Nasjonalpark: Breheimen nasjonalpark

Breheimen nasjonalpark

1 691 km² | Verna i 2009 | Karrige høgfjell, isbrear og frodige stølsdalar | Villreinens rike | Stillheit og urørt natur

Breheimen nasjonalpark er et storslått og variert naturområde som ligger i Oppland og Sogn og Fjordane fylker i Norge. Opprettet i 2009, dekker nasjonalparken et område på rundt 1 671 kvadratkilometer. Den er kjent for sitt majestetiske fjellandskap, isbreer, dype daler og rike biologiske mangfold.

Beliggenhet og Ankomst: Breheimen nasjonalpark ligger i den sentrale delen av Norge, og det er flere måter å nå området på. Besøkende kan komme til parken med bil, buss eller tog, og det er flere innganger og turisthytter som gir tilgang til området. Det er også flere godt merkede stier og skogsveier som fører inn i parken.

Attraksjoner: En av hovedattraksjonene i Breheimen nasjonalpark er dens varierte landskap og den fantastiske utsikten. Parken består av majestetiske fjelltopper, dype daler, isbreer, og klare fjellvann, som tiltrekker seg besøkende med sin naturlige skjønnhet og spektakulære panoramautsikter.

Dyreliv: Breheimen nasjonalpark er hjemmet til et rikt og variert dyreliv, inkludert mange sjeldne og truede arter. Parken er spesielt kjent for sin bestand av fjellrev, villrein, elg, og rovfugler. Besøkende kan også ha muligheten til å se elg, rype, fjellrev, og en rekke andre dyrearter som lever i området.

Aktiviteter: Det er flere aktiviteter for besøkende å nyte i Breheimen nasjonalpark, inkludert fotturer, sykling, klatring, fiske, og skiturer om vinteren. Parken tilbyr også guidede turer og arrangementer gjennom hele året, som gir besøkende muligheten til å lære mer om områdets natur, historie og kultur. Det er også flere godt merkede stier, hytter og campingplasser for de som ønsker å utforske parken til fots eller på egen hånd.

Kulturhistorie: I tillegg til sin naturlige skjønnhet, har Breheimen nasjonalpark også en rik kulturhistorie og tradisjonell bruk av området. Parken har flere historiske og kulturelle attraksjoner, inkludert gamle setergrender, steinalderboplasser, og samiske kulturminner, som gir et fascinerende innblikk i områdets fortid og dets rolle som et viktig kultursenter gjennom tidene.

Breheimen nasjonalpark er et fantastisk og mangfoldig reisemål som byr på en rekke spennende opplevelser for natur- og kulturinteresserte besøkende. Enten du er interessert i friluftsliv, dyreliv, kulturhistorie, eller bare ønsker å nyte den vakre naturen, vil et besøk til Breheimen nasjonalpark gi deg uforglemmelige minner og en dypere forståelse av den unike skjønnheten og rikdommen til det norske landskapet.

Breheimen nasjonalpark har to autoriserte besøkssenter nasjonalpark. I nasjonalparklandsbyen Lom finn du Norsk fjellsenter. Norsk fjellsenter er omkransa av dei tre nasjonalparkane Breheimen, Reinheimen og Jotunheimen, og i utstillinga “Bergtatt” kjem du tett på landskapet og naturmangfaldet i nasjonalparkane. I Jostedalen ligg Breheimsenteret mellom nasjonalparkane Breheimen og Jostedalsbreen. Breheimsenteret er utgangspunkt for brevandring, kajakk og rafting i Jostedalen og i utstillinga kan du lære om nasjonalparkane, isbrear og klima.