Dådyr, også kjent som europeisk dåhjort (Dama dama), er en middels stor art av hjortefamilien. De er kjennetegnet av sine karakteristiske gevir, som består av flate, forgrenede plater. Dådyr er vanligvis aktive i skumringen og nattetimene, og de foretrekker å beite på gress, urter og løvverk.

En komplett guide for å ta bilder av dyr

by | Nov 24, 2023 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 0 comments

Å ta flotte bilder av dyr kan være en utfordrende oppgave, men med de riktige teknikkene og litt praksis kan alle mestre kunsten. Enten du vil ta bilder av kjæledyret ditt eller utforske dyrelivet i naturen, er det viktig å ha kunnskap om fotograferingsteknikker, utstyr og hvordan du kan maksimere resultatene dine. I denne omfattende guiden vil vi utforske ulike metoder for å ta flotte bilder av dyr, fra komposisjon og belysning til bruk av telefonkameraer og profesjonelt utstyr.

1. Forstå dyrets atferd og miljø

Før du begynner å ta bilder av dyr, er det viktig å ha en forståelse av deres atferd og miljø. Dette vil hjelpe deg med å forutsi deres bevegelser og posisjoner, og dermed øke sjansene for å fange det perfekte øyeblikket. Utforsk området der du planlegger å ta bilder og bli kjent med dyrenes vaner og rutiner.

Utforsk området

Enten du skal fotografere kjæledyret ditt hjemme eller dra ut i naturen for å ta bilder av ville dyr, er det viktig å utforske området grundig. Identifiser interessante steder og bakgrunner som kan gi flotte bilder. Finn ut hvor dyrene liker å oppholde seg, og hvilke områder som kan gi spesielt interessante fotomuligheter.

Løvene i Dyreparken i Kristiansand gir besøkende en mulighet til å lære mer om artens atferd, levesett og utfordringer i det ville. Parken legger vekt på bevaring og utdanning, og løvene spiller en viktig rolle i bevaringsprogrammene som parken er involvert i.

Løvene i Dyreparken i Kristiansand

Observer dyrets atferd

For å kunne fange de beste øyeblikkene, er det viktig å observere dyrenes atferd. Studer hvordan de beveger seg, hvilke aktiviteter de liker å delta i, og hvilke situasjoner som får frem deres naturlige oppførsel. Dette vil hjelpe deg med å forutsi og være klar for de beste bildemulighetene.

Vær tålmodig og vent på riktig øyeblikk

Tålmodighet er nøkkelen til å ta flotte bilder av dyr. Dyrene kan være uforutsigbare og bevege seg raskt, så det er viktig å være forberedt og vente på det rette øyeblikket. Ta deg tid til å observere og vente på at dyret skal være i en gunstig posisjon eller utføre en spesiell handling. Dette kan kreve litt venting, men det er verdt det når du får det perfekte bildet.

Kongo er en bemerkelsesverdig sjimpanse som bor i Dyreparken i Kristiansand. Med sitt karakteristiske utseende og unike personlighet, er Kongo en av parkens mest elskede innbyggere. Hans nysgjerrige øyne og lekne oppførsel fanger øyeblikkelig oppmerksomheten til besøkende i alle aldre

Kongo(Julius’s barn) i Dyreparken

2. Fotograferingsteknikker for dyrebilder

Når du har en forståelse av dyrets atferd og miljø, er det på tide å utforske ulike fotograferingsteknikker som kan forbedre bildene dine. Her er noen viktige teknikker du bør vurdere når du tar bilder av dyr.

Komposisjon og perspektiv

Komposisjon er en viktig faktor i ethvert bilde, og det gjelder også for dyrebilder. Bruk prinsippet om det gylne snitt for å skape harmoni og balanse i bildet. Del bildet ditt mentalt inn i tredjedeler både horisontalt og vertikalt, og plasser hovedmotivet ditt i et av krysningspunktene. Dette vil gi bildet ditt en mer interessant og behagelig komposisjon.

Vurder også å eksperimentere med ulike perspektiver. Prøv å ta bilder fra fugleperspektiv, hvor du fotograferer ovenfra og ned, eller froskeperspektiv, hvor du fotograferer nedenfra og opp. Dette kan gi bildene dine en unik og spennende vinkel.

Dådyr, også kjent som europeisk dåhjort (Dama dama), er en middels stor art av hjortefamilien. De er kjennetegnet av sine karakteristiske gevir, som består av flate, forgrenede plater. Dådyr er vanligvis aktive i skumringen og nattetimene, og de foretrekker å beite på gress, urter og løvverk.

Dådyr i Dyreparken i Kristiansand

Bruk av naturlig lys

Lys er en avgjørende faktor i enhver fotografering, og det gjelder også for dyrebilder. Prøv å fotografere i naturlig lys når det er mulig. Dette kan gi mykere og mer naturlige farger i bildene dine. Unngå å bruke blits eller kunstig lys med mindre det er nødvendig, da dette kan forstyrre dyrene og gi uønskede reflekser.

Ideelt sett bør du fotografere på en overskyet dag, da dette kan gi jevnere og mer diffust lys. Hvis du må fotografere i sterkt sollys, kan du prøve å plassere dyret i skyggen for å unngå harde skygger og overeksponering. Dette kan også bidra til å skape en mer behagelig atmosfære i bildene.

Eksperimenter med vinkler og brennvidder

For å skape variasjon i bildene dine, bør du eksperimentere med forskjellige vinkler og brennvidder. Prøv å ta bilder fra forskjellige høyder og avstander for å få forskjellige perspektiver. Gå ned på dyrets nivå for å få et mer intimt og engasjerende bilde, eller prøv å ta bilder fra en høyere posisjon for å få et fugleperspektiv.

I tillegg kan du eksperimentere med ulike brennvidder. En vidvinkelobjektiv kan brukes til å fange inn hele dyret og dets omgivelser, mens en teleobjektiv kan brukes til å fokusere på detaljer og skape en mer dramatisk effekt. Prøv å variere mellom disse brennviddene for å få forskjellige uttrykk i bildene dine.

Utnytt dyrets bevegelser

Dyrene er ofte i bevegelse, og det kan være utfordrende å fange dem i et stillbilde. For å mestre dette, må du være forberedt på å ta bilder i rask rekkefølge og bruke en rask lukkerhastighet for å fryse bevegelsen. Dette kan gi deg muligheten til å fange det perfekte øyeblikket når dyret hopper, løper eller utfører andre spennende bevegelser.

En annen teknikk du kan bruke er å følge dyret med kameraet mens det beveger seg. Dette kan gi deg dynamiske bilder som viser bevegelsene og energien til dyret. Bruk kontinuerlig autofokusmodus og rask seriemodus på kameraet ditt for å få best mulig resultat.

Flamingoene i Dyreparken i Kristiansand utgjør en fortryllende og fargerik attraksjon som tiltrekker seg besøkende i alle aldre. Med sine slående nyanser av rosa og rødt skiller de seg ut som levende juveler i parkens naturlige omgivelser.

Flamingo i Dyreparken i Kristiansand

3. Fotografering med telefonkamera

I dagens moderne verden har de fleste av oss alltid en telefon med et kamera tilgjengelig. Telefonkameraene blir stadig bedre og kan produsere imponerende bilder. Her er noen tips for å ta flotte dyrebilder med telefonen din.

Fordeler med telefonkamera

Å bruke telefonkameraet har flere fordeler når det gjelder dyrebilder. Telefonen din er alltid tilgjengelig, og du kan ta den med deg overalt. Dette betyr at du alltid er klar til å fange det perfekte øyeblikket når det oppstår. Telefonkameraene har også blitt betydelig bedre de siste årene, og de kan produsere bilder av høy kvalitet.

En annen fordel med telefonkameraet er at det er enkelt å bruke og har mange innebygde funksjoner og apper som kan hjelpe deg med å forbedre bildene dine. Du kan bruke forskjellige filtre og effekter, justere eksponeringen og kontrasten, og til og med legge til tekst og grafikk på bildene dine.

Tips for å ta bedre bilder med telefonen

Selv om telefonkameraet har mange fordeler, er det fortsatt viktig å følge noen grunnleggende prinsipper for å få best mulig resultater. Her er noen tips for å ta bedre dyrebilder med telefonen din.

 • Hold telefonen stabil: Bruk begge hender og hold telefonen så stødig som mulig for å unngå uskarpe bilder. Du kan også bruke en stativ eller annet tilbehør for å sikre stabilitet.
 • Fokus på øynene: Øynene er ofte det viktigste elementet i dyrebilder. Sørg for å fokusere på dyrets øyne for å få et engasjerende bilde. Du kan også prøve å ta bilder i portrettmodus for å få en mer uttrykksfull effekt.
 • Bruk naturlig lys: Prøv å fotografere i naturlig lys for å få myke og naturlige farger. Unngå å bruke blits med mindre det er nødvendig, da dette kan forstyrre dyret og gi uønskede reflekser.
 • Vær tålmodig og vent på riktig øyeblikk: Tålmodighet er nøkkelen til å ta gode bilder av dyr. Vent på det rette øyeblikket når dyret er i en gunstig posisjon eller utfører en spesiell handling.
 • Eksperimenter med ulike vinkler og perspektiver: Prøv å ta bilder fra forskjellige vinkler og avstander for å få variasjon i bildene dine. Gå ned på dyrets nivå for å få et mer intimt bilde, eller prøv å ta bilder fra en høyere posisjon for å få et fugleperspektiv.

 

Bruk av fotoredigeringsapper

Etter at du har tatt bildene med telefonen din, kan du bruke fotoredigeringsapper for å forbedre og justere bildene. Det finnes mange forskjellige apper tilgjengelig som kan hjelpe deg med å redigere eksponering, kontrast, farger og andre aspekter av bildet.

Noen populære fotoredigeringsapper inkluderer Adobe Lightroom Mobile, Snapseed, VSCO og PicsArt. Disse appene har et bredt utvalg av verktøy og filtre som kan hjelpe deg med å transformere bildene dine til noe ekstraordinært. Utforsk forskjellige effekter og justeringer for å skape din egen unike stil.

Fjern flekker eller andre ting du ikke vil ha i bildet - Adobe Lightroom Redigering - Foto av Kenneth Hauen

Adobe Lightroom Redigering – Foto av Kenneth Hauen

4. Profesjonelt utstyr for dyrefotografering

Hvis du ønsker å ta dyrefotografering til neste nivå, kan det være lurt å vurdere å investere i profesjonelt utstyr. Her er noen viktige faktorer å vurdere når du velger utstyr for dyrefotografering.

Valg av kamera

Når du velger et kamera for dyrefotografering, er det viktig å vurdere funksjoner som autofokus, hastighet og bildekvalitet. Et kamera med rask autofokus vil være avgjørende for å fange raske bevegelser og sikre skarpe bilder.

Hastighet er også viktig for dyrefotografering, da dyrene ofte er i bevegelse. Et kamera med rask seriemodus kan tillate deg å ta flere bilder i rask rekkefølge og øke sjansene for å fange det perfekte øyeblikket.

Bildekvalitet er en annen viktig faktor å vurdere. Et kamera med høy oppløsning og god ytelse ved høye ISO-verdier vil gi deg skarpe og detaljerte bilder selv i dårlige lysforhold.

Objektiver for dyrebilder

Når det gjelder objektiver for dyrebilder, er det viktig å ha en rekke forskjellige brennvidder tilgjengelig. Et teleobjektiv er et must for å kunne komme tett på dyrene og fange detaljene i bildet. Et vidvinkelobjektiv kan brukes til å fange inn hele dyret og dets omgivelser.

Det er også verdt å vurdere et makroobjektiv hvis du er interessert i å ta nærbilder av små dyr eller detaljer som pels eller fjær. Makroobjektivet gir deg muligheten til å komme tett på og fange de minste detaljene.

 

Værbestandig utstyr

Når du fotograferer dyr utendørs, kan du bli utsatt for forskjellige værforhold. Derfor er det viktig å velge værbestandig utstyr som kan tåle regn, snø og støv. Kameraer og objektiver med ekstra tetninger og beskyttelse vil bidra til å forhindre vann og støv i å komme inn og skade utstyret ditt.

Vær oppmerksom på at værbestandig utstyr vanligvis er dyrere enn vanlig utstyr, men det kan være en verdt investering hvis du planlegger å fotografere i tøffe forhold.

5. Vær forberedt og klar

Når du skal fotografere dyr, er det viktig å være forberedt og klar for å fange de beste øyeblikkene. Her er noen tips for å være forberedt og sikre at du får de beste bildene.

Ta med ekstra batterier og minnekort

Når du er ute og tar bilder, kan du bruke mye batteri og lagringsplass. Sørg for å ta med ekstra batterier og minnekort for å unngå å gå tom for strøm eller plass på minnekortet. Det er også lurt å sørge for at batteriene er fulladet og minnekortet er tomt før du går ut for å fotografere.

Bruk av stativ og annet tilbehør

Hvis du planlegger å ta bilder med lengre eksponeringstider eller bruk av teleobjektiver, kan det være lurt å bruke et stativ for å sikre stabilitet og unngå uskarpe bilder. Du kan også vurdere å bruke annet tilbehør som f.eks. en fjernutløser for å minimere kamerabevegelser.

Kle deg etter forholdene

Når du fotograferer dyr utendørs, må du være bevisst på værforholdene og kle deg deretter. Kle deg i lag og sørg for å ha klær som beskytter deg mot regn, vind og kulde. Dette vil sikre at du er komfortabel og kan fokusere på fotograferingen.

6. Etikk og respekt for dyrene

Når du fotograferer dyr, er det viktig å vise respekt og ta hensyn til deres behov og sikkerhet. Her er noen etiske retningslinjer å følge når du fotograferer dyr.

Løvene i Dyreparken i Kristiansand gir besøkende en mulighet til å lære mer om artens atferd, levesett og utfordringer i det ville. Parken legger vekt på bevaring og utdanning, og løvene spiller en viktig rolle i bevaringsprogrammene som parken er involvert i.

Løvene i Dyreparken i Kristiansand

Vær forsiktig og ta hensyn til dyrene

Når du nærmer deg dyr, må du være forsiktig og unngå å forstyrre dem. Ta hensyn til deres naturlige oppførsel og hold avstand for å unngå å skremme eller stresse dyrene. Dette vil også sikre din egen sikkerhet.

Følg lokale lover og regler

Før du fotograferer dyr, må du være kjent med lokale lover og regler som gjelder for dyrefotografering. Noen områder kan ha begrensninger på hvor nærme du kan komme dyrene eller hvilke handlinger du kan utføre for å få bildene dine. Respekter disse reglene for å sikre at dyrene ikke blir forstyrret eller skadet.

Vær også obs på allemannsretten. Her må være varsom når man er ute å tar bilder.

Unngå å forstyrre dyrene

Som fotografer er det viktig å huske at dyrene er i sitt naturlige miljø og at vi er gjester i deres hjem. Unngå å forstyrre dyrene eller påvirke deres oppførsel for å få bilder. Dette kan forstyrre deres naturlige atferd og skape unaturlige eller stressende situasjoner for dem.

I hjertet av Dyreparken finnes en liten skapning som stjeler besøkendes hjerter med sitt søte utseende og livlige vesen - møt Adrian, den elskelige rødpandaen

Rødpandaen Adrian i Dyreparken

7. Fotograferingstips for spesifikke dyrearter

Å ta flotte bilder av dyr kan være forskjellig avhengig av hvilken dyreart du fotograferer. Her er noen spesifikke tips for å ta bilder av forskjellige dyrearter.

Hundebilder

Hunder er kjæledyr som er mye i farta og lite villige til å sitte i ro. For å ta flotte bilder av hunder, er det viktig å la dem leke og være seg selv. Gi dem frihet til å utforske området og vent på øyeblikket når de er mest engasjerte. Bruk rask lukkerhastighet og følgefokus for å fryse deres bevegelser og fange deres naturlige uttrykk.

Kattebilder

Katter er kjent for sin uavhengighet og eleganse. For å ta flotte bilder av katter, må du være tålmodig og vente på det rette øyeblikket. Prøv å fange deres naturlige atferd, som lek eller hvile. Bruk naturlig lys og eksperimenter med ulike vinkler for å skape interessante og unike bilder.

Fuglebilder

Fugler er raske og flyktige skapninger, noe som kan gjøre det utfordrende å ta bilder av dem. For å ta flotte bilder av fugler, må du være forberedt og klar til å fange deres bevegelser. Bruk teleobjektiv for å komme nærmere fuglene og fange detaljene i fjærdrakten deres. Vær tålmodig og vent på øyeblikket når fuglene er mest engasjerte eller i en interessant posisjon.

Dyrelivsfotografering om natten

Dyrelivsfotografering om natten gir deg muligheten til å utforske dyrenes hemmelige liv når solen går ned. For å ta flotte bilder av dyr om natten, må du være forberedt med riktig utstyr, som et kamera med god ytelse ved høye ISO-verdier og et lyssterkt objektiv. Bruk stativ for å sikre stabilitet og prøv å bruke naturlig eller kunstig lys for å skape stemningsfulle bilder.

8. Redigering og etterbehandling av dyrebilder

Etter at du har tatt bildene, kan du bruke fotoredigeringsprogramvare for å forbedre og justere dem. Her er noen viktige trinn i redigeringsprosessen:

 • Juster eksponering og kontrast: Juster lysstyrke, kontrast og skyggedetaljer for å oppnå optimal eksponering i bildet ditt.
 • Beskjær og retusjer: Beskjær bildet for å fjerne uønskede elementer og forbedre komposisjonen. Retusjer eventuelle feil eller distraksjoner for å få et rent og profesjonelt utseende.
 • Juster farger og hvitbalanse: Juster fargetonen og hvitbalansen for å få naturlige og nøyaktige farger i bildene dine. Du kan også eksperimentere med forskjellige fargetoner for å gi bildene dine en spesiell stemning eller stil.
 • Bruk av filtre og effekter: Utforsk forskjellige filtre og effekter for å gi bildene dine en unik stil. Vær imidlertid forsiktig med å overredigere bildene, da dette kan gi et unaturlig utseende.

 

9. Vanlige feil å unngå i dyrefotografering

Selv de beste fotografene kan gjøre feil i dyrefotografering. Her er noen vanlige feil å være oppmerksom på og unngå:

 • Uklare eller uskarpe bilder: Sørg for å bruke riktig fokus og rask lukkerhastighet for å unngå uskarpe bilder. Hold kameraet stabilt eller bruk stativ for å sikre skarphet i bildene dine.
 • Ugunstig bakgrunn og distraksjoner: Pass på at bakgrunnen i bildene dine ikke stjeler oppmerksomheten fra hovedmotivet. Unngå distraherende elementer som kan ødelegge komposisjonen.
 • Mangel på fokus og komposisjon: Vær oppmerksom på fokus og komposisjon i bildene dine. Ta deg tid til å plassere hovedmotivet ditt i en gunstig posisjon og bruk prinsippet om det gylne snitt for å skape balanse og harmoni.
 • Overredigering av bildene: Vær forsiktig med å overredigere bildene dine. Hold deg til naturlige justeringer som forbedrer bildet uten å endre det for mye.

 

Oppsummering og videre utforskning

Å ta flotte bilder av dyr kan være en utfordrende, men givende oppgave. Ved å forstå dyrets atferd og miljø, bruke riktig fotograferingsteknikker og utstyr, og vise respekt for dyrene, kan du ta fantastiske bilder som fanger dyrenes skjønnhet og unike personlighet. Fortsett å utforske og prøve forskjellige teknikker og stiler for å utvikle dine ferdigheter som dyrefotograf. Og viktigst av alt, nyt prosessen og ha det gøy med å ta bilder av dyr!

 

Del denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.