17 mai feiring flagg fotografering foto

πŸ₯³ Fototips til 17. mai-bilder og video

by | May 13, 2024 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 7 comments

Fototips til 17 mai, men hva trenger man egentlig til 17 mai fotografering og filming?

Vi ser på innstillinger, minnekort, stativ og bæreutstyr. Vi tar for oss alt det du burde tenke over før Norges Nasjonaldag.  πŸ₯³ Så her er noen enkle fototips til bedre 17. mai-bilder og- eller video. Når du skal ta bilder under 17. mai-feiringene, står du overfor valget mellom et DSLR- eller speilløst kamera, samt om du skal bruke en skulderveske eller ryggsekk. Alle disse alternativene har sine fordeler og ulemper, men hvilket er det beste valget for å ta bilder fra selveste nasjonaldagen? Og hvilke kamerainnstillinger bør du fokusere på for å få best mulige bilder? Under kan du lese mer om akkurat dette.

17 mai feiring flagg fotografering foto

17 mai feiring –  Norges Flagg – Kenneth Hauen

Huskeliste for 17 Mai:

 • Husk Personvern – GDPR og reglene om deling av bilder på nett! Husk at du ikke får lov til å ta bilder av personer å poste bildene på sosiale medier eller andre steder.
 • Hva slags kamera skal du bruke? Bruk det du har – har du bare en telefon så er det helt greit.
 • Hva slags innstillinger skal du sette inn på kameraet? Jeg anbefaler manuelle innstillinger.
 • Skal du ta bilder eller skal du filme?
 • Hva slags utstyr skal du ha med? Minnekort, stativ, ryggsekk eller skulderveske.
 • Drikke! Drikke! Vann! Drikke! Drikke! Mat! πŸ₯³

DSLR-Kameraer:

DSLR-kameraer (Digital Single Lens Reflex) har lenge vært bransjestandarden for fotografering, og med god grunn. De tilbyr en rekke fordeler som gjør dem egnet til å ta bilder på 17. mai.

For det første har DSLR-kameraer større batterikapasitet og bedre ergonomi sammenlignet med speilløse kameraer, noe som gjør dem ideelle for lange dager med fotografering under feiringen. Den optiske søkeren gir en direkte visning av scenen, noe som gjør det lettere å følge med på raske bevegelser og fange øyeblikket nøyaktig når det skjer. I tillegg tilbyr DSLR-kameraer et bredt utvalg av objektiver og tilbehør, slik at fotografer kan tilpasse utstyret sitt til forskjellige situasjoner. Dette gjør dem svært allsidige og egnet til å takle alt fra parader til portretter med høy oppløsning.

Speilløse Kameraer:

Speilløse kameraer har imidlertid gjort seg stadig mer populære blant fotografer, og det er flere gode grunner til det. For det første er speilløse kameraer vanligvis lettere og mer kompakte enn DSLR-kameraer, noe som gjør dem enklere å bære rundt hele dagen. Dette gjør dem spesielt egnet for fotografer som ønsker å være mobile og fleksible under feiringen. I tillegg tilbyr speilløse kameraer avanserte autofokus og elektroniske søkere som gir en sanntidsvisning av bildet. Dette gjør det enklere å finjustere komposisjonen og eksponeringen, spesielt i varierende lysforhold. De speilløse er også meget gode i å filme stødig uten stativ. Tenk over det også.

Men hva er best for 17.mai-fotografering?

Når det kommer til å velge det beste kameraet for å ta bilder på 17.mai, er det viktig å vurdere behovene og preferansene for deg selv. Hvis du foretrekker robusthet, pålitelighet og et bredt utvalg av tilbehør, kan et DSLR-kamera være det beste valget for deg. Med sin optiske søker og utvidede batterilevetid er det ideelt for lange dager med fotografering under feiringen.

IMGL5560

På den annen side, hvis du verdsetter portabilitet, brukervennlighet og avansert teknologi, kan et speilløst kamera være det foretrukne alternativet. Med sin kompakte størrelse og avanserte funksjoner som sanntidsvisning og rask autofokus, er det perfekt for fotografer som ønsker å være fleksible og kreative under fotograferingen. Uansett hvilket kamera du velger, er det viktigste å huske at det handler om å fange øyeblikkene og minnene som gjør 17. mai så spesiell. Så ta med kameraet ditt, vær åpen, og la deg inspirere av den fantastiske atmosfæren på nasjonaldagen vår.

Husk å lad alle batterier den 16.mai – slik at alt er klart.

Hva med Innstillinger og objektiv?

Kamerainnstillinger:

 1. Blenderprioritet (Av eller A): Velg blenderprioritet og bruk en bred blenderåpning (lav f-verdi) for å isolere motivet, for eksempel et barn i bunad eller en flaggbærer, og skape en vakker bokeh-effekt. Dette hjelper med å fokusere oppmerksomheten på hovedmotivet og gir bildene en fin dybde.
 2. Rask lukkerhastighet: Barnetog og borgertog kan være livlige og full av bevegelse, så bruk en rask lukkerhastighet for å fryse øyeblikkene med raske bevegelser. Prøv å bruke en lukkerhastighet på minst 1/250 sekund eller raskere for å sikre skarpe bilder av barn som løper, flagg som vinker, og andre bevegelige motiver.
 3. Kontinuerlig autofokus (AI Servo eller AF-C): Aktiver kontinuerlig autofokusmodus for å følge med på bevegelige motiver mens de beveger seg gjennom rammen. Dette hjelper med å opprettholde skarpheten på motivet ditt, selv når de er i bevegelse, og reduserer sjansen for uskarpe bilder.
 4. Høy ISO-innstilling: For å kunne fotografere i ulike lysforhold, inkludert skyggefulle områder eller under dårlig vær, kan du øke ISO-innstillingen forsiktig. Vær imidlertid oppmerksom på at høy ISO kan føre til noe støy i bildene, så prøv å finne en balanse mellom å ha tilstrekkelig lysfølsomhet og å opprettholde bildekvaliteten.
 5. Bildeformat (RAW eller RAW+JPEG): Velg å fotografere i RAW-format hvis du har muligheten til det. Dette gir deg mer fleksibilitet når det gjelder etterbehandling av bildene dine i etterkant, spesielt når det gjelder å justere eksponeringen og hvitbalansen. Hvis du trenger umiddelbare JPEG-filer, kan du velge RAW+JPEG for å ha begge filformatene tilgjengelige.
 6. Candid Fotografering: Her har du muligheten til å ta noen blinkskudd av enten venner, kollegaer eller familie. Dette er den mest naturlige formen for portrettbilder. Se mer her 

Fokus på øynene: Når du fotograferer portretter av barn under toget, sørg for å fokusere på øynene deres. Dette hjelper med å fange deres uttrykk og personlighet på en mest mulig naturlig måte.

Noen tips til selve innstillingene:
ISO: Laveste – på Canon 5D Mark IV er ISO 50 det laveste. – er det overskyet kan du øke denne litt.
Lukkertid: 1/250 – 1/500
Blender(f/): F.7.1 til F11

Objektivvalg:

 1. Allsidige zoomobjektiver: Et allsidig zoomobjektiv, for eksempel et 24-70mm eller 18-135mm, er ideelt for å dekke de fleste situasjoner på 17 mai. Disse objektivene lar deg ta alt fra portretter til vidvinkelscener uten å måtte bytte objektiver.
 2. Teleobjektiver: Et teleobjektiv, for eksempel et 70-200mm, kan være nyttig for å fange detaljer og portretter av fjerne motiver, for eksempel deltakere i parader eller barn som leker i parken.
  Jeg bruker mitt Sigma 70-200 på 17.mai – da kan jeg ta bilder i togene som går uten å tenke på at jeg må nærmere.
 3. Vidvinkelobjektiver: Et vidvinkelobjektiv, for eksempel et 10-20mm eller 16-35mm, er flott for å fange vidstrakte scener og panoramautsikt over folkemengdene og feiringene.
 4. Fast objektiv med stor blenderåpning: Et objektiv med stor blenderåpning, for eksempel et 50mm f/1.8-objektiv, er perfekt for å skape vakker bokeh og fange stemningsfulle portretter med myk bakgrunnsuskarphet.

Ved å tilpasse kamerainnstillingene og objektivvalget til situasjonen, vil du være godt rustet til å fange de mest minneverdige øyeblikkene under 17. mai-feiringen. Test kameraet dagen før – med innstillinger og objektivene.

Tips: Bruk autofokus på 17 mai.

17 mai tog - Porsgrunn Kommune - Porsgrunn

17 mai tog – Porsgrunn Kommune – Porsgrunn

Det ideelle utstyret for 17.mai fotografering

Når du forbereder deg på å fotografere 17. mai-feiringer, er valg av riktig bæreutstyr like viktig som valget av kamera og objektiver. Enten du foretrekker en skulderveske eller en ryggsekk, vil det å velge det rette bæreutstyret gjøre det lettere å bære og organisere alt fotoutstyret ditt mens du fanger minneverdige øyeblikk under nasjonaldagen. La oss utforske fordeler og ulemper ved begge alternativene.

Minnekort:

Skal du bare ta bilder eller skal du filme? For det første, la oss snakke om kapasitet. Når du tar bilder i høy oppløsning eller filmer i 4K eller til og med 8K-oppløsning, kan filstørrelsene bli ganske store. Derfor er det viktig å velge et minnekort med tilstrekkelig lagringsplass til å håndtere alle bildene og videoene dine. Jeg anbefaler vanligvis minst 64 GB kapasitet for seriøs fotografering og videopptak, men hvis du har råd til det, kan du gå enda større for å være på den sikre siden.

Når det gjelder hastighet, er det avgjørende for jevn opptak og rask bufferutladning. Se etter minnekort som er merket med høye lese- og skrivehastigheter. Dette er spesielt viktig hvis du tar raske sekvenser med høy oppløsning eller filmer i høy bitrate. Minnekort med β€œUHS Speed Class 3” (U3) eller β€œVideo Speed Class 30” (V30) er ideelle for å sikre at opptaket ditt ikke blir avbrutt av treg dataoverføring.

Pålitelighet er også en nøkkelbekymring, spesielt når du arbeider med verdifulle bilder og opptak. Velg minnekort fra anerkjente produsenter med et godt rykte for kvalitet og pålitelighet. Dette kan bidra til å minimere risikoen for tapte filer og andre problemer som kan oppstå med lavkvalitets minnekort. Når det gjelder spesifikke merker og modeller, har Sandisk Extreme-serien, Sony Tough-serien og Lexar Professional-serien er alle pålitelig og en fantastisk ytelse. Så når du velger et minnekort for både fotografering og videopptak, sørg for å fokusere på kapasitet, hastighet og pålitelighet. Jeg har Lexar minnebrikker – CF og SD kort.

Stativ:

Skal du bruke stativ til fotografering og video? Trenger jeg stativ? Det kan være flere grunner til det – om det er personlig eller ikke. Men vi skal se på de forskjellige – det finnes Tripod og 1pod stativer. Å ha et pålitelig stativ er avgjørende for enhver fotograf eller videograf som ønsker å ta skarpe, stabile bilder eller opptak. La oss ta en titt på både tradisjonelle tripod-stativ og det mer kompakte og allsidige alternativet, onepod. Tripod-stativ har lenge vært en favoritt fotografer. Disse stativene kommer i en rekke størrelser, materialer og konfigurasjoner, noe som gjør dem til et allsidig valg for forskjellige situasjoner. De har vanligvis tre justerbare bein som gir stabilitet på ujevne overflater, og et justerbart hode som lar deg finjustere vinkelen og retningen på kameraet ditt.

På den andre siden har onepod-stativer tatt markedet med storm med sitt innovative og kompakte design. Disse stativene skiller seg ut for sin lette og bærbare natur, noe som gjør dem til et ideelt valg for fotografer og filmskapere på farten. Onepod-stativer har vanligvis en fleksibel, bøyelig base som kan vikles rundt gjenstander som trær eller rekkverk, noe som gir deg muligheten til å feste kameraet ditt på forskjellige overflater og oppnå unike vinkler og perspektiver. Selv om de kanskje ikke har den samme stabiliteten som tradisjonelle tripod-stativ, er onepod-stativer perfekte for reise-, gate- og eventfotografering, samt vlogging og mobilfotografering.

Uansett om du velger til 17 mai, så vil et tradisjonelt tripod-stativ eller et mer moderne onepod-stativ, så burde du vurdere faktorer som stabilitet, bærbarhet og brukervennlighet. Skal du bare ta bilder, eller skal du filme? Noe å tenke over :)

Skulderveske:

En skulderveske er et klassisk valg for fotografer som ønsker enkel tilgang til utstyret sitt mens de er på farten. Her er noen fordeler og ulemper ved å bruke en skulderveske under 17. mai-fotografering:

Fordeler:

 • En skulderveske gir rask tilgang til kameraet og objektiver, noe som gjør det enkelt å bytte utstyret mens du fotograferer.
 • Den er mer diskret og mindre påtrengende enn en ryggsekk, noe som kan være mer hensiktsmessig når du navigerer gjennom folkemengdene under feiringen.
 • En skulderveske er vanligvis lettere og mer behagelig å bære over kortere avstander.

Ulemper:

 • Skuldervesker kan bli ubehagelige å bære over lengre tid, spesielt hvis de er tungt lastet.
 • De har begrenset plass til utstyr, noe som kan være utfordrende hvis du har med deg flere kameraer og objektiver.
 • Fordelingen av vekten på skuldrene kan være ubalansert og føre til ubehag hvis vesken ikke er riktig tilpasset.

Ryggsekk:

En ryggsekk er et populært valg blant fotografer som ønsker å bære med seg mye utstyr samtidig som de fordeler vekten jevnt over ryggen. Her er noen fordeler og ulemper ved å bruke en ryggsekk under 17. mai-fotografering:

Fordeler:

 • En ryggsekk tilbyr bedre ergonomisk støtte og fordeling av vekt, noe som gjør den mer behagelig å bære over lengre avstander.
 • Den har mer plass til utstyr, slik at du kan ta med deg flere kameraer, objektiver og tilbehør uten å føle deg begrenset.
 • Ryggsekken frigjør hendene dine, noe som gir deg større bevegelsesfrihet og fleksibilitet til å utforske ulike vinkler og perspektiver under fotograferingen.

Ulemper:

 • Tilgang til utstyret kan være tregere sammenlignet med en skulderveske, spesielt hvis du må ta av deg sekken for å få tak i kameraet ditt.
 • Ryggsekker kan være mer påtrengende og mindre diskrete enn skuldervesker, noe som kan være uønsket i overfylte omgivelser.
 • Noen fotografer kan oppleve at en ryggsekk er for stor eller klumpete for deres behov, spesielt hvis de bare tar med seg et begrenset antall kameraer og objektiver.

Så hvilket er best for 17.mai fotografering?

Når det gjelder å velge det beste utstyret for å fotografere 17. mai feiringer, kommer det virkelig ned til dine personlige preferanser og behov. Hvis du foretrekker enkel tilgang og lett manøvrering mens du fotograferer, kan en skulderveske være det beste valget for deg. På den annen side, hvis du trenger å bære med deg mye utstyr og foretrekker bedre ergonomisk støtte, kan en ryggsekk være det ideelle alternativet.

Uansett hvilket alternativ du velger, sørg for å velge et bæreutstyr av høy kvalitet som passer til størrelsen og vekten på utstyret ditt, og som gir tilstrekkelig polstring og støtte for å holde deg komfortabel gjennom hele dagen med fotografering. Med det rette bæreutstyret på plass, vil du være klar til å fange alle de minneverdige øyeblikkene og feire nasjonaldagen med stil.

 

Lykke til alle sammen, kos dere og ikke stress! πŸ₯³

Gratulerer med dagen alle sammen!πŸ₯³

Vi ønsker alle en god 17. mai feiring! πŸ₯³

Del denne artikkelen

7 Comments

 1. Mathias Høgmo

  πŸ‘ fin artikkel og fin huskeliste også. Gode Fototips πŸ“Έ

  Reply
 2. Janne

  πŸ₯³πŸ‡§πŸ‡»πŸ‡§πŸ‡» super artikkel. Gratulerer med dagen når den kommer.

  Reply
 3. Magnus

  Denne artikkelen var den første som kom opp på søket: Fototips til 17. mai. Må si at jeg ikke forventet en så detaljert artikkel om dette :) Tusen takk.

  Reply
 4. Jakob

  Takk!
  Ha en god 17mai.

  Reply
 5. Haakon

  Hei. Dette funket bra! Fikk mange blinkskudd. Og jeg tok ryggsekk, mye bedre for rygg. God artikkel.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.