Bilde av Bondhusvatnet, Sundal, Kvinnherad - Vestland - FOTO av; Kenneth Hauen - Naturfoto og Landskaps foto

Hva er og hvordan bruker man blenderprioritering

by | Mar 5, 2022 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering

Aperture-prioritet eller blenderprioritert.

Vil du ta bilder med en nydelig uskarphet i bakgrunnen (bokeh-effekt), eller kanskje sørge for at alt i bildet forblir i fokus? Blenderprioritert AE / AV-modus er en praktisk modus å bruke for å oppnå disse effektene. La oss se nærmere på denne modusen.

Blenderprioritert AE-modus: Lar deg justere graden av bokeh-effekt

Noe du skal merke deg før du begynner å bruke denne innstillingen.

  • Du bestemmer deg for f-tallet, og kameraet stiller inn lukkerhastigheten deretter.
  • Omfanget av f-tall du kan stille inn avhenger av objektivet som brukes.

Blenderprioritert AE / AV-modus er en opptaksmodus som er nyttig når du vil lage en bokeh-effekt i bildene dine, eller sørge for at alt i rammen er i fokus. Dette er fordi det gir deg kontroll over blenderåpnings innstillingen (f-nummer), som er en viktig nøkkel for å justere graden av bakgrunnsuskarphet (bokeh-effekt) og området av bildet som ser ut til å være i fokus.

I blenderprioritert AE-modus setter fotografen f-tallet til en verdi som han mener er ideell for bildet han ønsker å lage. Kameraet stiller deretter automatisk inn en lukkerhastighet som det mener vil resultere i riktig eksponering for det brukerdefinerte f-tallet.

Et lite f-tall resulterer i en større blenderåpning. Området av bildet som vises i fokus vil være mindre på grunn av den grunnere dybdeskarpheten, men dette betyr at du kan lage en bokeh-effekt foran og/eller bak området som vises i fokus. et stort f-tall gir en smalere blenderåpning. Et større område av bildet vil vises i fokus på grunn av den dypere dybdeskarpheten, og dette gjør at du kan lage et bilde der alt i rammen er i fokus.

Det minste og største f-tallet du kan angi avhenger av objektivet ditt, men generelt sett har prime-objektiver en tendens til å tillate deg å angi mindre f-tall enn zoomobjektiver gjør.

Når du bruker blenderprioritert AE-modus, må du være oppmerksom på at hvis du angir et f-tall som er for stort, vil lukkerhastigheten reduseres og øke sjansen for kamerarystelser. For å motvirke dette, bruk ISO Auto-modusen.

Kameraskjerm Canon Blender og Lukkerhastighet

Hurtigkontroll-skjermen

A: Lukkerhastighet (1/*** | 0″-30″)
B: Blenderåpning (f-nummer)

Fotografen stiller inn blenderåpningen. Kameraet stiller inn lukkerhastigheten. Etter at du har angitt f-tallet, vil kameraet automatisk stille inn en passende lukkerhastighet (A). Et lite f-tall vil gi deg en større, mer kremet bokeh-effekt, mens et stort f-tall vil øke området av bildet ditt som vises i fokus.

Under kan du se et eksempel på bokeh. 

Stemningsbilde Jimmys Restaurant i Porsgrunn

Stemningsbilde Jimmys Restaurant i Porsgrunn
Canon 5D Mark IV – Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sport
ISO: 200 | 200mm | f/2.8 | 1/50 sekunder

Å lage en bokeh-effekt i bakgrunnen gjør at motivet ditt skiller seg ut fra alt annet rundt det. Når du gjør dette, bruk det minste f-tallet som er mulig for å få den mest kremete effekten. Bonustips: For en enda mer kremet effekt, flytt nærmere motivet du er interessert i for å skape en uskarp bakgrunnen enda mer. Les mer om Bokeh her

Bondhusvatnet mot Bonhusbreen, Folgefonna

Bonhusvatnet. 
Canon 5D Mark IV – Sigma 12-24 mm F4 DG HSM | Art
ISO: 50 | 12mm | f/4.0 | 1/200 sekunder

Spesielt når det er stor avstand mellom elementene i rammen som er nærmest deg og de lengst fra deg, sett f-tallet til et stort tall for å sikre at alle elementene vises i fokus. Generelt er f/7.1 til f/16 ideelle. Det hjelper også hvis du fotograferer et stykke unna motivet. I bildet over ble bildet klart og skarpt selv på f/4. 

Del denne artikkelen

0 Comments