Nasjonalpark: Láhko nasjonalpark

Láhko nasjonalpark

188 km² | Vernet i 2012| Spennende geologi| Rikt planteliv | Grenser til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Láhko nasjonalpark, et paradis for de som er fascinert av geologi, gir besøkende en opplevelse utenom det vanlige. Dette området utgjør Norges største sammenhengende område med alpin karst, og det er her kreativiteten virkelig får utfolde seg. For mange kan stein virke som bare stein, men i Láhko vil du oppdage at dette ikke stemmer. Vann og vær formes og påvirker den myke kalksteinen over tid, og resultatet er en forbløffende variasjon av former og strukturer.

I Láhko kan du se rare figurer i berget, store steiner som tilsynelatende balanserer i løse luften, og i Corbels canyon kan du oppdage spor av et underjordisk grottelandskap. Dette er et sted hvor fantasien virkelig kan løpe løpsk, og hvert besøk kan avsløre nye og fascinerende oppdagelser.

Tamreinen bruker området som beite, og i de mange kalksjøene trives både fisk og fugler. For lokalbefolkningen i Gildeskål og Meløy er Láhko et svært populært utfartsområde. Langs vannene nord i nasjonalparken finner man flere hytter til utleie, drevet av lokale jeger- og fiskeforeninger. Dette gjør det til et ideelt sted for de som ønsker å utforske naturen og nyte friluftslivet i vakre omgivelser.

Láhko nasjonalpark tilbyr en unik blanding av spektakulær natur og geologisk interesse, og det er et sted hvor man virkelig kan koble av og la seg inspirere av naturens underverker. Enten du er interessert i geologi, dyreliv, eller bare ønsker å nyte freden og roen i naturen, vil Láhko nasjonalpark kunne tilfredsstille dine behov og gi deg minneverdige opplevelser.

Opplevelser: Juli og august er den fineste tiden for vandring. Dagsturer er mulig, men du setter gjerne av noen dager før du kommer seg inn i parken. De fleste som besøker området sommerstid tar seg inn etter skogsbilveien opp Anárjohka. Et fint alternativ for dagsturer er Andreas-Nilsen hytta like utenfor nasjonalparken, som er en åpen hytte. De som er ute på tur i flere dager benytter gjerne de største vassdragene som ferdselsåre med bærbar kano eller packraft. Du må likevel regne med å måtte gå lange strekninger, særlig på lav vannstand.

Plante- og dyreliv: Den myke kalksteinen gir landskapet særpreg og er grobunn for et rikt planteliv med en rekke truede og nær truede arter. Over 200 ulike planter er registrert, så her kan den planteinteresserte virkelig kose seg i fargerike blomsterheier gjennom sommeren. Det er flere viktige kalksjøer og kransalgesjøer i området. Også fuglelivet er rikt med hekking av både fjellvåk, fjelljo, heilo, sandlo og boltit.