Nasjonalpark: Láhko nasjonalpark

Láhko nasjonalpark

188 km² | Vernet i 2012| Spennende geologi| Rikt planteliv | Grenser til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Láhko er nasjonalparken for deg som liker spennende geologi. Norges største sammenhengende område med alpin karst gir den kreative besøkende mang en opplevelse om fantasien slippes løs. Du trodde kanskje at “stein bare er stein”? I Láhko vil du se at det ikke stemmer. Vann og vær former og påvirker den myke kalksteinen fra år til år. Her finner du rare figurer i berget, store steiner som ser ut til å stå i løse luften og i Corbels canyon kan du se spor av grottelandet under bakken. Tamreinen bruker området som beite og i de mange kalksjøene trives både fisk og fugl. Láhko er et svært populært utfartsområde for lokalbefolkningen i Gildeskål og Meløy og ved vannene nord i nasjonalparken har lokale jeger- og fiskeforeninger flere hytter til utleie.

 

Opplevelser

Juli og august er den fineste tiden for vandring. Dagsturer er mulig, men du setter gjerne av noen dager før du kommer seg inn i parken. De fleste som besøker området sommerstid tar seg inn etter skogsbilveien opp Anárjohka. Et fint alternativ for dagsturer er Andreas-Nilsen hytta like utenfor nasjonalparken, som er en åpen hytte. De som er ute på tur i flere dager benytter gjerne de største vassdragene som ferdselsåre med bærbar kano eller packraft. Du må likevel regne med å måtte gå lange strekninger, særlig på lav vannstand.

Plante- og dyreliv

Den myke kalksteinen gir landskapet særpreg og er grobunn for et rikt planteliv med en rekke truede og nær truede arter. Over 200 ulike planter er registrert, så her kan den planteinteresserte virkelig kose seg i fargerike blomsterheier gjennom sommeren. Det er flere viktige kalksjøer og kransalgesjøer i området. Også fuglelivet er rikt med hekking av både fjellvåk, fjelljo, heilo, sandlo og boltit.

Besøkssenter

Besøkssenter nasjonalpark Nordland gir deg en smakebit av nordnorsk natur og kultur gjennom sine utstillinger om geologi, dyreliv, friluftsliv, samisk og annen tradisjonell bruk. Sammen med Adde Zetterquist kunstgalleri er Besøkssenter nasjonalpark Nordland en del av Nordland nasjonalparksenter. Adde Zetterquist kunstgalleri har faste kunstutstillinger av Per Adde og Kajsa Zetterquist, to kunstnere med mangeårig engasjement for natur- og miljøvern.

Kilde: norgesnasjonalparker

 

Innhold