Gjøre og ikke gjøre ved landskapsfotografering
Det er offisielt, sommeren, vinteren, høsten eller våren er her! Og fordi sommeren er tiden for ferier, er det også tiden for mange landskapsfotografer å øve på håndverket sitt på fritiden. Selv om en familieferie kanskje ikke er den ideelle tiden å vie til fotografering fra soloppgang til solnedgang, er det det beste mange av oss kan håpe på. Så hvis du har muligheten til å fotografere landskap på reiser, bør du vurdere disse fem tipsene for å få mest mulig ut av mulighetene for sommerlandskapsfotografering.
Ikke vær redd for dårlig vær
La oss få dette ut av veien: Du bør definitivt være redd for dårlig vær når det kommer til tornadoer, lyn, hagl og lignende. Hvis været skremmer deg, stol på instinktene dine og kom deg i sikkerhet. Når vi sier at du ikke skal være redd for dårlig vær, mener vi at du kun kan skyte på solfylte dager. Overskyede og regnfulle dager betyr ikke at du har gått glipp av fotograferingsmulighetene dine. Faktisk ser mange ting i landskapet bedre ut med litt vær. Det kan for eksempel være lettere å fokusere på teksturer på en litt overskyet dag. Eller når man ser på fjellene, kan fotografering av den forsvinnende himmelen etter et tordenvær gi store muligheter til å inkludere forsvinnende skyer, forskjellige lysfarger, direkte sollys og diffust lys, og et åpenbart mer interessant landskap enn en ellers tom himmel. Poenget er at skyer og regn kan være vennen din, spesielt når de ankommer og drar. Bare fordi prognosen ikke er ideell, betyr det ikke at du må gi opp fotografering. Derfor skal du ikke være redd for dårlig vær.
Ikke løp fra middagssolen
Hvis du gjør familieferien til en mulighet til å ta interessante landskapsbilder, kan du finne deg selv fast midt på dagen. Nå, dette er ikke noens ideelle tid for landskapsfotografering om sommeren, men hva skal du gjøre – ikke ta et bilde fordi lyset ikke er ideelt? Forbered deg heller på denne uunngåelige situasjonen på en sommerferie. Ta med filtre – mer om det i løpet av et minutt – som vil hjelpe deg med å håndtere hardt lys, for eksempel nøytral tetthet og polariserende filtre. Se etter mindre utsikter i stedet for store. Et nærliggende landskap gir en mulighet til å eliminere kontrasten som ellers kan ødelegge en stor utsikt. Se også etter små scener som ligger i skyggen av en skog eller et stativ med bjørketrær – eller til og med bare en forbipasserende sky. Hvis du kan gjøre noe for å dempe gjenskinnet fra middagssolen, har du større sjanse til å ta et bilde som ikke blir ødelagt av ekstrem kontrast.
Apropos været, er det noe som kan ødelegge en vakker dag utendørs raskere enn et plutselig tordenvær? Et slikt ekstremvær kan gjøre dagen din ubehagelig og ødelegge utstyret ditt, så det er best å være forberedt. Hvis du har gjort undersøkelsene dine og vet at en endring i været vil gi en ideell fotomulighet, bør du også planlegge og kle deg selv og utstyret ditt for anledningen. Ikke bare trenger du regntøy, men du trenger også et vanntett kameradeksel og et regntrekk til vesken. Du bør til og med vurdere å bære silikatørkemiddel i vesken for å bekjempe fuktighet som kommer inn. Forhåpentligvis, hvis du holder utstyret tørt i utgangspunktet, trenger du ikke å stole på tørkemidlene for å bli kvitt fuktigheten, men det er bedre enn å beklage. Litt regn kan selvfølgelig ikke skade deg, men det kan ødelegge dagen hvis kameraet forblir tørt, men du er gjennomvåt til beinet. Ta deg tid til å sikre din komfort med regnutstyr som passer for det forventede været.
Gjør din research Velg ideelle utsiktspunkter i forkant av reisen, og stol på bilder som finnes i bøker, blader og på Internett. Et enkelt verktøy som Google Maps Street View kan hjelpe deg med å finne flotte steder for veikantbilder. Nettverktøy som Photographers’ Ephemeris tilbyr mange flere verktøy for å planlegge ideelle utsiktspunkter basert på posisjonene til soloppganger, solnedganger og månens bane. En annen flott snarvei for stedsundersøkelser er å bruke Flickr, nettstedet for bildedeling. Med Flickr-fotokartet kan du zoome inn på reisemålet ditt og finne geomerkede bilder tatt der. På denne måten vil du kunne finne ut hvor de beste utsiktspunktene er, enten du vil reise til de mest kjente destinasjonene eller unngå dem. Med litt forhåndsplanlegging kan du få mest mulig ut av den begrensede tiden din. På den måten vet du nøyaktig hvor du skal dra, hvilket objektiv du skal bruke, og du kan til og med komme inn i tankene til Ansel Adams ved å planlegge bildene du vil ta på forhånd. Hvis du ikke kan vente dager eller til og med timer på et ideelt bilde, vil det å gjøre undersøkelser på forhånd hjelpe deg med å få mest mulig ut av den begrensede tiden du har.
Ikke glem filtre for sommerlandskapsfotografering.
Du vil kanskje ikke ta med deg mye ekstra utstyr på sommerferien, men det er noen viktige ting du absolutt bør finne plass til. Den gode nyheten er at disse essensielle tingene ikke er så store. De er filtre for linsene dine – populære filtre som nøytral tetthet og polariserende filtre – som kan forvandle en ellers kjedelig scene til et fantastisk landskap. Nøytral tetthet er nyttig når du har for mye lys og ønsker å gjøre en lang eksponering – for eksempel når du fotograferer en foss eller et annet motiv der bevegelsesuskarphet kan være fordelaktig. Enda bedre er et nøytral tetthetsgradert filter som er mørkere på den ene halvdelen og lysere på den andre. Den kan plasseres foran objektivet for å balansere eksponeringen mellom en lys himmel og et mørkere landskap. Dette kan være spesielt nyttig med det lyse og kontrasterende lyset på sommerdager. Polarisasjonsfilteret er spesielt nyttig for alle typer utendørsfotografering og spesielt for landskap. En sirkulær polarisator hjelper til med å eliminere refleksjoner og gjenskinn på vannoverflaten, slik at farger skiller seg mer ut. Det samme gjelder for lys spredt i atmosfæren. Dette gjør himmelens blå dypere – alltid en oppskrift på bedre landskapsbilder om sommeren.
0 Comments