Bestul jakthus - Adobe Lightroom Redigering

Hva er og hvordan bruker man Bulb-mode

by | Apr 19, 2020 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 2 comments

Hva er Bulb mode, og hvordan bruker man det?

Hvis du ønsker å ta ultra lange eksponeringer på mer enn 30 sekunder, må du bruke det som kalles kameraets Bulb-modus. Dette er en eksponeringsmodus som ofte brukes av nattfotografer som gir deg full kontroll over eksponeringen.

I denne opplæringen viser vi deg hvordan du bruker Bulb-modus i tre enkle trinn, samt noen retningslinjer for beste praksis for å hjelpe deg med å få fantastiske resultater.

Hva er Bulb-modus på kameraet ditt?

Bulb-modus er en eksponerings innstilling på kameraet som lar deg holde lukkeren åpen så lenge du vil. Når Bulb-modus er satt, vil lukkeren være åpen så lenge du har fingeren på utløserknappen, enten på kameraet eller via en fjernutløser.

Fotografer bruker vanligvis Bulb-modus om natten når de fotograferer motiver som astrofotografering, siden stjernenes bevegelser bare kan fanges ved svært lange lukkerhastighet.

Slik finner du Bulb-modus på kameraet ditt

På noen kameraer som tilbyr manuell kontroll over eksponeringen vil du ganske enkelt se en B-innstilling på eksponeringsmodushjulet. Vri skiven til denne innstillingen, og du er nå i Bulb-modus.

Noen kameraer kan kreve et ekstra trinn. Hvis du ikke har en B-innstilling, må du sannsynligvis velge den manuelle eksponeringen – M-innstillingen på en modusvelger – og deretter bla gjennom lukkerhastighetsinnstillingene til et “Pære”-alternativ vises på skjermen, eller B.

 • A: Eksempel på hvordan det ser ut på et Canon kamera.

 

Kameraskjerm Canon Bulb mode - Laget av Kenneth Hauen

Bruk en fjernutløser

Fordi når du bruker Bulb-modus, tar du veldig lange eksponeringer på 30 sekunder eller mer, er det høyst sannsynlig – vel, det er egentlig bare mulig å gjøre hvis – du bruker et stativ. Fordi enhver liten bevegelse kan forårsake kamerarystelser ved disse lange lukkerhastigheten, vil du virkelig unngå å berøre kameraet hvis det er mulig.

Det er her en fjernutløser blir avgjørende for fotografering med Bulb-modus. En fjernutløser er en ledning som festes til kameraet – vanligvis skrus inn i utløserknappen eller kobles til via en dedikert port. Den lar deg betjene lukkeren uten å berøre kameraet.

De fleste fjernutløsere har en låseposisjon slik at du ikke trenger å holde knappen nede under eksponeringen. Har du NFC eller Wifi på kamera kan du bruke dette også til å fjernutløse kameraet.

Hvordan beregne eksponering i Bulb-modus

Vanligvis har du kameraets LCD-skjerm for å fortelle deg hva den beste eksponeringstiden bør være, men med Bulb-modus er all kontrollen i hendene dine. Noe som kan være skremmende! Når du bruker Bulb-modus, må du tidsbestemme eksponeringen selv.

For å få en nøyaktig eksponering i Bulb-modus er den beste måten å prøve og feile. Prøv et bilde på 30 sekunder og se hvordan det ser ut. Hvis det er for mørkt, opp til ett minutt. Og så videre. Når du begynner å se motivet vises tydelig, kan du begynne å finjustere i intervaller på 1 sek.

Noen Olympus-kameraer har nye funksjoner kalt Live Bulb og Live Composite-moduser som viser bildebyggingen din i sanntid mens du holder lukkeren åpen og lar lys komme inn i kameraet. Dette er veldig nyttig for nattfotografer fordi det gir deg en raskere indikasjon på hva din beste eksponering vil være.

En enkel måte å holde styr på eksponeringstidene dine i Bulb-modus er å bruke mobiltelefonen til å måle tiden du holder lukkeren åpen for.

Del denne artikkelen

2 Comments

 1. Olav

  Denne bulb visste jeg ikke om skal prøve når jeg er ute i nattens mørke neste gang

  Reply
 2. Olav

  Denne bulb visste jeg ikke om skal prøve når jeg er ute i nattens mørke neste gang

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.