Vakker høstdag på Gaustatoppen - ved Gaustablikk i Rjukan, Telemark. © Kenneth Hauen

Innstillinger for å ta de beste bildene med telefonen

by | Dec 31, 2022 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering

Smarttelefoner har blitt en viktig del av vår hverdag og har også revolusjonert måten vi tar bilder på. De fleste smarttelefoner har nå høy oppløsning og gode kameraer, noe som gjør det mulig å ta flotte bilder med dem. De kan selfølgelig ikke sammenlignes med dagens speilløse/speilrefleks kameraer. Men hvis du vil lære å ta de beste bildene med din smarttelefon, kan du følge disse tipsene:

Bruk høyere oppløsning:

Smarttelefonkameraer har ofte høy oppløsning, så sørg for å aktivere denne innstillingen for å få det beste resultatet. Høyere oppløsning gir mer detaljert bilde, som kan være nyttig når du skal redigere eller skrive ut bildet.

Disse innstillingene kan man endre slik for RAW bilder:
Gå til kamera, trykk på tannhjulet, avanserte bildealternatvier, og aktiver RAW-kopier.

Juster lyset

Lyset kan ha stor innvirkning på hvordan bildet ditt ser ut. Det er best å ta bilder i dagslys, men hvis du må ta bilder inne, sørg for at rommet er godt opplyst. Unngå å ta bilder med direkte sollys, da dette kan gi bildet et overlys.

Bruk høyere ISO i dårlig lys. ISO-verdien påvirker hvor lysfølsomt kameraet er. Jo høyere ISO-verdi, desto lysfølsommere blir kameraet, men det kan også føre til mer støy i bildet. I dårlig lys kan det være lurt å øke ISO-verdien for å få et lysere bilde, men husk at for høy verdi kan gi dårligere bildekvalitet. Prøv deg frem og se hva som fungerer best for deg.

Bruk kamerarullen

Mange smarttelefoner har en kamerarulle-funksjon som gjør at du kan ta flere bilder i sekvens. Dette kan være nyttig hvis du vil ha flere alternativer å velge mellom, eller hvis du vil ha et action-bilde. Dette kan du for eksempel aktivere ved å gå til: Kamerainnstillingene -> Stryk lukkerknappen for å; ved «Ta seriebilder».  Her kan du også lage en GIF.

Bruk forskjellige kameramodus

Smarttelefoner har ofte forskjellige kameramodus, som nattmodus, portrettmodus og landskapsmodus. Disse modusene hjelper deg med å få det beste resultatet avhengig av hva du skal ta bilde av. De fleste vil nok bruke vanlig innstillinger(kameramodus), til å ta gode bilder

Bruk redigeringsverktøy

Etter at du har tatt bildet, kan du bruke redigeringsverktøy for å forbedre det. Det finnes mange apper og programvare som kan hjelpe deg med å justere lyset, fargen og kontrasten på bildet.

Følg de grunnleggende reglene

Det er alltid en god idé å følge de grunnleggende reglene for fotografering, uansett hvilket kamera du bruker. Dette inkluderer å holde kameraet stabilt, fokusere på ønsket område og unngå å kutte av armer, bein eller hoder. Prøv å bruk tredjedelsregelen – sett på rutenett som vises på skjermen når an tar bilder. Denne kan man aktivere på innstillinger, via kameraet.

Alt i alt, smarttelefoner har gjort det enkelt for alle å ta flotte bilder. Ved å følge disse tipsene, har du mulighet til å sikre at du får de beste resultatet med din telefon.

 

Del denne artikkelen

0 Comments