Nasjonalpark: Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

1.830 km² | Vernet i 2002 | Høyfjell | Moskusens rike | lite tilrettelegging | Snøhetta View-point Dovrefjell har i hele vår historie representert det evige, uforanderlige og trygge. De fleste kjenner eden fra 1814: «Enige og troe, inntil Dovre falder!» Dovrefjell har vært både barriere og ferdselsvei mellom det Sønnafjelske og Trøndelag, og i mytene om våre gamle helter måtte de både herdes og finne visdom og livsledsager på Dovrefjell. Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark dekker 1 830 km2 av Dovrefjell og ytterligere 2 730 km2 er vernet som landskapsvern- eller biotopvernområder. Snøhetta (2286 moh.) ligger som et naturlig midtpunkt og er en magnet på besøkende. Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark har høye tinder, dype daler, vide vidder, brusende vassdrag, voldsomme fosser og stille fjellvann. Plante- og dyrelivet er sjeldent rikt. Nasjonalparken har mange kulturminner etter jakt og fangst på villrein, de øvrige områdene er i tillegg også levende kulturlandskap der seterdriften har vært omfattende, i dag erstattet av beite.

Snøhetta Viewpoint - Dovrefjell

Snøhetta Viewpoint – Dovrefjell

Beliggenhet og Ankomst: Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark ligger i den sentrale delen av Norge, og det er flere måter å nå området på. Besøkende kan komme til parken med bil, buss eller tog, og det er flere innganger og turisthytter som gir tilgang til området. Det er også flere godt merkede stier og skogsveier som fører inn i parken.

Attraksjoner: En av hovedattraksjonene i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er dens storslåtte fjellandskap og unike natur. Parken består av majestetiske fjelltopper, dype daler, isbreer, og klare fjellvann, som tiltrekker seg besøkende med sin naturlige skjønnhet og spektakulære panoramautsikter.

Dyreliv: Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er hjemmet til en rekke dyrearter, inkludert den majestetiske villreinen, som er et av parkens viktigste trekkplastre. Parken er også habitat for flere andre dyrearter, som fjellrev, jerv, bjørn, elg og rein. Det er en spesiell opplevelse å se disse dyrene vandre fritt i deres naturlige habitat.

Aktiviteter: Det er flere aktiviteter for besøkende å nyte i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, inkludert fotturer, sykling, klatring, fiske, og skiturer om vinteren. Parken tilbyr også guidede turer og arrangementer gjennom hele året, som gir besøkende muligheten til å lære mer om områdets natur, historie og kultur. Det er også flere godt merkede stier, hytter og campingplasser for de som ønsker å utforske parken til fots eller på egen hånd.

Kulturhistorie: I tillegg til sin naturlige skjønnhet, har Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark også en rik kulturhistorie. Området har vært bebodd i flere tusen år, og det er arkeologiske funn som viser menneskelig aktivitet helt tilbake til steinalderen. I tillegg har området vært brukt til jakt, fiske og tradisjonell samisk reindrift gjennom århundrene.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er et fantastisk og mangfoldig reisemål som byr på en rekke spennende opplevelser for natur- og kulturinteresserte besøkende. Enten du er interessert i friluftsliv, dyreliv, kulturhistorie, eller bare ønsker å nyte den vakre naturen, vil et besøk til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark gi deg uforglemmelige minner og en dypere forståelse av den unike skjønnheten og rikdommen til det norske landskapet.