Hva er Generative Engine Optimization (GEO)

Hva er Generative Engine Optimization (GEO)

by | May 22, 2024 | SEO | 0 comments

Sist endret: 04.06.2024

Generative Engine Optimization (GEO) kan oversettes til norsk som “Generativ Motoroptimalisering”. Dette konseptet innebærer bruk av avansert teknologi, spesielt kunstig intelligens (KI – eller AI), for å generere og optimalisere innhold på en måte som forbedrer synligheten og effektiviteten til et nettsted eller en digital plattform. Under vil jeg beskrive hva GEO er for noe og vi legger ved eksempler og utfordringer ved GEO.

Hva er GEO: Generative Engine Optimization?

Generative Engine Optimization (GEO) er en ny og spennende digital markedsføring. Med utgangspunkt i teknologi og kunstig intelligens (KI – Eller på engelsk: AI), fokuserer GEO på å optimalisere og lage innhold som kan forbedre synligheten og effektiviteten til et nettsted eller en digital plattform. Dette blir mer og mer vanlig nå som KI har kommet for å bli.

Hva er Generative Engine Optimization (GEO)

Hva er Generative Engine Optimization (GEO)

Hvordan GEO brukes

En av de mest brukte bruksområdene for GEO er innholdsproduksjon. Ved hjelp av KI-modeller kan de generere tekst, bilder og annen type innhold som er tilpasset spesifikke nøkkelord og emner. Dette gjør det mulig å raskt produsere relevant og engasjerende innhold som er optimalisert for søkemotorer.

Søkemotoroptimalisering (SEO)

GEO vil ta SEO til det neste nivået ved å bruke KI for å analysere store mengder data og identifisere de mest effektive strategiene for å rangere høyt på søkemotorer. Dette inkluderer alt fra å finne de beste nøkkelordene til å optimalisere metabeskrivelser og overskrifter. Resultatet er en mer målrettet og effektiv SEO-strategi som kan tilpasses kontinuerlig basert på nye data. Selv om kvalitet-innhold er den beste løsningen ved SEO rangering.

Personlige brukeropplevelser

Ved å bruke GEO kan nettsider og digitale plattformer tilpasse innhold basert på brukerens preferanser. Dette innebærer at innholdet en bruker ser, kan variere avhengig av deres tidligere interaksjoner, lokasjon, og andre relevante faktorer. Dette skaper en mer engasjerende og relevant opplevelse for hver enkelt bruker.

Hvorfor det er lurt å bruke GEO

1. Tids- og kostnadsbesparelser

Tradisjonell innholdsproduksjon og Søkemotoroptimalisering kan være tidkrevende og kostbart, i hvert fall hvis man bruker firmaer. Ved å bruke GEO kan bedrifter redusere tiden og kostnadene knyttet til disse prosessene betydelig. AI kan produsere høy kvalitet på kort tid, og kontinuerlig optimalisere dette innholdet uten behov for manuell intervensjon. Men, dette kan gå på bekostningen av kvaliteten på innholdet. Jeg anbefaler fremdeles at man skriver mesteparten selv, og lager mesteparten selv.

2. Økt konkurransekraft

I en verden hvor digital tilstedeværelse er avgjørende, kan GEO gi bedrifter en betydelig konkurransefordel. Ved å alltid være i forkant med optimalisert og relevant innhold, kan bedrifter bedre tiltrekke og engasjere potensielle kunder. Dette kan resultere i høyere trafikk, flere konverteringer og økt salg.

3. Data-drevet innsikt

GEO benytter seg av store mengder data for å informere sine strategier. Dette betyr at beslutninger baseres på konkrete data og innsikt fremfor gjetninger eller antagelser. Bedrifter kan dermed være tryggere på at deres markedsføringsstrategier er effektive og treffsikre.

4. Fleksibilitet og skalerbarhet

GEO er en svært fleksibel og skalerbar løsning. Uansett om en bedrift er liten eller stor, kan GEO tilpasses deres spesifikke behov og mål. Etter hvert som bedriften vokser, kan GEO enkelt skaleres opp for å håndtere økt etterspørsel og større volum av innhold. Generative Engine Optimization representerer en revolusjon innen digital markedsføring og innholdsproduksjon. Ved å utnytte kraften i AI, kan bedrifter optimalisere sine digitale strategier på en mer effektiv og datadrevet måte. Dette gir ikke bare betydelige tids- og kostnadsbesparelser, men også en betydelig økt konkurransekraft i et stadig mer digitalt marked. GEO er derfor en verdifull investering for enhver bedrift som ønsker å styrke sin digitale tilstedeværelse og oppnå bedre resultater.

Eksempler på hvordan man bruker Generative Engine Optimization (GEO)

Generative Engine Optimization (GEO) kan brukes på en rekke måter for å forbedre digital markedsføring og innholdsproduksjon. Her er noen konkrete eksempler:

1. Artikler

Eksempel: En bedrift som selger kameraer, spesielt Canon :P  ønsker å øke trafikken til nettsiden sin.

Løsning med GEO: Ved hjelp av GEO kan bedriften generere artikler som er optimalisert for nøkkelord som “canon” og “kamera”. GEO kan produsere innhold som er informativt, engasjerende og som rangerer høyt i søkemotorer. Eksempler på  det kan være “10 Fordeler å bruke Canon” eller “Slik velger du et kamera som passer for deg”.

2. Produktbeskrivelser

Eksempel: En nettbutikk som selger elektronikk ønsker å forbedre produktbeskrivelsene på sin nettside.

GEO: GEO kan brukes til å skrive detaljerte og SEO-optimaliserte produktbeskrivelser for hvert produkt. Dette kan inkludere informasjon om produktets funksjoner, fordeler, og bruksområder, samt integrasjon av relevante nøkkelord. For eksempel kan en produktbeskrivelse for en ny smarttelefon inkludere nøkkelord som “beste smarttelefon 2024”, “4K kamera”, og “lang batteritid”.

3. E-postmarkedsføring

Eksempel: Et treningssenter ønsker å øke antallet påmeldinger til sitt nyhetsbrev og treningsprogrammer.

Eksempel med GEO: GEO kan generere personlige e-postkampanjer som er skreddersydd for mottakerens interesser og tidligere interaksjoner. For eksempel kan en e-post til en bruker som nylig har besøkt sidene for yoga-klasser inneholde emnelinjer som “Prøv Vår Nye Yoga-klasse – Få 10% Rabatt” og inkludere relevant innhold som tips om yogaøvelser og fordeler med yoga.

4. Landingssider

Eksempel: En reisebyrå ønsker å øke antallet bookinger gjennom spesialtilbud på sin nettside.

Med GEO: GEO kan brukes til å lage effektive landingssider som er optimalisert for konverteringer. Dette inkluderer å skrive overbevisende overskrifter, call-to-actions, og innhold som fremhever fordelene ved spesialtilbudene. En landingsside for en kampanje til Bali kan for eksempel ha nøkkelord som “billige reiser til Bali”, “Bali reiseguide”, og “bestill Bali-ferie nå”.

5. Sosiale medier-innlegg

Eksempel: En motevaremerke ønsker å øke engasjementet på sine sosiale medieplattformer.

Med GEO: GEO kan generere innhold for sosiale medier som er tilpasset merkevarens stemme og budskap. Dette kan inkludere innlegg med høy visuell appell, relevante hashtags, og engasjerende bildetekster. Eksempler kan være Instagram-innlegg som viser frem nye kolleksjoner med bildetekster som “Oppdag vår nye sommerkolleksjon! #SommerMote #TrendyStil”.

6. Innhold for annonser

Eksempel: En teknologibedrift ønsker å forbedre sine digitale annonser for en ny programvareløsning.

Med GEO: GEO kan brukes til å skrive annonsetekster som er designet for å fange oppmerksomheten til målgruppen og oppmuntre til handling. For eksempel kan Google Ads-tekster inkludere nøkkelord og fordeler som “Øk Produktiviteten med Vår Nye Programvare”, “Gratis Prøveperiode – Registrer Deg Nå”, og “Best i Test for Prosjektledelse”. Nytten av GEO inkluderer forbedret effektivitet, konsistens i innholdskvalitet, og muligheten til å frigjøre tid for markedsførere og innholdsprodusenter til å fokusere på strategiskere oppgaver. GEO er derfor en spennende mulighet for bedrifter å omfavne kunstig intelligens for å styrke sin innholdsstrategi og oppnå bedre resultater i det digitale landskapet.

Generative Engine Optimization (GEO) - Generativ Motoroptimalisering.

Generative Engine Optimization (GEO) – Generativ Motoroptimalisering.

Potensielle utfordringer ved bruk av GEO

Når det gjelder Generative Engine Optimization (GEO), er det flere potensielle utfordringer som organisasjoner og enkeltpersoner kan støte på.

Kvalitetskontroll

Å sikre at innholdet generert gjennom GEO oppfyller kontroll av kvalitet og originalt innhold, dette kan være en utfordring. Selv om GEO kan produsere innhold effektivt, krever opprettholdelse av kvalitet og autentisitet nøye tilsyn. Hvordan kan man løse dette? 

 • Implementere nøye kvalitetskontrollprosesser som inkluderer manuell gjennomgang av det genererte innholdet for nøyaktighet, relevans og kvalitet.
 • Bruke feedbackløkker for å kontinuerlig forbedre algoritmene som genererer innholdet.

Originalitet / Unike innlegg

Med automatisering av innholdsproduksjon er det en risiko for å produsere generisk eller uoriginalt innhold. Det er viktig å sikre at det genererte innholdet er unikt og tilfører verdi til målgruppen. Hvordan kan man løse dette?

 • Integrere verktøy for plagiatkontroll for å sikre at det genererte innholdet er unikt og ikke duplisert fra andre kilder.
 • Oppmuntre til kreativitet blant innholdsskapere og bruke GEO som et supplement for å forbedre og inspirere til originalt innhold.

Etiske hensyn

Bruken av AI for innholdsproduksjon reiser etiske spørsmål, spesielt i tilfeller der det genererte innholdet etterligner menneskeskapt arbeid uten riktig tilskrivelse eller anerkjennelse. Hvordan kan man løse dette?

 • Tydelig merke innhold som er generert av AI for å sikre gjennomsiktighet og ærlighet.
 • Vurdere å implementere retningslinjer for riktig tilskrivelse av AI-generert innhold.

Kontekstuell forståelse

AI kan slite med å fullt ut forstå de intrikate nyansene av et spesifikt emne eller sammenheng, noe som kan føre til innhold som mangler dybde eller relevans. Hvordan kan man løse dette?

 • Kombinere AI-generert innhold med menneskelig redigering og revisjon for å sikre at det oppfyller spesifikke kontekstuelle krav.
 • Tilpasse algoritmene for GEO for å forbedre forståelsen av spesifikke emner eller bransjer.

Juridiske og samsvarsproblemer

Innhold generert gjennom GEO må overholde opphavsrettslover, personvernregler og bransjespesifikke samsvarsstandarder. Å sikre juridisk overholdelse kan være utfordrende ved bruk av automatisert innholdsproduksjon. Hvordan kan man løse dette?

 • Engasjere juridiske eksperter for å utvikle retningslinjer og prosedyrer for å sikre at det genererte innholdet overholder gjeldende lover og forskrifter.
 • Implementere opplæring og bevissthet blant innholdsprodusenter om juridiske krav knyttet til innholdsproduksjon.

Brukertillit

I noen tilfeller kan brukere oppdage at innholdet er generert av AI, noe som potensielt kan påvirke tilliten deres til ektheten og påliteligheten til informasjonen. Hvordan kan man løse dette?

 • Kommunisere tydelig om bruken av AI for innholdsproduksjon for å opprettholde tilliten til brukerne.
 • Fokusere på kvalitet og relevans av innholdet for å bygge og opprettholde tillit blant målgruppene.

Å håndtere disse utfordringene krever en gjennomtenkt tilnærming som kombinerer styrkene til AI-drevet innholdsproduksjon med menneskelig tilsyn og inngripen. Ved å håndtere disse utfordringene nøye kan organisasjoner dra nytte av kraften til GEO samtidig som de opprettholder høye standarder for innholdskvalitet, originalitet og etiske hensyn.

Til slutt så er innholdet det viktigste. Husk å lag innhold som er laget med kvalitet, og av deg selv. Du kan selvfølgelig bruke KI til å formulere setninger bedre, men husk å endre teksten etterpå igjen.
KI vil nok ta mer og mer over SEO, så hvorfor ikke begynne med GEO?. Har du spørsmål så kan du skrive i kommentarfeltet eller kontakte oss.

Del denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.