Geiter ved Bruhaug - Her i Bykle og Hovden ligger over 800moh i fjellkommunen Setesdal. Her vil du finne et vakkert fjellområde med hundrevis av turstier, frittgående sau og geiter.

Nytt kamera? Her er noen tips til nytt kamera

by | Aug 25, 2022 | Fotokunnskap, Fotoveiledning, Fototeknikker for Fotografering

Ja, du har bestemt deg for å ta steget med å kjøpe et nytt kamera. Som du kanskje allerede vet så er det veldig mye å velge mellom blant kameraer – og dette kan bli veldig dyrt. Derfor vil jeg i denne artikkelen anbefale kameraer som man kan velge mellom sånn at ferien ikke blir så dyr. Må nevnes at jeg har ikke prøvd alle kameraer som finnes, derfor vil jeg bruke erfaringen min til å nevne noen gode kameraer, for både nybegynnere, hobbyfotografer og profesjonelle. 

Kameraer og Objektiver

Det første du bør tenke på er:

  • Skal jeg velge Speilløst systemkamera eller Speilreflekskameraer?
  • Ønsker jeg kamera med Søker eller en digital søker?
  • Vil jeg benytte meg av forskjellige objektiver?
  • Hva skal jeg ta bilde av?
  • Spiller størrelse på kamera og objektivet noen rolle for meg?

Velge Speilløst kamera, Kompakt kamera eller Speilreflekskamera?

Skal du ha et kamera som du kan bruke for eksempel i alle situasjoner men som er lett å ta med seg i lomma og ikke tar stor plass? Men før vi begynner så skal vi se på noen forkortelser:

Hva betyr APS-C

«APS-C er et bransjedekkende begrep som beskriver digitale bildesensorer med en størrelse på omtrent 22x15 mm. Denne sensoren "beskjærer" synsfeltet sammenlignet med en fullformatssensor. Begrepet kommer fra et gammelt filmformat som hadde samme størrelse.»

Hva er fullformat

«Disse finnes i våre mellom- til profesjonelle kameraer og er ca. 36 x 24 mm - 2,5 ganger overflaten til en APS-C-sensor og gir den beste bildekvaliteten. Navnet slik fordi den dekker "full area frame" til det gamle vanlig 35 mm filmformatet»

Hva er Dual Pixel Sensor(EOS/Canon)

«Dette er en unik Canon-sensorbasert, fasegjenkjenningsautofokus-teknologi (AF) designet for å gi jevn, høy ytelses fokussporing i filmer og rask autofokusering når du tar stillbilder i Live View-modus.»

Hva er CMOS?

«Hva er CMOS? Komplementær metall-oksid-halvleder (CMOS) er en liten mengde minne på et hovedkort på en datamaskin som lagrer BIOS-innstillingene (Basic Input/Output System). BIOS er programvaren som er lagret på minnebrikken på hovedkortet.» Så i dette tilfellet er det minnet i selve kameraet.

Kompakt kamera:

Da anbefaler jeg et allsidig kamera som for eksempel PowerShot, dette er et kompakt kamera som passer de aller fleste. Powershot er perfekt til å ta skarpe bilder av flotte øyeblikk med familie, eventyrlige turer langs Telemarkskanalen fra Skien til Dalen med den flotte M/S Victoria. Powershot er fleksibel når det kommer til  kreative løsninger med mange innstillinger og funksjoner som for eksempel: HDR program, Generere flere filtrerte versjoner av bildene, noen har stjerne program der man får fantastiske stjerne bilder. De har en skjerm man kan vippe ut og rotere, manuelle innstillinger og mye mer. Disse kompaktkameraene er også veldig allsidige når det kommer til funksjoner med WiFi-tilkobling, GPS til å vise hvor hvert enkelt bilde er tatt, NFC tilkobling slik at man kan styre kamera fra smart telefonen, eller å dele bildene. De fleste kompaktkameraene har også gode video funksjoner som HD, 4k opptak og avansert opptaks kontroll. Prisen for disse kameraene er veldig rimelige og er ofte på tilbud. 

Canon PowerShot G7 X Mark III (fra 7000,-)

 • 20,1 megapikslers 1,0-type stacked CMOS-sensor, DIGIC 8
 • Full HD-film i 120 bilder/sek
 • 4K-filmer og 3,5 mm mikrofoninngang - (4K) 3840 x 2160, 29,97 / 25 bilder/sek
 • 24 mm, 4,2x zoom f/1.8-2.8 vidvinkelzoom - Kombinert ca. 17x
 • Vippbar skjerm opptil 180 grader - 7,5 cm (3,0 tommer) LCD-berøringsskjerm (TFT) av vippetypen. 3:2-format Ca. 1 040 000 punkter
 • Bluetooth og Wi-fi
 • Bildestabilisering
 • GPS via telefon
 • AiAF (31 punkter, ansiktsgjenkjenning eller berørings-AF med velg og følg objekt eller ansikt), 1-punkts AF (alle posisjoner tilgjengelige eller fast til sentrum)

Canon PowerShot G1 X Mark III (fra 12.000,-)

 • 24,2 megapiksler - APS-C CMOS DIGIC 7
 • Brennvidde fra 15-45mm.
 • Full HD 60p film
 • Bluetooth og WiFi
 • 7 bilder per sekund
 • Justerbar skjerm - Vribar 7.5 cm (3,0 tommer) LCD-berøringsskjerm (TFT) med forsterket glass. 3:2-format Ca. 1 040 000 punkter
 • Kombinert zoom er på ca 12x
 • fra f/2,8–f/5,6
 • Bildestabilisering
 • Dual Pixel CMOS AF-system

PowerShot SX70 HS (fra: 6000,-)

Dette kameraet er for dem som ønsker å komme nærmere, bokstavelig talt. Her kan du zoome inn med et kombinert zoom på 260x. Med dette kompakt kameraet kan du ta bilder i vidvinkel, og eller noen kilometer unna.

 • 65x optisk zoom - ZoomPlus: 130x - Digital ca. 4,0x - Kombinert på ca 260x zoom.
 • 20,3 megapiksler - DIGIC 8
 • Ekstern sanntidsvisning.
 • 7.5 cm vribar skjerm
 • 10 bilder per sekund
 • f/3.4–f/6.5
 • 4k film - 3840 x 2160, 29,97/25 bilder/sek - Filmlengde opptil 30min

APS-C Kamera:

Denne kamera typen er et litt mer avansert kamera enn et kompaktkamera. Denne typen er også en crop-sensor, altså ikke et fullformat-kamera som for eksempel DSLR Canon 5D Mark IV eller EOS R5.

Jeg anbefaler et APS-C kamera for nybegynnere innen fotografi, eller for dem som tar kamera med på tur. Da vil jeg anbefale EOS M6 Mark II – dette har følgende spesifikasjoner:  32.5 MP, APS-C sensor, 14 fps, 4K video. Denne APS-C speilløse kameraet får meget skarpe og detaljerte bilder og videoer. Andre APS-C kameraer jeg kan anbefale er EOS 4000D som ligger på rundt 7000 kroner, dette er inkludert objektiv(er). Dette er en av de kameraene som er letteste å bruke, også hvis du bare ønsker å ta bilder av ferieturene dine, familie selskaper eller bilder av barnebarn eller barna dine.

 

IMG 20180716 202449 scaled e1660632423556

DSLR – Speilrefleks kamera:

Vi beveger oss inn i de mer avanserte og dyrere kamera typene som man kan kjøpe. Her snakker vi litt mer om funksjonene og pris.

Nybegynner DSLR kamera. I denne kategorien finnes det APS-C Kameraer og Fullformats-kameraer.  Så vi begynner med APS-C DSLR kameraer som vi anbefaler deg. Første kamera vi anbefaler er EOS 850D – dette er en “beskjært(crop)” sensor som er på 24.1MP, dual pixel sensor, DIGIC 8 som gjør at bildene blir tatt kjappere og bildene blir skarpere og har mer detaljer. Når man kjøper dette kamera kan man få det i en «kit» som inkluderer 1 til 2 lette objektiver man kan bruke i de fleste situasjoner. Kan også anbefale EOS 90D, Canon EOS R6, eller for eksempel Nikon D3500

Nå skal vi ta en tur innom den profesjonelle verden av DSRL speilrefleks kameraer. Dette er typen for de som har dette som en profesjonell hobby eller jobb. Her tilbys det 4k video i høyeste FPS, WiFi og NFC tilkobling, GPS-logg for alle bildene du tar, ekstrem kvalitet på både video og bilder. Bildene får detaljer og skarphet du ikke viste om. Disse er også i fullformat sensor slik at du får hele bildet og det søkeren viser.

Jeg vil jo anbefale det jeg har brukt siden det kom ut, Canon 5D Mark IV – Dette er en av de beste kameraene jeg har brukt. Det er et tøft kamera som tåler en god del – jeg har bukt dette i -20 grader og i lett regn. 5D Mark IV har 30.4Mp og er et fullformats kamera med Dual Pixel Sensor AF. Kameraet har også 61 fokuspunkter og «Face Detection and Tracking AF, FlexiZone – Single, FlexiZone – Multi» –  autofokus systemet og lysmåleren som er hentet fra 1Dx Mark II gir forbedret gjenkjenning og følgefokus. ISO-verdiene på dette kamera er opp til 32 000 ISO (som kan utvides til 102 400 ISO), som gir kameraet et glimrende bilder under vanskelige lysforhold. Personlig vil jeg si at kameraet ikke har de beste bildene under lite lys, bruker du for mye iso eller for lite vil du kunne se en pixel stripe på tvers på bildene som kan ødelegge de vakre nordlys/stjerne bildene. Men, dette er bare å endre innstillingene så fjerner du dette problemet lett. Dette kan også filme i DCI (Digital Cinema)-standard, med en 4k oppløsning på 4096×2160 piksler i 30/25/24 FPS. 

Canon 5D mark IV har også tilgang til alle objektivene fra Canon, Sigma, Tamron osv. Personlig har jeg bare Sigma ART og Sport objektiver. Dette kamera har per i dag en prislapp fra 25 til 30.000 kroner uten ekstra objektiv eller SD-kort. 

Hvis jeg i dag skulle kjøpe et kamera over 30.000,- kroner så ville jeg valgt et speilløst kamera som for eksempel Canon EOS R5 + konverter for objektivene slik at jeg ikke trengte å bytte objektivene til nye RF feste.

Speilløst kamera:

I motsetning til DSLR så er Speilløse kameraer er DSLR-kamerahus relativt større, da de må passe inn i et speil og en optisk søkemekanisme. Et speilløst kamerahus kan være mindre enn et DSLR, med enklere konstruksjon. Sony a6100, for eksempel er kompakt nok til å passe i en jakkelomme eller en liten veske.

Det bør merkes at noen av de nyere speilløse kameraene – spesielt de som har fullformat sensorer – er nesten like store og tunge som noen DSLR-kameraer, så besparelsene i størrelse og vekt er ubetydelige hvis man går for de dyreste typene.

Rister hendene dine så vil det gi uskarpe bilder, og effektene forstørres jo lengre lukker hastighet du har, eller jo mer du zoomer inn. Både DSLR- og speilløse kameraer tilbyr bildestabiliseringssystemer: sensorer måler kamerabevegelser, og kameraet forskyver litt i begge deler av kameraet. objektivet eller bildesensoren i en retning som er motsatt av ristingen. De fleste Speilløse kameraer har fem-akset bildestabilisering som gir speilløse kameraer kanten i forhold til de fleste DSLR-er – i de dyrere modellene som har det. Men i inngangskameraer har både speilløse og DSLR-er en tendens til å bruke lignende stabilisering i objektivet.

La oss ta en titt på hvilke Speilløse kameraer som kan være aktuelle til en god pris.

Nikon Z 50: Fra 9.000,- (med objektiv: 15.000,-)

Nikon Z 50 speilløst kamera

    • 20,9 MP DX-format BSI CMOS-sensor
    • 4K (16:9) 3840 x 2160 (25, 23,98 bilder/sek) intraframe
    • 11 bilder per sekund.
    • ISO 100 til 51200
    • SD/SDHC/SDXC
    • 209 fokuspunkter (enkeltpunkt AF, fotoinnstilling, DX-bildefelt)
     1/4000 til 30 s (velg mellom trinnstørrelser på 1/3 og 1/2 EV)
    • Kamera har blits
    • Skjerm på 3,2″ på 104000 piksler
    • Søkertype har ca. 2360k-punkter (XGA) OLED elektronisk søker med fargebalanse og automatisk og manuell styring av lysstyrken med 7 nivåer
    • Søkeroppløsning (piksler) på 2 360 000

Dette kameraet har kontinuerlig opptak med autofokus opptil 11 b/s og automatisk eksponering, 4K30 UHD video. Dette kamera kan du ta med deg hvor som helst, ta de beste bildene fra ferien i Norge eller, tja et annet land. Du har også en vridbar skjerm på 3,2″, dette er også en berøringsskjerm.

Lumix S5: Fra 16.000,-

Panasonic Lumix S5 speilløst kamera

   • 24,2 MP fullskjerm CMOS-sensor
   • UHD 4K60-video, 10-bits internt opptak
   • V-Log, HDR og Dual Native ISO
   • 2,36 m-Punkt 0,74x-forstørrelse OLED LVF
   • 3,0″ 1,84 m-punkts berøringsskjerm med fri vinkel
   • Kontrast-detect 225-Area DFD AF-system
   • 5-akset sensor-skift bildestabilisering
   • ISO 100-51200, opptil 7 fps Fotografering

Panasonic har fått til et fullformats kamera med 24,2 MP CMOS sensor, og her kan du filme i 4K 60 FPS.

Nikon Z7 II: Fra 21.900,-

Nikon Z7 II speilløst kamera

   • 45,7 MP FX-format BSI CMOS-sensor
   • Doble EXPEED 6 bildeprosessorer
   • UHD 4K60 Video; N-Log og 10-bits HDMI-utgang
   • 10 fps fotografering
   • ISO 64-25600
   • 493-punkts fasedeteksjon AF-system
   • 3,6 m-punkt OLED elektronisk søker
   • 3,2-tommers 2,1 m-punkts vippede berøringsskjerm LCD
   • 5-akset vibrasjonsreduksjon i kroppen

Nikon Z7 II er et kamera fra Z-produktene fra Nikon, det er perfekt for sports fotografering, bildene er detaljerte og du kan stille ISO ned til ISO 64.

Canon EOS R: Fra 22.000,-

Canon EOS R speilløst kamera

   • 30,3 MP fullskjerm CMOS-sensor
   • DIGIC 8 bildeprosessor
   • UHD 4K30 Video; C-Log og 10-bits HDMI-utgang
   • Dual Pixel CMOS AF, 5655 AF-punkter
   • 3,69 m-punkt OLED elektronisk søker
   • 3,15-tommers 2,1 m-dot dreibar berøringsskjerm LCD
   • Utvidet ISO 50-102400, 8 fps fotografering

Canon lever alltid, så her får et kamera som gir deg high-ress 30,3MP fullformat CMOS sensor og DIGIC 8 bildeprosessor. Denne er laget for digitale skapere, bloggere osv. Kamera tar opp i UHD 4K 30 FPS, 480Mb/s.

Da var denne artikkelen slutt :) Jeg håper du har fått noe nytt å tenke på når det kommert il å kjøpe kamera. Tenk deg godt om på hva du skal ta bilde/video av. 

Del denne artikkelen

0 Comments