Nasjonalpark: Hallingskarvet nasjonalpark

Hallingskarvet nasjonalpark

450 km² | Vernet i 2006 | Høyfjell | Godt tilrettelagt for dagsturer.

Fjellmassivet Hallingskarvet hviler på viddene rundt, med bratte skrenter mot nord og sør og Folarskardnuten ragende på toppen, 1933 meter over havet. Mellom det karrige høyfjellsplatået og det frodige området rundt ligger den karakteristiske brattkanten som har gitt navnet til Hallingskarvet: Skarv betyr nakent fjell.

 

De flere hundre meter høye skrentene som karakteriserer Hallingskarvet er nærmest uangripelige, men høyfjellsplatået er ikke umerka etter harde år: De dype botnene som skjærer seg inn fra nordsida viser tidens tann. Erosjonen har ført til at den harde gneisen i Hallingskarvet står alene igjen, heva over viddene rundt.

Hallingskarvet er lett tilgjengelig, også for barnefamilier. Ta den miljøvennlige varianten når du besøker Hallingskarvet: Togskinnene til Bergensbanen sneier nesten nasjonalparkgrensa.

Opplevelser

Det er mye å velge mellom i Hallingskarvet. Du kommer deg lett til de store viddene der fisken biter, og de merka turene fører deg gjennom landskapet rundt høyfjellsplatået både sommer og vinter. Fra Prestholtseter kan du følge en 6,5 kilometer lang sti som tar deg opp til utsikten fra 1705 meter over havet. Sherpaer fra Nepal har steinlagt deler av stien, og steinarbeidet er en opplevelse i seg selv.

 

Planter- og Dyr

Livet til fjells er hardt. Likevel har noen lært seg å takle forholdene. Året rundt vandrer villreinen på leit etter beite, og issoleia snur seg etter sola for å samle lys og varme. Mineralrik grunn med kalk og fyllitt gir grobunn for frodig vegetasjon. Rødsildra er hardfør og tåler godt både vær og vind. Det tar bare noen få dager fra snøen er borte til rødsildra blomstrer.

Geilo nasjonalparklandsby

Ved foten av Hallingskarvet nasjonalpark ligger Geilo nasjonalparklandsby. Nasjonalparklandsbyen er et naturlig utgangspunkt for opplevelser i nasjonalparken. Geilo har et bredt tilbud av overnatting, spisesteder, nærturer og andre aktiviteter.

Kilde: norgesnasjonalparker

 

Innhold