Rule of Third - Tredjedelsregelen som skaper balanse og dynamikk i bildet

Hva er tredjedelsregelen og hvordan fungerer den?

by | Nov 19, 2022 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 2 comments

Rule of thirds, eller på norsk «Tredjedelsregelen». 

Vi vil nok si at denne regelen er en guide og ikke en lovgivende regel, som vil si at den burde følges når det er rom for det. Syntes jeg da. Bildet under kan du se at Gilde turmat er i en av disse kryssene, vi hadde ingen andre objekter å vatre med fordi bryggen vi var på var ganske ujevn. Men et eksempel på bruken av «Tredjedelsregelen». 

ruleofthirds manuelle innstillinger

Tredjedelsregelen er en komposisjons retningslinje som plasserer motivet ditt i venstre eller høyre tredjedel av et bilde, slik at de andre to tredjedelene blir mer åpne. Mens det finnes andre former for komposisjon, fører regelen om tredjedeler generelt til overbevisende og velkomponerte bilder.

Hvis du forestiller deg å dele et bilde, eller til og med kameraets søker, i ni like soner ved hjelp av horisontale og vertikale linjer, danner det tredjedels rutenettet ditt – en innstilling du kan velge på de fleste kameraer og til og med på telefonen.

Det betyr at hjørnene på den sentrale firkanten er skjæringspunktene i rutenettet der du vil plassere fokuspunktet for bildet ditt. Det kalles tredjedelsregelen, men du kan tenke på det som å gi deg fire trådkors for å målrettet et skudds viktige elementer. Dette vil hjelpe deg å balansere hovedmotivet med negativ plass i bildet for å få en effektiv fotografisk komposisjon som trekker betrakterens øye.

Under er et eksempel på at jeg nesten fikk det til etter redigering. Ble fornøyd med begge komposisjonene. 

Råd om bruk av tredjedelsregelen.

Repeterende, praktisk bruk av tredjedelsregelen er den beste måten å forstå den på og finpusse ferdighetene dine – på et tidspunkt vil rutenettet og deres kryssende punkter være inngrodd i hjernen din. Inntil da, her er noen fotograferings tips fra profesjonelle fagfolk som kan hjelpe deg med å styre eksperimentet i riktig retning.

1. Øv med kameraets tredjedelsrutenett. Les hvordan du setter opp rutenett på kameraet her.

2. ØV! Jo mer du gjør det, jo mer fester det seg i hodet ditt – og du slipper å bruke rutenettet som hjelp(Vel, jeg bruker det enda, fordi det er lettere. :P)

3. Fokuser tidlig på øynene! Ved fotografering av mennesker eller dyr så fokuser alltid på øynene. Dette gir deg skarpe bilder av personen eller dyret.

Fjellsikt.no Fjellvett Fjellvettregler Fjellvettreglene Canon 5D Mark V Sigma Landskap Natur Telemark fjellsikt rondane

Ignorer reglen når du vil!

1. Fyll rammen i bildet! Se på bildet over, her brukte jeg ikke reglen fordi det ikke passet for meg å gjøre det – jeg likte å ha solen og bølgen som slår inn sentrert.

2. Trekk deg tilbake fra motivet! Igjen så velger jeg eksemplet over.

3. Prøv en annen komposisjons stil. Øv deg med å ta bilder av alt du kan se – skap din egen stil og gi den stilen eierskap!

4. Ta flere bilder! Alltid ta mange bilder. Av motiver så tar jeg nok 5-6 bilder for å være sikker på at jeg får i hvert fall et av dem riktig.

Del denne artikkelen

2 Comments

 1. Hanne

  Takk ❤️ godt å vite.

  Reply
  • Kenneth

   Takk for kommentaren. :)
   Bra du syntes det :)

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.