En elv som renner imellom og Rondane Nasjonalpark i bakgrunnen

Hvordan fotografere forskjellige type vann

by | Jul 27, 2023 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering | 0 comments

Vann er en av naturens mest beroligende og vakre elementer. Enten det er en stillestående innsjø, en brusende foss eller bølger som treffer stranden, er det mange muligheter for å ta fantastiske bilder av vann. I denne artikkelen vil vi utforske fem forskjellige teknikker du kan bruke for å ta vakre bilder av vann. Enten du er en erfaren fotograf eller bare en ivrig amatør, vil disse tipsene hjelpe deg med å ta bildene dine til neste nivå.

1. Fotografering av refleksjoner i vann

En av de mest fascinerende aspektene ved vann er dets evne til å reflektere omgivelsene. Refleksjoner i vann kan skape vakre og drømmeaktige bilder. For å fange refleksjoner på en interessant måte, kan du eksperimentere med kameraets høyde når du komponerer bildet. En høy vinkel kan gi deg en klarere refleksjon, mens en lav vinkel kan skape en mer dynamisk effekt.

Når du fotograferer refleksjoner i vann, er det viktig å velge riktig sted og tidspunkt. Et stille vann vil gi deg en mer speilaktig refleksjon, mens rennende vann kan skape mer abstrakte effekter. Prøv å finne et rolig sted eller vent til vinden har roet seg før du tar bildet. Dette vil bidra til å sikre at både forgrunnen og refleksjonen forblir skarpe.

For å få best mulig resultat, kan du bruke en liten blenderåpning og en dybdeskarphetskalkulator for å sikre at alt fra forgrunnen til de reflekterte detaljene er skarpe. Du kan også eksperimentere med å bruke en stor blenderåpning for å gi refleksjonen en mer abstrakt effekt.

Bilde av Bondhusvatnet, Sundal, Kvinnherad - Vestland - FOTO av; Kenneth Hauen

Bondhusvatnet – Folgefonna – Bondhusdalen

2. Fotografering av fossefall

Fossefall er en annen flott måte å utforske fotografering av vann på. For å fange den vakre bevegelsen i vannet, trenger du en lang eksponeringstid. Dette vil skape en myk og flytende effekt i bildet.

For å oppnå en lang eksponeringstid, kan du bruke et nøytralt tetthetsfilter (ND-filter). Dette filteret blokkerer lys og gjør det mulig å bruke lengre lukkerhastigheter uten å overeksponere bildet. Et ND-filter med flere trinn kan være spesielt nyttig når du fotograferer fossefall, da det vil tillate deg å bruke en lengre lukkerhastighet og få en enda mer dramatisk effekt.

Når du fotograferer fossefall, kan du også eksperimentere med forskjellige vinkler og komposisjoner. Prøv å fange bevegelsen i vannet ved å plassere kameraet på en lav høyde eller ved å bruke en diagonal linje i komposisjonen.

Bilde av elv på Haukelifjell - Av Kenneth Hauen

Bilde av elv på Haukelifjell – Av Kenneth Hauen

3. Fotografering av havet

Havet er en endeløs kilde til inspirasjon for fotografer. Du kan utforske flere forskjellige teknikker for å fotografere havet, avhengig av hvilken effekt du ønsker å oppnå.

Hvis du vil jevne ut havet og skape en myk og rolig effekt, kan du bruke en lang eksponeringstid. Dette vil gjøre bølgene og bevegelsene i havet uskarpe og skape en melkeaktig effekt. For å oppnå en lang eksponeringstid kan du bruke et ND-filter eller fotografere i skumringen når det er mindre lys tilgjengelig.

Hvis du derimot ønsker å fange bølgene som krasjer mot land og skape en mer dramatisk effekt, kan du bruke en rask lukkerhastighet. Dette vil fryse bevegelsen i vannet og fange øyeblikket bølgene treffer land. Prøv å bruke en lav vinkel og eksperimentere med lukkerhastigheten for å få forskjellige effekter.

665

4. Fotografering av krasjende bølger

For å fange den majestetiske kraften i krasjende bølger, kan du bruke kontinuerlig fotografering med høy hastighet. Dette vil tillate deg å ta en serie med raske bilder og fange øyeblikket bølgene treffer land.

Når du fotograferer krasjende bølger, kan du eksperimentere med forskjellige lukkerhastigheter for å få forskjellige effekter. En rask lukkerhastighet vil fryse bevegelsen i vannet og fange detaljene i bølgene, mens en lavere lukkerhastighet vil skape en mer dynamisk effekt og gjøre vannspruten og dråpene til eksplosive striper av uskarphet.

For best mulig resultat, kan du bruke lukkerprioritet (Tv)-programmet og senke lukkerhastigheten til ca. 1/20 sekund. Dette vil tillate deg å fange bevegelsen i vannet samtidig som du beholder skarpheten i bildet. Hvis du har et objektiv med bildestabilisering, kan du også bruke denne funksjonen for å redusere kamerarystelser.

Fjellsikt.no Fjellvett Fjellvettregler Fjellvettreglene Canon 5D Mark V Sigma Landskap Natur Telemark fjellsikt rondane 

5. Fotografering av vanndråper

Vanndråper kan være utrolig vakre når de blir fanget på kamera. For å fange en fallende vanndråpe i aksjon, kan du bruke en ekstern blits og ta bilder på et mørkt sted. Blitsen vil fryse bevegelsen i dråpen og skape en spektakulær effekt.

Når du fotograferer vanndråper, kan du eksperimentere med forskjellige innstillinger og teknikker. Du kan for eksempel plassere blitsen bak et ark av blått acetat for å få fargerike refleksjoner på vannet. Du kan også bruke et makroobjektiv for å ta nærbilder av vanndråpene i detalj.

For best mulig resultat, kan du fokusere manuelt på det stedet der dråpen faller. Du kan også bruke en lav lukkerhastighet og en liten blenderåpning for å sikre at både dråpen og bakgrunnen forblir skarpe.

Til slutt, fotografering av vann kan være en spennende og kreativ måte å utforske naturen på. Ved å bruke forskjellige teknikker og eksperimentere med innstillinger og komposisjoner, kan du ta vakre og unike bilder av vann. Uansett om du fotograferer refleksjoner i vann, fossefall, havet, krasjende bølger eller vanndråper, er det viktig å være tålmodig og eksperimentere for å oppnå de beste resultatene. Ta med deg disse tipsene neste gang du er ute og fotograferer, og la vannet inspirere deg til å ta fantastiske bilder.

Del denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.