Et histogram er en graf som måler lysstyrken til et bilde ved å representere frekvensen til hver tone som en verdi på et stolpediagram. Den horisontale aksen beveger seg fra rent svart på venstre side av histogrammet, gjennom skygger, mellomtoner og høylys hele veien til det lyseste hvite på høyre side. Den vertikale aksen representerer frekvensen, eller intensiteten, til hver tone, med topper for høy frekvens og daler for lav. De fleste digitale kameraer har både et lysstyrkehistogram (måler total lysstyrke) og et fargehistogram (måler intensiteten til røde, grønne og blå toner). Adobe Photoshop Lightroom viser både lysstyrke og farger på samme histogram.
Hvorfor er et histogram nyttig?
I fotografering er et hovedmål å fange en detaljert eksponering av en scene (dvs. et bilde med godt gjengitte skygger, høylys og mellomtoner). Og mens du alltid kan sjekke bildeeksponeringen ved å se på kameraets LCD-skjerm og/eller elektronisk søker, eller ved å se bildet på en datamaskin, tilbyr histogrammet en mer objektiv metode for å evaluere toner.
Hvis et bilde har blåst ut (dårlig detaljer) høydepunkter, vil dette være synlig på histogrammet; hvis et bilde har klippet skygger, vil dette være synlig på histogrammet; hvis et bilde generelt er for mørkt eller for lyst, vil histogrammet gjøre dette klart. Det er derfor fotografer elsker histogrammer så mye, og hvorfor det er viktig å lære å bruke et histogram. Hvis du kan lese et histogram, kan du raskt og nøyaktig sjekke eksponeringen av bildet ditt mens du er ute i felten eller når du redigerer hjemme.
Den venstre siden av grafen representerer svarte eller skygger, høyre side av grafen representerer høylys eller lyse områder, og midt seksjonen representerer mellomtonene i bildet.
Graf-toppene representerer antall piksler for en bestemt tone (med hver topp tilsvarer en annen toneverdi). Så en topp på høyre side av histogrammet (som i eksempel histogrammet ovenfor) indikerer et stort volum av lyse piksler i bildet. Mens en topp på venstre side av histogrammet indikerer et stort volum av mørke piksler i bildet.
Slik anbefaler jeg å lese et nytt histogram:
Trinn 1: Se på den generelle kurven til grafen
Er histogrammet skjevt til høyre? Skjevt til venstre? Eller bare generelt sentrert?
Et venstreskjevt histogram indikerer ofte (men ikke alltid!) undereksponering, da bildet er fullt av mørke piksler.
Et rettskjevt histogram indikerer ofte (men ikke alltid!) overeksponering, da bildet er fullt av lyse piksler.
Og et balansert, generelt sentrert histogram har en tendens til å indikere et vakkert detaljert, godt eksponert bilde, fordi bildet er fullt av mellomtoner.
Trinn 2: Se på endene av histogrammet
Et histogram med topper presset opp mot grafens “vegger” indikerer tap av informasjon, som nesten alltid er dårlig.
Så sjekk både høyre og venstre ende av histogrammet. Se etter et hvilket som helst klipp – markere klipp langs høyre side, og skyggeklipp langs venstre side.
Hva vil et histogram fortelle deg?
En nøye analyse av et histogram vil fortelle deg to ting:
- Om et bilde er bredt godt eksponert
- Om et bilde har klippede toner
Du kan se at et bilde er godt eksponert hvis det er balansert mot midten av rammen, uten åpenbar skjevhet. Ideelt sett er grafen spredt over hele histogrammet, fra kant til kant – men uten kanttopper, som indikerer klipping.
Her er et eksempel på et godt eksponert histogram:
Slik kan et ideelt histogram se ut: jevnt fordelt og ikke opp langs sidene, som strekker seg over hele grafen.
Kan jeg bruke histogrammet som en «mal»?
Jeg vil nok ikke anbefale det å følge histogrammet slavisk, et histogram viser deg bare mengden av toner med forskjellige lysstyrkenivåer i bildet ditt, og ingenting mer. Den kan brukes til å finne ut om du har klippet ut høylys eller skyggedetaljer ved spesifikke eksponeringsinnstillinger. Du kan bruke det som en guide for å unngå slike tap av detaljer når du tar bilder, og det er der histogrammet utmerker seg. Så lenge du har det i bakhodet, er det generelt ikke et “godt” eller “dårlig” histogram.
0 Comments