Nytt kamera? Da burde du endre disse innstillingene før man begynner med å fotografere. Så før du legger ut på tur til fjells, eller en tur til studioet eller en avsidesliggende destinasjon, bør du ta en titt på disse viktige kamerainnstillingene først. Noen små justeringer og tilpasninger i begynnelsen kan utgjøre forskjellen mellom en smidig fotografering.
Det har kommet en del nye kameraer, nå er det tiden for den speilløse-spilleren blant kameraer. En av endringene i kameraer er størrelsen og kompleksiteten til menyen. Som et eksempel på denne veksten kan vi se på Canons første DSLR-kamera, Canon D30 fra år 2000, som hadde totalt 31 elementer på én lang rullende liste i menyen. Canons nyere proffmodell R3 derimot, tilbyr hele 433 menyelementer organisert i 8 kategorier eller faner. Har man tid til å gå igjennom 433 innstillinger? Ahh.
Canon og andre produsenter har gjort en god jobb med å organisere alle disse funksjonene i ganske logiske kategorier som bildekvalitet, avspilling, autofokus, tilkoblingsmuligheter. Imidlertid gir de deg ingen ledetråder om hvilke innstillinger du bør justere rett ut av esken. Så derfor skal vi bare komme i gang med noen enkle ting.
1. Justering av Dipoter (Viewfinder – Søkeren)
Justering av diopter er en funksjon som tillater deg å tilpasse klarheten i søkeren på kameraet ditt til ditt eget syn. Det er viktig å finne den lille knotten ved øyestykket, som vanligvis er plassert i nærheten av søkeren. Ved å justere denne knotten kan du endre synsskarpheten i søkeren, slik at den passer til ditt eget syn.
For å justere diopteren, må du først sørge for at kameraet er slått på og at søkeren er aktivert. Deretter kan du begynne å justere diopteren ved å vri på knotten. Det kan være lurt å se gjennom søkeren mens du justerer, slik at du kan se endringene i synsskarpheten i sanntid. Det er også viktig å justere søkeren til riktig synsskarphet for å sikre at du får et klart og skarpt bilde gjennom søkeren. Hvis søkeren ikke er riktig justert, kan søkeren virke uklar eller uskarpt, og det kan være vanskelig å fokusere riktig på motivet ditt. Det er ingen hemmelighet at jo eldre man bli jo dårligere blir synet – så sjekk en gang i blant.
2. Filformat
Vi tar ikke RAW vs JPEG-debatten her, og vil bare si at det du bestemmer hva som er riktig for deg.
Men, vi anbefaler at du går rett til innstillingene for sette til RAW!
En Raw-fil inneholder all original informasjonen som er fanget i et bilde, mye mer enn JPEG-fil. Det gir deg muligheter i etterbehandlingen for å gjenopprette detaljer fra skygger eller høylys, og for å endre grunnleggende aspekter som hvitbalanse eller farge. Ulempen er at filstørrelsen er litt stor (sammenlignet med JPEG) og krever spesiell programvare for å se og jobbe med bildet. Mens kameraprodusenter tilbyr gratis programvare for dette, så vil mange bruke populære fotoredigeringsprogramvare, for eksempel Adobe Lightroom eller Adobe Photoshop.
Man kan å ta bilder i både Raw og JPEG hvis det er nødvendig. Hvis du har en Raw-fil, kan du når som helst konvertere den til en JPEG med ønskede justeringer, så lenge du har tilgang til en datamaskin/laptop/tablet, riktig programvare og tid til å gjøre det. Det ideelle tidspunktet å ta bilder i både Raw og JPEG er når du har umiddelbart behov for JPEG-filen og samtidig ønsker å beholde Raw-filen på lang sikt.
3. Autofokus (AF) pipelyd og Autofokus lampe
Innstillinger for AF-pipelyd gir en hørbar bekreftelse på at det du prøver å bruke AF på, er i fokus. Dette er en ekstra ledetråd i tillegg til den visuelle indikatoren du ser når en fokusboks skifter farge, for det meste rød eller grønn for å bekrefte fokus. Noen brukere liker lyden eller trenger lyden hvis de har problemer med å se den visuelle fargeendringen. Andre kan synes det er distraherende. Jeg personlig har den av – hvis man tar bilder i folksomme gater vil pipelyden være en liten “Hallo, her er jeg”-varsel. Ikke at det har hjulpet meg så veldig mye
AF-lampen er en funksjon som skinner et lys på det du rammer inn for å hjelpe AF med å fokusere. Kameraet bruker dette lyset for å skape nok kontrast til å hjelpe fokuseringen. Igjen handler det om din personlige preferanse. Denne har jeg aldri rørt – dette er jo et lys man ikke ser uten verktøy.
De fleste kameraer er fra fabrikken satt til å aktivere AF med et halvtrykk på utløseren. Mange fotografer foretrekker å bruke en dedikert AF-knapp hvis de har det alternativet, og vi oppfordrer deg til å prøve det også for å se om det passer deg bedre. Med litt tid brukt på å prøve begge metodene, nøkkelen er å være klar over begge og prøve dem selv. Jeg bruker halvtrykket, enklere å bare trykke halvhjertet på knappen for å fokusere – men jeg har også en dedikert knapp til det på kameraet og objektivet fra Sigma.
4. Kortformat – Lagringskort
Når du tar bilder så havner de vanligvis på et minnekort i kameraet ditt, eller hvis du bruker Hasselblad kamera så har de egen innebygget “disk”. Men før du begynner å fylle det med bilder er det lurt å gi det en liten opprydning først. For å sikre at kameraet ditt og kortet er på samme linje, anbefales det å “formatere” det nye kortet inne i kameraet før du begynner å ta bilder.
Men vær advart! Når du formatterer et kort, blir alt som er på det – bildene, mappestrukturen, til og med de skjulte tingene – slettet. Det setter opp alt på nytt, klar for dine nye bilder. Så hvis du skal på en spennende fotosafari, er det som å gi kameraet ditt en frisk start. Men husk å laste ned og sikkerhetskopiere bildene fra forrige fotosjuut først! Det er ingenting som å begynne med et tomt minnekort. :P
5. Dato og Tid
Hver eneste bilde du tar har en liten skatt gjemt inni seg – nemlig metadataen. Metadataene inneholder datoen og klokkeslettet da du knipset fotografiet. Du tenker kanskje, “Hvem bryr seg om dato og tid?” Men tro meg, å få den dato og tid riktig kan faktisk spare deg for en god del hodepine senere. Si du skal organisere bildene, også står det ikke noe informasjon om dato eller tiden? Ahh
Noen kameraer er ganske smarte – de lar deg justere tidsinnstillingene, spesielt nyttig når du hopper fra én tidssone til en annen eller håndterer sommertid. Ingen grunn til å surre med den faktiske klokken! Men her er greia: Kameraer er ikke akkurat eksperter på å holde nøyaktig tid i det lange løp. Så, hvis du er nøye med å få nøyaktige tidsstempler på bildene dine, bør du kanskje stikke innom og justere denne innstillingen hver par måneder eller så. Bare et lite vennlig tips!
6. Firmware oppdatering
Firmware oppdateringer finner du oftes på produsentens nettside. Under finner du en liste over noen av dem:
- Firmware for Canon
- Firmware for Nikon
- Firmware for Sony
- Firmware for OM
- Firmware for Fujifilm
- Firmware for Leica
- Firmware for Sigma
- Firmware for Panasonic
- Firmware for Hasselblad
7. Informasjon om Opphavsrett
En annen liten godbit i bildemetadataen som kan komme til nytte senere, er å legge til navnet ditt og annen relevant personlig info. Men, vær klar over at denne infoen kan bli overskrevet av hvem som helst som får tilgang til filen din. Så ikke last opp originalbildet på nettsider eller på SoMe f.eks.
Når du legger til navnet ditt i opphavsrettsfeltet, gir det egentlig ikke så veldig mye beskyttelse; tenk på det mer som en liten lapp som sier at du er eieren av bildet, eller i det minste at det kommer fra kameraet ditt. Dette kan være veldig nyttig hvis bildene dine blir blandet sammen med andre, og du trenger å finne ut hvem som egentlig tok dem. Eller at noen har stjålet dem, og man trenger bevis for hvem som faktisk har tatt dem. Og siden du har originalfilen, RAW filen så vil dette være tilstrekkelig nok.
Du kan også bruke denne innstillingen til å legge inn spesifikk opphavsrettsinformasjon som ‘Alle rettigheter reservert,’ så alle som får tilgang til filen vet hva du mener. En potensiell bruk for dette området er dine kontaktopplysninger, vanligvis i form av e-post. Hvis kameraet ditt blir borte eller stjålet, kan det gi en vei tilbake til deg. Forhåpentligvis.
8. Registrer produktet ditt
Registrer kameraet, eller objektivet ditt hos leverandørens nettsider! Da får du også garanti, og hjelp til det du måtte trenge til. Også har du informasjon om kameraet til senere bruk.
Da håper jeg du har endra innstillingene på det nye kameraet ditt slik at du er klar for å ta noen naturbilder, landskapsbilder, eller kanskje bryllupsbilder? Har du spørsmål, skriv i kommentarfeltet eller kontakt oss.
0 Comments