Nasjonalpark: Gutulia nasjonalpark

Gutulia nasjonalpark

23 km² | Vernet i 1968 | Norges minste nasjonalpark | Urskogpreget skog | Opplevelses- og natursti ved Gutulisetra

Gutulia nasjonalpark, en perle av uberørt natur, ligger i Hedmark fylke i Norge. Opprettet i 1968, er dette en av landets minste nasjonalparker med et område på omtrent 23 kvadratkilometer. Til tross for sin beskjedne størrelse, er Gutulia nasjonalpark et viktig vern om et unikt og sårbart økosystem.

Beliggenhet og Ankomst: Gutulia nasjonalpark ligger i Engerdal kommune, nær grensen til Sverige. Tilgangen til parken er begrenset, da det ikke er veier som fører direkte til området. Besøkende må vanligvis parkere ved nærliggende parkeringsområder og deretter gå inn i parken til fots via stier og skogsveier.

Attraksjoner: Selv om Gutulia nasjonalpark er liten, er den likevel full av naturskjønne skatter. Parken er preget av et variert landskap med fjell, skoger, myrer og små bekker. Den uberørte naturen gir en følelse av ro og fred, og parken er et flott sted for å oppleve den urørte skjønnheten til norsk villmark.

Dyreliv: Gutulia nasjonalpark er hjemmet til et mangfoldig dyreliv, inkludert elg, rådyr, bjørn, gaupe og ulv. Det er også et rikt fugleliv med mange arter som trives i det varierte habitatet. På grunn av parkens avsides beliggenhet og strenge vernestatus, har dyrene en trygg base for sine naturlige atferdsmønstre.

Aktiviteter: Selv om Gutulia nasjonalpark ikke har noen store turistfasiliteter eller turistattraksjoner, tilbyr den likevel en rekke friluftsaktiviteter. Besøkende kan nyte fotturer, fugletitting, naturfotografering og rolig refleksjon i den uberørte naturen. Det er viktig å respektere parkens sårbare økosystem og følge prinsippene for “Leave No Trace” mens man utforsker området.

Kulturhistorie: I tillegg til sin naturlige skjønnhet, har Gutulia nasjonalpark også en rik kulturhistorie. Området har vært bebodd i flere tusen år, og det er arkeologiske funn som viser menneskelig aktivitet helt tilbake til steinalderen. I tillegg har området vært brukt til jakt, fiske og tradisjonell samisk reindrift gjennom århundrene.

Gutulia nasjonalpark, selv om den er liten, er likevel et viktig vern om et unikt og sårbart økosystem. Den uberørte naturen, det varierte dyrelivet og den rike kulturhistorien gjør det til et spesielt sted å utforske for de som søker en ekte forbindelse med naturen.

Det har i mer enn 20 år vært eget vertskap på Gutulisetra. Vertskapet er til stede gjennom hele sommeren og kan svare på spørsmål om området. Her kan du også kjøpe kaffe og vafler. De gamle velholdte og solbrente tømmerbygningene gir en egen atmosfære, og mange fine fotomotiv. På den øverste setra, Oppåvollen, er det laget en liten utstilling med tekst og bilder om livet på setrene gjennom 200 år.