Vakker høstdag på Gaustatoppen - ved Gaustablikk i Rjukan, Telemark. © Kenneth Hauen

Ting du bør gjøre etter du har startet ditt eget firma

by | Aug 16, 2022 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering

Du har kanskje lyst til å starte ditt eget firma der du produserer filmer eller tar bilder for kunder? Da har jeg noen tips slik at du ikke kommer i uheldige eller uønskede situasjoner med kunder eller andre du gjør oppdrag for.

  • Kontrakter
  • Oppdrag med fastpris, ikke timebetaling
  • Ta forhåndsbetaling (depositum f.eks)
  • Ikke gi rabatter på oppdrag
  • Ikke gi fastpris på materiale
  • Revisjoner?

 

Kontrakter

Kontrakt er gull verdt, dette gir sikkerhet til både deg som bedrift og kundene. En kontrakt viser også at du er profesjonell og at du er til å stoles på ved eventuelle uheldige tvister, skulle det komme. Det er også mer oversiktlig å lage kontrakter per oppdrag.

Fastpris, ikke timebetalt.

Ta alltid en fastpris på oppdrag du tar. For eksempel, kan fotografering av nyfødt, små barn og familiebilder ta alt fra 30 minutter eller 3 timer – derfor er det viktig at du setter en fastpris på oppdragene. Når jeg hadde slike oppdrag så tok jeg 1800,- kroner per oppdrag når det kom til fotografering av nyfødte og fra 2000.- / 2500,- for familiebilder, portrettbilder o.l.

Når det kommer til bryllup så tar de fleste fotografer fastpris på grunn av varigheten. Derfor er det viktig at du setter fastpriser før du starter med å promotere deg selv på sosiale medier, eller annonser. Du kan være en nybegynner eller en meget erfaren fotograf/videografi, men du kan tape mye penger på å ikke ha fastpris.

Forhåndsbetaling eller Depositum

Alltid ta forhåndsbetaling! Dette forhindrer at du taper penger hvis kunden ikke kommer til avtalt tid, bryter kontrakter osv. Det kan ta mye tid å kreve inn penger fra kunder som ikke overholder avtaler og kontrakter.

Rabatt på oppdrag

Aldri gi rabatt på de første oppdragene dine. Har du allerede fått inn mange forespørsler så kan det hende du tror at det er lurt å gi rabatt på oppdrag, men det er det ikke. Du tror kanskje du tjener gode penger på å få venner, eller bekjente til å bestille oppdrag fra deg med rabatt – men langsiktig så er ikke dette optimalt! Din viktigste oppgave er å tjene penger, yte god service og gi fra deg gode resultater og produkter.

Av erfaring så vil ikke det å gi rabatter gunstig, du vil komme til å tape mye penger og kunder på dette. Du vil bare se kunder ta kontakt når du har tilbud/rabatt på oppdrag.

Når kan du begynne å gi tilbud? Når du er godt etablert og har en stor portefølje. Gi trinnvise rabatter til kunder som bestiller oppdrag kontinuerlig og ofte, dette gir mer oppdrag fra kundene.

Ikke gi fastpris på materiale

Pris på materiale endrer seg hele tiden, derfor er det viktig å ikke sette en fast pris på materiale, eller i det hele tatt gi tilbud/rabatt på materiale. Ved materiale kan dette dreie seg om veggbilder som for eksempel lerret, folie osv.

Spesifiser antall revisjoner

Du bør spesifisere hvor mange revisjoner du tar. Hvis du tar for eksempel profuktfoto eller video så vil kunden garantert si at de har flere idéer til andre vinkler og måter å ta bildene/video på når oppdraget er ferdig.

Da håper jeg du har fått noen gode tips til å drive ditt firma bedre! Lykke til.

Del denne artikkelen

0 Comments