Hva er APS-C og Fullformat sensorer?

by | Aug 25, 2022 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering

Fullformat sensorkamera

Først, for de som ikke er kjent med fotografering, la oss først forstå noen grunnleggende definisjoner. Før bruken av digital fotografering var 35 mm film hovedstandarden for stillfotografering. Begrepet “full frame” betyr at sensoren har samme størrelse som et enkelt negativ (eller ramme) på 35 mm film, 24 x 36 mm. Som et resultat er bildesensoren i et fullformat kamerahus 24 mm høy og 36 mm bred. Sideforholdet til sensoren kalles sideforholdet, og det bestemmer proporsjonene til hvert bilde. På et fullformatkamera (og 35 mm film) er det et 3:2-forhold.

APS-C sensorkamera

APS står for Advanced Photo System. Dette er et filmformat som ble introdusert i 1996, men som har blitt avviklet. APS-filmrammestørrelsen er 16,7 x 30,2 mm, men det finnes tre forskjellige digitale APS-bildeformater: H (High Definition), C (Classic) og P (Panorama). Alle tre er mindre enn native APS og 35 mm filmstørrelse, derav navnet “crop sensor”. H-rammen har samme sideforhold som hele APS-negativet, mens C-rammen har et sideforhold på omtrent 3:2, det samme som et fullformatkamera. De nøyaktige dimensjonene til APS-C digitale sensorer varierer fra kameraprodusent. APS-C bildesensorer brukes i de fleste DSLR-er, speilløse og kompakte systemkameraer. Så det er ingen overraskelse at det finnes et bredt utvalg av APS-C-objektiver og kamerahus på markedet sammenlignet med fullformat-motstykker. Med unntak av Touit er alle Zeiss-objektiver optimert for fullformat bildesensorer.

APS-C-sensorer: Bildet er beskåret fordi APS-C-bildesensorer er mindre enn fullskjermssensorer, og den fanger et mindre område av scenen. Med en APS-C-sensor er visningsvinkelen smalere. Dette gir inntrykk av å være forstørret. Selv om dybdeskarpheten forblir den samme i begge tilfeller, er bakgrunnen “skarpere” enn det samme bildet tatt med fullformatsensor og samme blenderåpning. Så ved å bruke forskjellige bildesensorer lager du to vidt forskjellige bilder.

Beskjæringsfaktoren – (Crop factor)

Beskjæringsfaktoren lar deg finne det tilsvarende synsfeltet til et 35 mm filmformatkamera basert på den faktiske brennvidden du bruker på APS-C-kameraet. Det hjelper deg også å sammenligne bilder. Beskjæringsfaktoren beregnes alltid ved å dele hele bildestørrelsen med størrelsen på APS-sensoren. La oss ta et eksempel.

La oss si at APS-C-bildesensoren din er 25,1 x 15,7 mm. Deler du 36mm med 25,1mm (36/25,1) får du 1,43. Dette er avlingsfaktoren. Hvis du setter et 70 mm objektiv på et DSLR med APS-C bildesensor og multipliserer brennvidden med beskjæringsfaktoren (70 x 1,43 = 100), vil du produsere samme synsfelt som å bruke objektivet på et fullformatkamera Brennvidden er 100 mm. Beskjæringsfaktoren for DSLR-er kan variere mellom 1,3x og 2x. Jo høyere beskjæringsfaktor, desto mer forstørret blir bildet som vises.

Dybdeskarphet

Et APS-C kamera kommer også godt med for makrobilder. Husk at dybdeskarphet (DOF) er avstanden mellom de nærmeste og fjerneste delene i et bilde som vil vises i fokus. Ved samme blenderåpning og for samme synsfelt vil en APS-C-sensor ha høyere dybdeskarphet enn med et fullformatkamera. Ikke at fullformatskameraer kan gjøre det samme, ved å se eksempel under.

Tatt med Canon5D Mark IV – Sigma 24-70mm ART.

Bilde av Bondhusvatnet, Sundal, Kvinnherad - Vestland - FOTO av; Kenneth Hauen - Naturfoto og Landskaps foto

Et fullformatsensorkamera og objektiv vil ha mindre fokus for en gitt blenderåpning og synsfelt enn en APS-C-kombinasjon, noe som gir mer kreative effekter.

APS-C-kameraer gjør at du kan fylle rammen med motivet på større avstand, slik at bildene vil se mer zoomet inn enn om de hadde vært tatt med et fullformatkamera. Dette kan være en fordel når du ikke kan, eller bør, komme for nær motivet ditt, for eksempel dyreliv, en idrettsutøver eller en annen kilde til handling. En APS-C-sensor forstørrer teleobjektiver, slik at du kan komme “nærmere” med disse. Et 200 mm-objektiv på et APS-C-kamera vil fungere som et 300 mm-objektiv på et fullformatkamera.

Fodeler med fullformats sensor

Når det er sagt, har fullformatkamerasystemer en rekke bemerkelsesverdige fordeler i forhold til APS-C-sensorer. For det første, fordi du må komme nærmere motivet ditt, vil du ha større kontroll over dybdeskarpheten. Dette kan være nyttig for portretter eller skape andre estetiske effekter.

En kombinasjon av fullformat kamera/objektiv gir også bilder av høyere kvalitet. Grunnen til dette er pikselstigningen: en større sensor med samme antall piksler betyr at hver enkelt piksel er større, noe som gjør at mer lys kan registreres. Som et resultat gir fullformatsystemer bedre ytelse i situasjoner med lite lys, noe som lar deg øke ISO-innstillingene på en sikker måte. Fullformatsensorer utkonkurrerer enkelt APS-C-sensorer for nattfotografering.

landskapsfoto Fjellsikt.no Fjellvett Fjellvettregler Fjellvettreglene Canon 5D Mark V Sigma Fjellsikt Telemarkibilder Skienibilder Grenlandibilder visitbø visitskien visitporsgrunn visittelemark visitrjukan visitnorge visitnorway visitvinje visithaukeli Lanskap Natur Norge Fotografinorge Skien Telemark Porsgrunn telemarksavisa 2020 2021 skiennorway nrktelemark tv2været tv2storm skienminby porsgrunnminby rjukanminby folgefonna sundal vinje sauland topptur dnt kilebygda ulefoss norsjø bø totak rauland skinnarbu bondal gaustatoppen gaustablikk tuddal odda fonnabu Bondhusvatnet bondhuselva bondhus rosendal hydro norskhydro yara herøyaindustripark

Hvilken vil passe deg best?

  • APS-C, mer kompakte og lettere kameraer for gatefotografering
  • Makrofotografering med APS-C-objektiver og dypere felt
  • Sport, dyreliv: APS-C har et bredere synsfelt for en gitt brennvidde.
  • Full frame har et bredere synsfelt, noe som gjør det bedre for vidvinkelbilder av arkitektur og landskap.
  • Nattfotografering: Fullformat, mer lys fanges opp av sensoren
  • Fullformatkameraer gir deg mer kreativ frihet siden du kan velge en liten dybde av fokus.
  • Høyere pikselpitch og full frame for bedre bildekvalitet

Del denne artikkelen

0 Comments