Hva er Candid bilder: Fang naturlige øyeblikker!

Hva er Candid bilder: Fang naturlige øyeblikker!

by | Mar 26, 2024 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 6 comments

Hva er  candid fotografering?

Candid fotografering er en teknikk som fanger øyeblikkene slik de utspiller seg naturlig, uten forutbestemte poseringer eller instruksjoner fra fotografen. Hovedmålet er å fange autentiske øyeblikk og sanne følelser.

Candid bilder kan taes når som helst, hvor som helst – fra gatene i byen til en familiegjenforening. Det som er viktig er at de menneskene du fotograferer opptrer naturlig og uvitende om at de blir fotografert.

Candid fotografering vs. gatefotografering

Selv om candid fotografier ofte tas på gaten, er det viktig å merke seg at candid fotografering og gatefotografering ikke er det samme.

Gatefotografering handler om å dokumentere hverdagslivet og samfunnet på gaten. Dette kan inkludere mennesker, men det kan også fokusere på objekter, miljøer eller scener.

Candid fotografering, derimot, fokuserer spesifikt på mennesker, og tar bilder av dem i øyeblikk når de ikke poserer eller er klar over at de blir fotografert.

Hvorfor er candid fotografering viktig?

Candid fotografering har blitt populær fordi den fanger øyeblikk og mennesker slik de virkelig er, i motsetning til poserte bilder som kan virke kunstige eller konstruerte.

Disse bildene kan være mer meningsfulle fordi de viser virkelige følelser og hendelser, i stedet for iscenesatte poser eller smil. De kan også gi et innblikk i en persons karakter eller personlighet som ikke nødvendigvis kommer frem i poserte bilder.

Hvordan ta candid bilder

Nøkkelen til å ta gode candid bilder er å være tålmodig, diskret og klar til å fange øyeblikket når det skjer. Her er noen trinn for å hjelpe deg med å fange det perfekte candid bildet:

 1. Forbered deg: Sørg for at kameraet ditt er klart og innstillingene er korrekte for situasjonen.
 2. Vær diskret: Prøv å ikke tiltrekke deg for mye oppmerksomhet. Jo mindre folk er klar over at du tar bilder, jo mer naturlige vil bildene være.
 3. Vær observant: Hold øye med hva som skjer rundt deg, og vær klar til å fange interessante eller viktige øyeblikk.
 4. Vær tålmodig: Noen ganger kan du måtte vente en stund før det perfekte øyeblikket oppstår.

Teknikker for candid Fotografering

Det er mange forskjellige teknikker du kan bruke for å ta flotte candid bilder. Her er noen av de mest effektive:

 • Bruk en objektive med lang rekkevidde: Objektiv med f.eks 200m+ lar deg fotografere fra avstand, noe som kan gjøre det lettere å ta bilder uten at folk merker det.
 • Finn en god plassering: Prøv å finne en plassering hvor du har god oversikt over området du vil fotografere. Dette kan hjelpe deg med å få øye på interessante øyeblikk før de skjer.
 • Vær rask: Candid fotografering krever ofte rask reaksjonstid, da øyeblikkene du vil fange kan være over på et sekund.

Hvordan oppnå naturlige posisjoner

Et av hovedmålene med candid fotografering er å fange mennesker i naturlige og autentiske posisjoner. For å oppnå dette, kan du prøve følgende tips:

 • La mennesker være seg selv: Ikke instruer folk om hva de skal gjøre eller hvordan de skal posere. La dem bare være seg selv, og fang øyeblikkene som de skjer naturlig.
 • Fang spontane øyeblikk: Prøv å fange øyeblikkene når folk ler, snakker, danser eller gjør noe annet spontant. Disse øyeblikkene kan gi de mest autentiske og naturlige bildene.

Historiefortelling med candid fotografi

Candid fotografier kan også være kraftige verktøy for historiefortelling. Ved å fange autentiske øyeblikk, kan du fortelle en historie om menneskene og stedene du fotograferer.

For eksempel, hvis du tar candid bilder på et bryllup, kan du fortelle historien om bruden og brudgommens store dag gjennom dine bilder. Du kan fange øyeblikkene av glede, kjærlighet, nervøsitet, og alt annet som skjer på en slik dag.

Hvordan bruke lys og komposisjon

Lys og komposisjon er to av de viktigste elementene i enhver type fotografering, inkludert candid fotografering. Her er noen tips for hvordan du kan bruke disse elementene til din fordel:

 • Bruk naturlig lys: Naturlig lys kan gi bildene dine en varm og autentisk følelse. Prøv å ta bilder tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen når lyset er mykt og gyldent.
 • Bruk komposisjonsregler: Regler som regelen om tredjedeler og ledende linjer kan hjelpe deg med å lage mer interessante og engasjerende bilder.

Utstyr for candid fotografering

Det er ikke nødvendig med spesialutstyr for candid fotografering, men det er noen ting som kan gjøre jobben lettere:

 • Bruk et kamera med rask autofokus: Dette kan hjelpe deg med å fange øyeblikkene raskt, før de er over.
 • Bruk en linse med lang brennvidde: Dette lar deg fotografere fra avstand, noe som kan gjøre det lettere å ta bilder uten at folk merker det.
 • Bruk et kamera med lydløs modus: Dette kan hjelpe deg med å ta bilder uten å forstyrre øyeblikkene du prøver å fange.

Bruk av candid fotografering

Candid fotografering kan brukes i mange forskjellige innstillinger, inkludert:

 • Gatefotografering: Dette er kanskje den mest kjente bruken av candid fotografering. Mange gatefotografer bruker candid teknikker for å fange autentiske øyeblikk på gatene.
 • Bryllupsfotografering: Mange bryllupsfotografer bruker candid teknikker for å fange autentiske øyeblikk under bryllupet. Dette kan inkludere øyeblikk av glede, tårer, og kjærlighet.

Candid fotografering i bryllup

Candid fotografering er også en populær stil for bryllupsfotografering. Her er noen tips for hvordan du kan ta gode candid bilder i et bryllup:

 • Vær tålmodig: Det kan ta tid før de perfekte øyeblikkene oppstår. Vær tålmodig, og vær klar til å fange øyeblikkene når de skjer.
 • Vær diskret: Prøv å ikke tiltrekke deg for mye oppmerksomhet. Jo mindre folk er klar over at du tar bilder, jo mer naturlige vil bildene være.
 • Fang øyeblikkene: Prøv å fange de små øyeblikkene som skjer under bryllupet. Dette kan inkludere øyeblikk av glede, tårer, latter, og kjærlighet.

Candid fotografering er en spennende og utfordrende form for fotografering som krever tålmodighet, observasjonsevner, og en god forståelse av lys og komposisjon. Men med litt praksis og de rette teknikkene, kan du lage vakre og autentiske bilder som forteller en historie.

Del denne artikkelen

6 Comments

 1. Jannicke

  Veldig nyttig dette. Takk

  Reply
 2. Henning Berg

  Ja hva er candid fotografering. Jo, spontane portrettbilder rett å slett. Haha dette er gull lesning 👏

  Reply
 3. Takk

  💯💯👍👍 alltid lurt på hva det er for noe.

  Reply
  • Hauen.Media

   Ja, det er vi 2 om :D Men nå er det oppklart :P

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.