Bestul jakthus - Adobe Lightroom Redigering

Dybdeskarphet (Illustrasjon og Forklaring)

by | Jan 12, 2021 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 0 comments

Dybdeskarphet / Depth of Field (DoF) er det en av de viktigste faktorene innen den fotografiske verdenen. Å forstå hvordan dette fungerer vil endre synet ditt på hvordan du tar bildene dine, og kvaliteten på bildene. De fleste som driver med fotografering vet at man kan endre dybdeskrapheten med bare å endre blenderåpningen(aperture). Men det er flere innstillinger som kan endre dybdeskarpheten også. La oss ta en liten titt på det.

Dybdeskraphet ( Depth of Field)

Dybdeskarpheten er avstanden fra det nærmeste motivet og det lengst unna som blir i «fokus». Med hvis du øker dybdeskrapheten vil du får mer i fokus. Men da må du gå ned på blenderåpningen, ønsker du det meste i fokus så er f/7.1 – f/22 det beste, men da må du også huske på skalaen som viser hva ISO, Blender og Lukkertid gjør med bildet. Dybdeskarpheten er avstanden til motivet ditt. Jo nærmere motivet ditt er desto mindre dybdeskarphet. Har du noen gang prøvd å ta et nærbilde av en blomst eller et insekt, men kan ikke få hele motivet i fokus, selv med en liten blenderåpning? Dette er fordi jo nærmere motivet du er, desto grunnere blir DoF.

Dybdeskarpheten avhenger av tre forhold:
  • Avstanden til motivet. Ved nær-fotografering har man generelt liten dybdeskarphet; mens når man fokuserer på fjerne motiver, ser alt skarpt ut.
  • Objektivets brennvidde. Fotografering med vindvinkelobjektiver gir stor dybdeskarphet; mens teleobjektiver kun avbilder det fokuserte hovedmotivet skarpt og gir uskarp for- og bakgrunn.
  • Blenderåpningen. Liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet; mens stor blender-åpning gir mindre (se bilder).

Stor blenderåpning:

Blenderåpning: f/1.0 – f/1.4 – f/2.8 og f/4.0 betegnes som de store blenderåpninger. De lar mye lys slippe gjennom til sensoren i kameraet, og gir derfor mulighet for å fotografere under dårlige lysforhold. Det kan være et rom som kun er opplyst av et par svake lys, eller det kan være i en situasjon hvor det kreves kort lukketid for å fryse en bevegelse, da er stor blender åpning til stor hjelp.

Liten blenderåpning:

Blenderåpning: f7.1 – f/11 – f/16 og f/22 betegnes som små blenderåpninger, de lar lite lys passere gjennom objektivet til sensoren. For å kunne benytte disse små blenderne krever det at der er mye lys. Disse blenderåpningne brukes når det er lyst, ute men også til å få alt i fokus, man kan også bruke dette hvis lukketiden er lang.

Bilde under har en stor blenderåpning for å få humla i fokus samt litt av blomsten, men får alt annet ut av fokus(bokeh):
f/2.8 – 1/800 – ISO: 320 – 70mm

Bilde under har en mindre blenderåpning for å få med de fleste detaljer i byen:>
f/6.3 – 1/320 – ISO: 200 – 30mm

Her kunne jeg også brukt f/7.1 eller f/11.

Del denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.