Tur til Gaustablikk og Rjukan

Gaustatoppen – Naturattraksjon i Rjukan, Tinn

by | May 26, 2024 | Utforsk steder i Norge | 3 comments

Lær mer om den fantastiske Gaustatoppen

Velkommen til Gaustatoppen, 1883moh, som er høyeste fjellet i Telemark. Dette er fjellet ligger side om side med Hardangervidda Nasjonalpark. Fjellet ligger i vakre Tinn i Telemark

Gaustablikk er området rett øst for Gaustatoppen i Telemark, og er i dag synonymt med skisportsstedet Gaustablikk, som er Norges 7. største © Kenneth Hauen

Gaustatoppen i Telemark

Gaustatoppens områder

Er du her må du bare ta deg tid til å nyte den flotte stillheten og roen i naturen, ingen bilder, ingen tog, ingen busser. Fra toppen kan du nyte en nydelig utsikt over flere av Norges flotteste og mektige fjell. Noen av fjellene som er synlige fra Gaustatoppen er Hardangervidda nasjonalpark, et platåfjell som strekker seg så langt øye kan se. Jotunheimen nasjonalpark, kjent som “De mektige fjellenes hjem”, viser seg med sine majestetiske tinder og dype daler.

Rjukanfjellene, med bratte skråninger og dype daler, danner et imponerende panorama bilde for dem som ønsker det. Og ikke minst, Blefjell, med sin skjønnhet og frodige skoger, gir et ekstra snev av magi til utsikten fra toppen. Disse fjellene utgjør bare en del av utsikten som Gaustatoppen har å by på. På en god solværsdag kan man se enda flere fjell og fjellområder i det fjerne. Glemmte jeg å si at det ligger i Telemark?

Bilder fra Gaustatoppen

Ta med kameraet ditt og ta vare på øyeblikkene når man er på toppen. Utforsk fjellet om våren når blomstene blomstrer og fuglene synger, eller besøk om høsten når trær’a lyser opp i alle slags farger langs rota av fjellet. Toppen er et sted hvor du kan koble fra hverdagens stress og nyte roen, ja hvis ikke du gikk og skal gå ned igjen da. Ta deg tid til å puste inn den friske fjellluften, lytte til suset fra trærne fra Gaustablikk og se all den mektige naturen som omgir Rjukan og Gaustablikk. Ahh, skulle gjerne tatt en tur opp dit en gang.

Et besøk til Gaustatoppen er mer enn bare en tur, det er en opplevelse som vil vare livet ut. Kanskje reise med familie og venner. Uansett om du er ute etter eventyr eller bare ønsker å nyte naturens ro, vil Gaustatoppen gi deg opplevelser og øyeblikk som vil vare livet ut. Det er ikke bare et fjell, det er en opplevelse som vil berike sjelen og forandre måten du ser på verden. Så ta en pause fra hverdagens kjas og mas, og opplev naturens mirakle. Du vil ikke angre på de altså.

Gaustablikk er området rett øst for Gaustatoppen i Telemark,

Gaustatoppen i Telemark

Gaustatoppen Turisthytte

Gaustatoppen Turisthytte ble først bygget på begynnelsen av 1800-tallet, da fjellene begynte å tiltrekke seg turgåere og fjellklatrere fra fjern og nær. I begynnelsen var hytta en enkel og rustikk hytte, som tilbød ly og varme til de som våget seg ut i de utfordrende steinene, mye stein. Med årene utviklet hytten seg gradvis, og ble en viktig del av den voksende turistindustrien i Rjukan. Hytta har blitt oppgradert og utvidet for å imøtekomme behovene til sine gjester, samtidig som den har beholdt mye av sin historiske sjarm og atmosfære – så takk til de som drifter denne flotte hytta.

Det sies at turisthytta har en egen atmosfære som bare kan oppleves ved å trå over dørstokken. Enten det er den varme peisen som brenner i peisestuen, duften av nystekte vafler som svever gjennom luften eller de vennlige smilene fra vertskapet, er det noe som gjør at gjestene føler seg hjemme fra det øyeblikket de ankommer. Jeg har personlig aldri vært der, så dette er bare noe jeg har hørt altså. :P

Uansett om du er ute etter en utfordrende fjelltur eller bare ønsker å slappe av og nyte den fantastiske naturen, har turisthytta noe å tilby alle sine besøkende. Med sin rike historie, atmosfære og utmerkede beliggenhet, fortsetter den å tiltrekke seg reisende fra hele verden og gi dem minner for livet. Husk å ta med noen vaflær da, har hørt de er gode.

Tur til Gaustatoppen

Å bestige Gaustatoppen er ikke bare en fysisk utfordring(phuhh), det er også en reise gjennom stein, stein, stein, stein, stein og stein. Lengden og tiden på turen avhenger av flere faktorer, inkludert hvilke ruter du velger å ta, om du har god kondis, noe jeg ikke har også værforholdene på fjellet den dagen. For de fleste besøkende tar det vanligvis mellom to til fem timer å nå toppen, igjen så spørs det hvor du starter. Den mest populære ruten, som starter fra parkeringsplassen ved Stavsro, tar vanligvis omtrent fire timer å fullføre. Jeg kommer nok ikke til å gå opp dit, har en svak ankel som skriker hver gang jeg går på grus eller ujevnt underlag. Så jeg tar nok heisen opp.

Okei, så tilbake til turen. Ruten velger å gå fører deg gjennom variert terreng, inkludert skog, fjellskrenter og steinete stier, og gir deg en smakebit av det varierte landskapet. Det er en del stier opp, så her er det mange å velge imellom. Noter; Det er bare sten opp forresten. Det er også flere rasteplasser langs veien der du kan ta en pause, nyte noe mat og beundre den fantastiske naturen som omgir deg. Husk at det også kan være kraftig vind i området, så hold på hatten :)

Det er viktig å huske på at værforholdene kan variere dramatisk på fjellet, spesielt på høyder. Selv om det ikke er en teknisk krevende fjelltur, kan været endre seg raskt, og det er viktig å være forberedt. Det anbefales å sjekke værmeldingen før du drar ut, kle deg etter forholdene og ta med nok vann, mat og annet nødvendig utstyr.

Når du endelig er på toppen vil du bli belønnet med øyeorgasme, fordi her er det nydelig. Fra toppen kan du se langt utover det norske landskapet og beundre fjell, daler og innsjøer som strekker seg så langt øyet kan se. Å bestige Gaustatoppen er ikke bare en utfordring i seg selv, det er også en opplevelse som vil gi deg gode minner. Så ta på deg de gode turskoene, pakk sekken din og legg ut på denne utrolige reisen gjennom Norges storslåtte fjellandskap. Husk mat å drikke, og les imellom Fjellvettreglene.

Vakker høstdag på Gaustatoppen - ved Gaustablikk i Rjukan, Telemark.

Bilde av Gaustatoppen fra Tuddalsvegen

Gaustabanen (Gastatoppen Heisen)

Gaustabanen som snor seg gjennom Gaustatoppen er ikke bare et transportmiddel til toppen, det er også en opplevelse. Heisen ble åpnet i 1959, ble Gaustabanen opprinnelig konstruert for å transportere materiell og personell til en hemmelig militær installasjon inne i fjellet under den kalde krigen. Men det skulle ikke gå lang tid før Gaustabanen ble oppdaget av turister som ønsket å utforske uten å anstrenge seg ved en fjelltur.

Gaustabanen er en 850 meter lang tunnel som borer seg gjennom det massive fjellet. Det tar ca 5 minutter å kommer seg til toppen, har vi hørt. Mange besøkende tar turen opp og ned med Gaustabanen bare for å oppleve den unike følelsen av å gli gjennom fjellet i en av Norges mest imponerende ingeniørbragder. Må jo nyte utsikten når man først er der oppe også, mener jeg

Gaustabanen har blitt et ikonisk symbol, og den fortsetter å tiltrekke seg turister fra fjern og nær som ønsker å oppleve denne unike måten å nå toppen av fjellet på. Så hvis du ønsker å utforske Gaustatoppen på en spennende og praktisk måte, er banen definitivt verdt å prøve om man ikke ønsker å gå opp.

Gaustabanen pris:

Voksne: Enkelttur 360,- og 500,- for tur-retur. Barn(5-15 år): Enkelttur: 235,- og 300,- tur-retur

Gaustablikk er området rett øst for Gaustatoppen i Telemark,

Gaustatoppen i Telemark

Gausta Skisenter

Beliggende ved foten av Gaustatoppen, ligger Gausta Skisenter, dette er et skisenteret et ideelt reisemål for alle som elsker å stå på ski. Uansett om du er en erfaren skiløper eller en nybegynner, har skisenteret noe å tilby for enhver smak og ferdighetsnivå. En av de mest tiltalende funksjonene ved skisenteret er utvalget av løyper som tilbys. Fra brede, familievennlige bakker til utfordrende off-piste løyper, er det noe for enhver skientusiast her.

De brede løypene er perfekte for å nyte en avslappende dag i fjellet med familien, mens de mer utfordrende løypene gir erfarne skiløpere muligheten til å teste sine ferdigheter. Jeg har aldri gått på ski før, eller jo, hvis noen huske de små rød? De sto jeg på.. :P Ploger er mer for meg.. En annen attraksjon ved skisenteret er den fantastiske utsikten fra toppen av fjellet. Mens du suser nedover bakkene, kan du nyte panoramautsikten over det bølgende fjellandskapet og føle deg ett med naturen. Det er noe magisk med å stå på ski nedover fjellsiden mens du ser solen gå ned bak horisonten og farger himmelen med nyanser av oransje og rosa.

For de som ønsker å prøve noe annet enn alpint, tilbyr også skisenteret langrennsløyper av høy kvalitet. Disse løypene tar deg gjennom vakre skoger og åpne daler, og gir deg muligheten til å utforske fjellområdet på en helt annen måte. Langrenn er også en flott måte å trene på og komme seg ut i naturen på kalde vinterdager. Når du har tilbrakt en dag med å utforske skisenteret, er det ingenting som føles bedre enn å trekke seg tilbake til en varm og koselig kafé for å nyte en velfortjent pause.

Skisenterets kafé tilbyr et utvalg av deilige retter og varme drikker, perfekt for å fylle på energien etter en lang dag i fjellet. Her kan du slappe av med venner og familie, og dele historier fra dagens skieventyr.

Gaustablikk er området rett øst for Gaustatoppen i Telemark, og er i dag synonymt med skisportsstedet Gaustablikk, som er Norges 7. største

Gaustatoppen i Telemark

Parkketips for Gaustatoppen

Når du planlegger å besøke Gaustatoppen, enten det er for en fjelltur om sommeren eller en skiferie om vinteren, er det noen viktige parkketips som kan bidra til å gjøre opplevelsen din enda bedre – Husk at Fjellvettreglene kan passe utmerket her

 1. Passende bekledning: Været på fjellet kan være uforutsigbart, så det er viktig å kle seg etter forholdene. Uansett årstid bør du ha med deg lagvis bekledning, inkludert varme klær, regnbeskyttelse og solbeskyttelse.
 2. Mat og drikke: Ta med nok vann og mat for turen. Enten du går på fjelltur eller står på ski, er det viktig å holde seg hydrert og ha med seg energirike snacks eller en pikniklunsj.
 3. Fottøy: For fjellturer er det viktig å ha godt fottøy som passer til terrenget. Solide tursko eller fjellstøvler med godt grep vil gjøre det lettere å navigere over ulendt terreng.
 4. Kart og kompass: Selv om det er godt merkede stier , kan det være lurt å ha med seg et kart og kompass som backup i tilfelle du skulle gå deg vill eller miste signal på telefonen.
 5. Søppel: Ta med deg alt søppel tilbake med deg når du forlater stedet. Det er viktig å respektere naturen og etterlate den slik du fant den.
 6. Værforhold: Sjekk værmeldingen før du drar, spesielt hvis du planlegger å være ute en lengre periode. Værforholdene på fjellet kan endre seg raskt, så det er viktig å være forberedt på alle eventualiteter.
 7. Respekt for naturen: Vis respekt for naturen og andre besøkende. Fjellområder som Gaustatoppen er unike naturområder som må tas vare på, så sørg for å følge stiene, ikke plukke blomster og unngå å forstyrre dyrelivet.

 

FAQ

 1. Hva og hvor er Gaustatoppen? Gaustatoppen er et fjell i Telemark, Norge, kjent for sin karakteristiske profil og fantastiske utsikt. Det er et populært turmål både sommer og vinter.
 2. Hvor høyt er Gaustatoppen? Høyden er på 1 883 meter over havet og er dermed det høyeste fjellet i Telemark.
 3. Hvor lang tid tar det å bestige Gaustatoppen? Tiden det tar å bestige Gaustatoppen avhenger av ruten og den enkeltes ferdigheter, men det tar vanligvis mellom 2 og 4 timer å nå toppen til fots.
 4. Hva kan man se fra toppen av Gaustatoppen? Fra toppen kan man se over en sjette-del av Norge på klare dager. Utsikten er spektakulær og omfatter blant annet Hardangervidda nasjonalpark, Jotunheimen nasjonalpark og deler av Sørlandet.
 5. Hvordan kommer man seg til Gaustatoppen? Det er flere ruter for å nå Gaustatoppen, inkludert stier fra både øst og vest. Den mest populære ruten starter fra parkeringsplassen ved Stavsro, hvor det også er en Gaustabanen som tar besøkende nesten helt til toppen.
 6. Hva er Gaustabanen? Gaustabanen er en unik bergbane som tar besøkende fra foten til nesten toppen, og reduserer dermed gåturen betraktelig. Den opererer vanligvis fra april til november.
 7. Er det mulig å besøke Gaustatoppen om vinteren? Ja, det er et populært turmål året rundt. Om vinteren tilbyr den fantastisk skikjøring og snøscooterturer i tillegg til fotturer.
 8. Hva er den beste tiden å besøke Gaustatoppen? Den beste tiden avhenger av ens preferanser. Sommeren gir mulighet for fotturer og panoramautsikt, mens vinteren gir mulighet for skikjøring og snøaktiviteter.
 9. Er det noen spesielle arrangementer eller festivaler på Gaustatoppen? Her arrangerer ulike arrangementer og aktiviteter gjennom året, inkludert guidede turer, fjellkonserter og stjerneobservasjoner.
 10. Besøk Gausta Skisenter: Om vinteren kan du besøke skisenteret, her kan du kose deg med langski eller slalom?
 11. Er det overnatting tilgjengelig på Gaustatoppen? Det er Gausta turisthytte på toppen, men det finnes også flere overnattingsmuligheter i nærheten, inkludert hytter, hoteller og campingplasser.

Del denne artikkelen

3 Comments

 1. Ingunn

  Nydelig sted!

  Reply
 2. Anne

  En god artikkel! 🔥 Masse informasjon 👏

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.