Hva betyr Lukketid?

Lukketid er tiden det tar for et kamera til å lukke kameralukker – som er et gardin foran kamerasensoren som holder seg lukket til kameraet avfyres. Når kameraet avfyres, åpnes lukkeren og eksponerer kamerasensoren helt for lyset som har passert gjennom linsen. Etter at sensoren er ferdig med å samle inn lyset, lukkes lukkeren umiddelbart, og hindrer lyset i å treffe sensoren. Knappen som fyrer av kameraet kalles også “lukker” eller “lukker-knapp”, fordi den utløser lukkeren for å åpne og lukke. En litt enklere forklaring: Desto lenger ned du velger å ha lukketiden på, jo lysere.
For eksempel, velger du 10″ så vil lukkegardinen være åpen i 10 sekunder. Da blir bildet lysere. Velger du å bruke lukketid på 1/250 vil lukkegardinen være åpen i 1/250 sekunder. Da vil du få mørkere bilder, og det er derfor man har ISO og Blender for å kompensere for tapt lys. Ved å ta bilder av dyr, fugler o.l så er 1/1000s anbefalt siden disse har bråe og raske bevegelser. Men ved portrett så er 1/100 – 1/250 normalt å bruke.

 

  • Hva er den lengste lukketiden i et kamera: 30″ sekunder
  • Hva er den kjappeste lukketiden i et kamera: De fleste har 1/4000, mens de mest avanserte har 1/8000(elektroniske kan høyere)

Hva betyr ISO?

ISO er tallet for hvor følsom sensoren i kameraet er for lys. En høyere ISO-innstilling gjør at kameraet trenger mindre lys for å ta et bilde. Desto høyere ISO-nummer kameraet gir jo mørkere omgivelser kan du altså ta bilder i – nyttig hvis du vil fange stemningen rundt bålet på skogsturen, åpningen av julegaver osv.
Høye ISO-tall, som ISO 3600 og høyere gir mer bildestøy(Støy på bildet som ser ut som korn). Derfor vil du merke stor forskjell mellom de ulike kameraene, og større og nyere sensorer vil gi bedre bilder.

Hva betyr Blender(åpning)?

På alle kompaktkameraer og systemkamera-objektiver vil du se bokstaven f etterfulgt av / og et tall. Dette tallet forteller hvor stor blenderåpning objektivet har.
Blenderåpningen er i utgangspunktet et justerbart hull inne i linsen som bestemmer hvor mye lys som skal slippe inn til sensoren. Jo lavere f-tallet er desto jo større er dette hullet. Dette passer utmerket til for eksempel Portrettbilder, bilder av dyr eller makro.

Eksempel på dette er illustrasjonen over; En lav blender som for eksempel f/1.8 eller f/2.8 betyr at du kan ta bilder i mindre lys. Samtidig gir lave blendertall liten dybdeskarphet – ideelt for å få motivet ditt til å skille seg ut fra omgivelsene.
Et høyt f/, som for eksempel f/16, gjør at både forgrunnen og bakgrunnen på bildet blir relativt skarpere, f/22 kan gjør at bakgrunnen blir like skarpt som forgrunnen du har fokusert på. Dette er gjerne en fordel når du fotograferer f.eks. landskap og til gruppefotografering i bryllup eller konfirmasjon.

Noen eksemplet på bruken for blender fra personlig erfaring:

Nattfotografering/Mørkt: f/1.4 – f/2.8
Portrett/aktivitet: f/2 – f/2.8
Gruppefoto/bryllup(gruppe), konfirmasjon: f/5.6
Landskap: f/8 – f/11

 

Del denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.