Hvordan fotografere fyrverkeri? Hvordan ta bilde av fyrverkeri

Hvordan fotografere fyrverkeri?

Fyrverkeri er en fantastisk opplevelse, og å kunne fange øyeblikket på et bilde kan være like spennende. Med riktig planlegging, utstyr og teknikker kan du ta flotte bilder av fyrverkeri som vil imponere alle som ser dem. I denne veiledningen vil vi gå gjennom alt du trenger å vite for å lykkes med å fotografere fyrverkeri.

Så i denne artikkelen skal vi lære om hvordan ta bilde av fyrverkeri.

Hvordan ta bilde av fyrverkeri

Hvordan ta bilde av fyrverkeri – Dette bildet er laget med AI – jeg har beklageligvis ingen bilder av fyrverkerier.

Valg av utstyr til å fotografere fyrverkeri

For å ta flotte bilder av fyrverkeri trenger du riktig utstyr. Her er noen viktige ting du bør vurdere å ha med deg:

 1. Kamera: Et kamera med manuelle innstillinger er ideelt for å kunne kontrollere eksponeringen og fokuseringen. En digital speilreflekskamera eller et speilløst kamera er de beste alternativene.
 2. Objektiv: Et vidvinkelobjektiv er ideelt for å fange hele fyrverkeriet på en gang. Et objektiv med brennvidde mellom 24mm og 50mm er vanligvis et godt valg.
 3. Stativ: Et solid stativ er avgjørende for å holde kameraet stabilt under de lange eksponeringene som kreves for fyrverkeribilder.
 4. Fjernutløser: En fjernutløser eller en kamerakabel kan være nyttig for å unngå kamerarystelser når du trykker på utløserknappen. Denne Må man ikke ha altså. 
 5. Ekstra batterier og minnekort: Sørg for å ha nok strøm og lagringskapasitet tilgjengelig, da fotografering av fyrverkeri kan være tidkrevende.

Forberedelser og planlegging

Før du drar ut for å fotografere fyrverkeri, er det viktig å gjøre noen forberedelser og planlegge. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å få best mulig resultater:

 1. Finn et godt sted: Utforsk området på forhånd for å finne et godt sted å fotografere fyrverkeriet. Et sted med god utsikt og minimalt med hindringer vil gi deg de beste bildene.
 2. Sjekk værforholdene: Vær oppmerksom på værforholdene på kvelden du skal fotografere fyrverkeriet. Regn eller tåke kan påvirke bildene negativt.
 3. Planlegg komposisjonen: Tenk på hvordan du kan inkludere interessante elementer som bygninger, vann eller landskap i bildene dine for å skape en mer dynamisk komposisjon.
 4. Testinnstillinger: Ta noen testbilder på forhånd for å finne de riktige kamerainnstillingene. Dette vil hjelpe deg med å få bedre kontroll over eksponeringen når fyrverkeriet begynner.

Kamerainnstillinger

Når det gjelder kamerainnstillinger for fyrverkerifotografering, er det noen viktige ting du bør vurdere. Her er noen tips for å få best mulig resultater:

ISO

Den første innstillingen du må vurdere er ISO. ISO-kontrollen bestemmer kameraets lysfølsomhet. For fyrverkeri er det vanligvis best å bruke en lav ISO-verdi, som 100 eller 200, for å redusere støy i bildene.

Blenderåpning

Blenderåpningen kontrollerer mengden lys som kommer inn i kameraet. For fyrverkeri er det vanlig å bruke en blenderåpning på rundt f/8 til f/16 for å få en dypere dybdeskarphet og fange detaljer i fyrverkeriet.

Lukkertid

Lukkertiden er den viktigste innstillingen for fyrverkerifotografering. Du vil ha en lengre lukkertid for å fange fyrverkeriets bevegelser og lysstier. Start med en lukkertid på rundt 2-4 sekunder og juster deretter etter behov.

Fokusering og eksponering

Når det gjelder fokusering, kan det være utfordrende å få et skarpt bilde av fyrverkeri på grunn av det begrensede lyset. Her er noen tips for å oppnå riktig fokus og eksponering:

 1. Manuell fokus: Bytt til manuell fokusmodus for å ha full kontroll over fokuseringen. Prøv å fokusere på et fjernt objekt eller bruk fokus på uendelig for å sikre at fyrverkeriet er skarpt.
 2. Eksponeringskompensasjon: Bruk eksponeringskompensasjon for å justere eksponeringen etter behov. Du kan prøve å øke eksponeringen litt for å få frem detaljer i fyrverkeriet.
 3. Histogram: Bruk histogrammet på kameraet ditt for å sjekke eksponeringen. Et balansert histogram vil indikere at bildet ditt har riktig eksponering.

Komposisjon og plassering

Komposisjon er en viktig del av ethvert bilde, og det gjelder også for fyrverkerifotografering. Her er noen tips for å skape interessante komposisjoner:

 1. Framstillingsregelen: Prøv å følge tredjedelsregelen ved å plassere fyrverkeriet langs tredjedelene av bildet. Dette vil skape en mer balansert og dynamisk komposisjon.
 2. Bruk av bakgrunn: Tenk på bakgrunnen i bildet ditt og prøv å inkludere interessante elementer som bygninger eller landskap for å legge til dybde og interesse.
 3. Eksperimenter med vinkler: Prøv å eksperimentere med forskjellige vinkler og perspektiver for å finne den mest interessante komposisjonen. Du kan prøve å ta bilder fra forskjellige høyder eller fra forskjellige avstander.

Bruk av stativ og fjernutløser

For å få skarpe bilder av fyrverkeri er det viktig å bruke et stativ og en fjernutløser. Her er noen tips for å bruke dem effektivt:

 1. Stativ: Bruk et solid stativ for å holde kameraet stabilt under de lange eksponeringene. Plasser stativet på en jevn overflate og unngå vibrasjoner eller bevegelse.
 2. Fjernutløser: Bruk en fjernutløser eller en kamerakabel for å unngå kamerarystelser når du trykker på utløserknappen. Dette vil sikre skarpe bilder.

Eksperimentere med forskjellige brennvidder

Eksperimentering med forskjellige brennvidder kan gi deg forskjellige perspektiver og resultater. Her er noen tips for å eksperimentere med brennvidder:

 1. Vidvinkelobjektiv: Et vidvinkelobjektiv kan gi deg en bredere utsikt over fyrverkeriet og omgivelsene. Dette kan være flott for landskapsbilder og å fange hele scenen.
 2. Teleobjektiv: Et teleobjektiv kan gi deg en nærmere utsikt over fyrverkeriet og fange detaljer og teksturer. Dette kan være flott for nærbilder og å fange unike mønstre og former.

Kontrollere kamerainnstillinger under fyrverkeriet

Under fyrverkeriet kan det være nødvendig å gjøre noen justeringer av kamerainnstillingene for å oppnå de beste resultatene. Her er noen tips for å kontrollere kamerainnstillingene under fyrverkeriet:

 1. Eksponering: Sjekk eksponering regelmessig ved å ta testbilder under fyrverkeriet. Juster etter behov for å oppnå riktig eksponering for fyrverkeriet og omgivelsene.
 2. Lukkertid: Juster lukkertiden etter behov for å fange bevegelsen og lysstiene til fyrverkeriet. Prøv forskjellige lukkertider for å oppnå forskjellige effekter.
 3. Fokusering: Sjekk fokuseringen regelmessig for å sikre at fyrverkeriet er skarpt. Juster fokus manuelt eller bruk autofokus hvis det er nødvendig.

Etterbehandling og redigering

Etter at du har tatt bilder av fyrverkeri, er det tid for å etterbehandle og redigere bildene. Her er noen tips for å forbedre bildene dine i etterbehandlingen:

 1. Eksponering: Juster eksponering etter behov for å få frem detaljer i fyrverkeriet og omgivelsene. Vær forsiktig med å overeksponere eller undereksponere bildene.
 2. Kontrast og farger: Juster kontrasten og fargene for å gi bildene mer dybde og liv. Prøv å få frem de levende fargene i fyrverkeriet.
 3. Beskjæring og komposisjon: Utforsk forskjellige beskjæring og komposisjonsalternativer for å finne den beste måten å presentere bildene dine på. Prøv å fokusere på de mest interessante delene av fyrverkeriet.

 

Å fotografere fyrverkeri kan være en spennende og givende opplevelse. Med riktig utstyr, innstillinger og teknikker kan du fange magien og skjønnheten til fyrverkeri på et bilde. Husk å planlegge på forhånd, eksperimentere med forskjellige innstillinger og være kreativ i komposisjonen. Lykke til med å ta fantastiske bilder av fyrverkeri!

Husk at praksis gjør mester, så ikke vær redd for å eksperimentere og lære av dine egne erfaringer. God fotografering!

Del denne artikkelen

5 Comments

 1. Anne Mari

  Denne skal eg ta med meg på tur i romjulen :) Tusen takk

  Reply
  • Hauen.Media

   Så bra :D Ja, skal gjøre det samme selv :D Lykke til

   Reply
 2. Ole Petter

  Hei.
  Hva slags stativ anbefales til å bruke? Ig er gimbal eller fast best?

  Reply
  • Hauen.Media

   Hei :)
   Takk for spørsmålet :)

   Jeg har brukt SIRUI R-3213X (Sirui Tripod R-2214X Carbon) i mange år nå. Jeg har ikke en eneste gang tenkt på et nytt stativ. Dette er umiddelbart det første jeg kan tenke på hvis jeg skal anbefale noe.
   Det er stødig, lett å rengjøre – ståler regn, snø, sol, varme, kulde(-19C). Anbefales!

   Jeg har aldri brukt gimbalhode før – kanskje lettere for å fotografere dyreliv osv? Jeg fotograferer mest natur, landskap osv. Så jeg bruker Manfrotto M410 fotohode. Sammen med en L-bracket :) Funker som fjell.

   Reply
 3. Ole Petter

  Tusen takk :D Skal tenkte på det stativet, litt høy pris men er vel kanskje verdt det.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.