Disse objektivene gir en stor bildevinkel og kan fange det vakre landskapet i all sin prakt.

For sportsfotografering eller andre situasjoner der du trenger å zoome inn på fjerne motiver, er teleobjektiver med lengre brennvidde det beste valget. Disse objektivene gir deg muligheten til å komme tett på handlingen og fange detaljer på lang avstand.

4. Utskiftbare objektiver og systemkameraer

En av fordelene med systemkameraer er muligheten til å bruke utskiftbare objektiver. De mest vanlige typene systemkameraer er speilreflekskameraer og speilløse kameraer. Ved å bruke ulike objektiver med forskjellige brennvidder kan du tilpasse kameraet ditt til ulike situasjoner og oppnå ønsket bildevinkel og forstørrelse.

Speilreflekskameraer bruker et optisk speil for å reflektere lys inn i søkeren, noe som gir deg en nøyaktig visning av motivet før du tar bildet. Speilløse kameraer, derimot, har ingen optisk søker og bruker i stedet en elektronisk søker eller en LCD-skjerm for å vise motivet. Speilløse kameraer er vanligvis mer kompakte og lettere enn speilreflekskameraer, noe som gjør dem mer bærbare og praktiske for reisefotografering.

5. Utforsk effekter av objektiver og bildevinkel

En flott måte å forstå effekten av forskjellige objektiver og bildevinkler er å eksperimentere med dem i praksis. Prøv å ta bilder med ulike objektiver og sammenlign resultatene for å se hvordan bildevinkel og forstørrelse påvirker bildene dine.

For eksempel kan du ta bilder av samme motiv med både vidvinkel- og teleobjektiver. Legg merke til hvordan vidvinkelobjektivet fanger mer av området, mens teleobjektivet komprimerer perspektivet og gir en mer konsentrert visning av motivet.

6T5A0772 1 2

6. Teknikker for å oppnå forskjellige perspektiver

Brennvidde kan også brukes som et kreativt verktøy for å oppnå forskjellige perspektiver i bildene dine. Ved å bruke vidvinkelobjektiver kan du skape imponerende panoramabilder som fanger et bredt synsfelt. Dette er spesielt effektivt i landskapsfotografering, der du ønsker å inkludere så mye av området som mulig.

På den annen side kan du bruke teleobjektiver for å isolere enkeltelementer i bildet og skape en mer dramatisk effekt. Ved å zoome inn på motivet kan du fjerne unødvendige distraksjoner og fokusere på detaljer som ellers ville gått tapt i en bredere bildevinkel.

7. Valg av riktig brennvidde for makrofotografering

Makrofotografering handler om å fange små detaljer og teksturer på nært hold. Når du velger brennvidde for makrofotografering, er det viktig å vurdere hvor nær du ønsker å komme motivet ditt og hvor mye forstørrelse du ønsker å oppnå.

Typisk for makrofotografering er bruk av objektiver med brennvidder på 50 mm eller lenger. Disse objektivene gir deg muligheten til å komme tett på motivet ditt og fange detaljer som ellers ville vært usynlige for det blotte øye.

Fjellsikt.no Fjellvett Fjellvettregler Fjellvettreglene Canon 5D Mark V Sigma Landskap Natur Telemark fjellsikt Rondane Gaustatoppen Gausta Haukeli Nupstjørna Gaustablikk Bondal Bondalsbreen Bondhusvatnet Folgefonna Mølen Makro Sommer Landskap Beste sommer bildene

8. Brennvidde og Dybdeskarphet

Brennvidde kan også påvirke dybdeskarpheten i bildene dine. Dybdeskarphet refererer til området i bildet som er i skarp fokus, fra forgrunnen til bakgrunnen. Ved å justere brennvidden kan du kontrollere dybdeskarpheten og oppnå ønsket effekt.

Generelt sett vil kortere brennvidder gi større dybdeskarphet, noe som betyr at flere elementer i bildet vil være i skarp fokus. Dette er nyttig i situasjoner der du ønsker å fange både forgrunn og bakgrunn tydelig, for eksempel i landskapsfotografering.

På den annen side vil lengre brennvidder redusere dybdeskarpheten og skape en mer utydelig bakgrunn. Dette er ideelt for portrettfotografering, der du ønsker å fremheve hovedmotivet og skape en myk og uskarp bakgrunn.

Humle i en blomst

Humle i en blomst

9. Optiske egenskaper og kvalitet på objektiver

Når du velger et objektiv, er det viktig å vurdere både brennvidden og de optiske egenskapene til objektivet. Optiske egenskaper som objektkonstruksjon, antall linseelementer og objektbelegg kan påvirke bildekvaliteten og skarpheten i bildene dine.

Optiske aberrasjoner, som forvrengning, kromatisk aberrasjon og vignettering, kan også påvirke bildekvaliteten. Derfor er det viktig å velge objektiver av høy kvalitet som minimerer disse optiske feilene og gir skarpe og klare bilder.

10. Vurderinger ved kjøp av objektiver

Når du kjøper et objektiv, er det flere faktorer du bør vurdere. Budsjett og pris er en viktig faktor, da objektiver kan variere sterkt i pris avhengig av merke og kvalitet. Det er viktig å finne en balanse mellom pris og kvalitet som passer dine behov og budsjett.

Brukervennlighet og funksjonalitet er også viktige faktorer å vurdere. Sjekk om objektivet har funksjoner som bildestabilisering, værbestandighet eller rask autofokus, avhengig av hva som er viktig for deg og din fotografering.

Det kan også være nyttig å lese anmeldelser og anbefalinger fra andre fotografer før du tar en beslutning. På den måten kan du få innsikt i andres erfaringer med objektivet og ta en mer informert beslutning.

11. Tips og triks for bruken av objektiver

Når du har valgt og kjøpt riktig objektiv, er det viktig å ta vare på det og bruke det på riktig måte for å få best mulig resultat. Riktig håndtering og rengjøring av objektiver kan bidra til å opprettholde bildekvaliteten og forlenge objektivets levetid.

Bruk av filtere og tilbehør kan også forbedre bildene dine. Filtere som polarisasjonsfiltere eller nøytral tetthetsfiltere kan hjelpe deg med å kontrollere lysrefleksjoner og eksponering, mens objektivhetter og vesker kan beskytte objektivet ditt mot støv og riper.

12. Oppsummering og veien videre

Brennvidde er en viktig faktor i fotografering, da den bestemmer perspektiv, bildevinkel og forstørrelsesgrad. Ved å velge riktig objektiv og eksperimentere med forskjellige brennvidder og bildevinkler, kan du ta bilder som skiller seg ut og formidle din unike visjon.

Fotografering er en kontinuerlig læringsprosess, og det er alltid mer å oppdage og utforske. Utforsk ulike objektiver, prøv nye teknikker og fortsett å utvikle dine ferdigheter og kreativitet i fotografering. Gjennom praksis og eksperimentering kan du oppdage nye måter å uttrykke deg selv og skape bilder som berører og inspirerer andre.

Brennvidde er et kraftig verktøy i fotografering, og med kunnskap og erfaring kan du dra nytte av det for å skape imponerende bilder som forteller din historie. Fortsett å utforske og nyt reisen som en fotograf, og la brennvidde være din veiviser i å skape visuelle mesterverk.

Del denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.