Hvitbalanse (WB) er kamerainnstillingen som eliminerer urealistiske fargeskjær, slik at noe som ser hvitt ut i virkeligheten blir gjengitt hvitt i bildet ditt. Med enkle ord lar hvitbalanse deg velge de mest nøyaktige fargene for scenen. Riktig hvitbalanse må ta hensyn til “fargetemperaturen” til lyskilden, som er den relative varmen eller kjøligheten til det hvite lyset.
Det menneskelige øyet er veldig flinke til å oppdage hvit farge under forskjellige lyskilder. Likevel har digitale kameraer ofte store problemer med automatisk hvitbalanse (AWB) – og kan produsere stygge blå, oransje eller andre fargeskjær. Å mestre digital hvitbalanse kan hjelpe deg med å unngå forskjellige fargeskjær, og forbedre bildene dine under et bredere spekter av lysforhold.
Justering av hvitbalansen i digital fotografering gjør at bildet ditt ser mer naturlig ut. For å unngå fargekast, endrer vi fargene for å legge til mer virkelighet til bildene våre. Det er veldig enkelt å justere hvitbalansen og kan gjøres i kameraet og etterbehandlingsprogramvaren.
Forholdet mellom fargetemperatur og måling (Kelvin)
Nå som du forstår hvitbalanse, er det på tide å lære hvordan det fungerer. For å måle fargetemperaturen til et bilde, start med å bruke Kelvin-grader. De fleste fotografer er interessert i en verdi mellom 2000 og 10000 Kelvin for fotografering. Jo høyere temperatur, jo varmere blir bildet.
Balanser fargene i bildet ved å velge en hvitbalanse mellom 2500K og 4500K hvis du fotograferer i varmt lys, ellers kan alt se rødt eller oransje ut på bildet. På den annen side, hvis du fotograferer i et miljø med fantastisk lys (som en overskyet himmel, en blå time eller skumring), bør du velge en hvitbalanse mellom 6500K og 9000K, på denne måten slipper du å fylle hele bildet med blå toner.
Hvis du fotograferer utendørs på dagtid og ikke har et sterkt fargeskjær, kan du velge en temperatur på ca 5000 til 6000K. Nå for tiden har hvert kamera en automatisk hvitbalansemodus som prøver å velge den beste hvitbalanseinnstillingen selv. Hvert kamera har også mange forhåndsprogrammerte moduser med faste Kelvin-temperaturer; vi skal behandle alle disse modusene litt senere.
Her er et sammendrag av noen av de vanligste lyssituasjonene du kan finne og hva det tilsvarende Kelvin-nummeret er:
Stearinlys: 1900
Glødelys: 2700
Soloppgang/Golden Hour: 2800 til 3000
Halogenlamper: 3000
Måneskinn: 4100
Hvite lysdioder: 4500
Midt på dagen: 5000 til 5500
Blink: 5500
Overskyet/skyet: 6500 til 7500
Skygge: 8000
Tungt skydekke: 9000 til 10000
Blå himmel: 10000
Justering av hvitbalansen i kameraet
For å justere hvitbalansen i kameraet, må du vurdere hvitbalansen i kamerainnstillingene. Med hvitbalanse tilpasser du kameraet til lyskilden. Mange nyere DSLR-kameraer har kraftige funksjoner for automatisk hvitbalanse (AWB). Men hvis du er villig til å utforske egendefinerte innstillinger, er manuelle hvitbalansejusteringer også et alternativ; du kan velge en plassering basert på lyskilden. Hvis det er tåke, er det en innstilling for overskyet dag. Hvis du fotograferer i sterkt sollys, er det en innstilling for dagslys. Du kan justere innstillingene avhengig av hvor du befinner deg. De fleste fotografer bruker imidlertid den automatiske hvitbalansen og forbedrer deretter bildene i etterbehandlingen.
For å oppnå god hvitbalanse i kameraet når du fotograferer, bør du vurdere disse faktorene:
Ta bildene dine i filformatet RAW.
Hvis du setter kameraet til RAW-filmodus før du tar bilder, får du fleksibiliteten du trenger for etterbehandling. RAW-filformatet lagrer alle bildedata som er tatt opp av kameraets sensor. RAW lar deg effektivt justere hvitbalansen i etterbehandling.
Sikt på jevn belysning
Når du tar bilder med ujevne lyskilder, blir det vanskeligere å redigere hvitbalansen i etterbehandlingen. Prøv å matche lyskildene dine. Hvis du har noen som sitter ved siden av et vindu på en overskyet dag med en lyspære, vil halvparten av bildet ditt være varmt og den andre halvparten kaldt. Det er vanskelig å korrigere for dette i etterbehandling.
Bruk et grått kort for å være nøyaktig
Et grått kort er et kvadratisk materiale som er 18 prosent gråtonet. Du kan bruke dette verktøyet til å finne en perfekt hvitbalanse for scenarier der nøyaktighet er viktig, for eksempel produkt- eller matfotografering. For å stille inn hvitbalansen med et gråkort, ta et bilde med kortet som fyller hele rammen. Gå deretter til kameraets meny, velg alternativet for å angi en egendefinert hvitbalanse, og still inn det ved å velge gråkortbildet ditt. Du kan også bruke bilder fra gråkortet ditt for å korrigere hvitbalansen i etterbehandling.
Ikke overkorriger
Det er situasjoner der en ubalansert fargetemperatur vil fungere i din favør. La oss for eksempel si at du fotograferer en solnedgang. En vesentlig del av bildet er det varme lyset fra solen. Derfor vil du ikke foretrekke å automatisk korrigere det og gjøre alt blått.
Når skal man bruke automatisk hvitbalanse?
De fleste kameraer er satt til standardinnstillingen “Auto White Balance (AWB), som fungerer ganske bra mesteparten av tiden. I automatisk hvitbalanse-modus analyserer kameraet scenen du prøver å fotografere og velger en fargetemperatur (i Kelvin) det mener vil fungere best.
Kameraet ditt kan imidlertid lett bli forvirret hvis scenen:
- Har stort sett én farge (f.eks. hvit snø, mye grønt gress, blått hav eller himmel.)
- Inneholder ikke hvite eller nære hvite farger.
- Lyser opp av flere lyskilder med forskjellige fargetemperaturer.
Alle disse situasjonene kan føre til et fargeskjær i bildet ditt, og du vil ta kontroll over hvitbalansen.
Når bør du bruke manuell hvitbalanse?
Hvis du ikke er sikker på når du skal stille inn hvitbalansen manuelt, er det noe du bør lære deg. De halvautomatiske modusene kan fungere bra i de fleste situasjoner, men mange krever manuelle justeringer.
Som du vet bruker vi hvitbalanse i fotografering for å nøytralisere fargekastene rundt oss. Men når du fotograferer utendørs, endres lyset og fargetonene raskt, noe som betyr at hvitbalansen må justeres deretter.
Det er ikke uvanlig at fargetemperaturen endres betraktelig med noen få bilder. Det er med andre ord ingen konsistens.
Ofte stilte spørsmål angående hvitbalanse.
Hvordan kan du justere hvitbalansen?
Du kan korrigere hvitbalansen ved å stille inn en egendefinert hvitbalanse på kameraet. Du kan gjøre dette raskt ved å velge et ikon i kameramenyen som passer til dine opptaksforhold – f.eks. skyet, tungsten osv. Du kan også korrigere hvitbalansen når du redigerer bildene dine, men du vil ha mer fleksibilitet hvis bildet ditt er en RAW-fil i stedet for en .jpeg-fil.
Hva er et hvitbalansefilter?
Dette er et alternativ for å bruke et hvitbalansekort og er et semi-transparent filter som festes foran objektivet ditt. Når den er festet, plasser deg selv i en scene slik at lyset som faller på motivet ditt også faller på filteret. Ta et bilde og instruer kameraet ditt til å bruke det bildet til å angi en egendefinert hvitbalanse.
Kan hvitbalanse påvirke eksponeringen?
Hvitbalanse kan påvirke eksponeringen, spesielt hvis du fotograferer i .jpeg-format. Dette er fordi en hvitbalanse brukes ugjenkallelig når bildedataene konverteres til .jpeg-format, og denne innstillingen kan bestemme hvor lyse noen farger vises. Hvis du fotograferer i RAW-format, har du mye mer fleksibilitet. Imidlertid kan hvitbalanse fortsatt påvirke oppfatningen av eksponering. Du kan miste fargeinformasjon som ser ut til å være tilstede i kameraet, men som går tapt når hvitbalansen justeres senere.
Betyr hvitbalansen noe i RAW?
I de fleste tilfeller vil ikke hvitbalansen i kameraet påvirke bildet ditt fordi du kan justere det senere når du redigerer bildet. Men hvis du fotograferer en scene med høy kontrast, kan justering av hvitbalansen under redigering føre til at visse deler av bildet blir mørkere eller lysere og føre til at du går glipp av informasjon i det redigerte bildet.
Påvirker hvitbalanse støy?
Hvitbalanse kan påvirke støy, men bare under ekstreme omstendigheter. For eksempel kan noe støy bli mer fremtredende når du justerer hvitbalansen; den får en annen nyanse og blir mer synlig som et resultat.
Hvor ofte bør du endre hvitbalansen i kameraet?
Du kan justere den egendefinerte hvitbalansen i kameraet hver gang du fotograferer i forskjellige lyssituasjoner.
Hvordan kan jeg korrigere hvitbalansen på min iPhone?
Standard kameraappen på iPhone lar deg ikke stille inn egendefinert hvitbalanse. Imidlertid tilbyr flere tredjepartsapper denne funksjonen.
0 Comments