Nasjonalpark: Lomsdal-Visten nasjonalpark

Lomsdal-Visten nasjonalpark

1102 km2 | Vernet i 2009 | Fjorder, skog og karrig høgfjell | Lite tilrettelegging | Ingen merkede stier

Lomsdal-Visten nasjonalpark, et av Norges mest uforstyrrede naturområder, ligger i Nordland fylke i Nord-Norge. Etablert i 2009, dekker nasjonalparken et område på rundt 1 325 kvadratkilometer. Dette storslåtte landskapet, med sine majestetiske fjell, dype daler og uberørte skoger, er en skattekiste for eventyrlystne reisende og naturinteresserte. Trange fjorder og brede daler, store og små vassdrag, og store sammenhengende skogsområder, vidder og høyfjellplatåer som strekker seg over i alpine topper og fjellrekker møter deg i Lomsdal-Visten/Njaarke. Den unike vassdragsnaturen med en rekke mektige vannfall gir både storslåtte opplevelser og skaper utfordringer med elver som må krysses. I fjordene og dalene finner du veiløse, fraflytta gårder og spor etter tidligere bosetting. Og i nasjonalparken kan vi følge den samiske kulturen fra veidekulturen fram til dagens moderne tamreindrift.

Beliggenhet og Ankomst: Nasjonalparken er tilgjengelig via veier, båttransport og stier fra nærliggende tettsteder og byer som Brønnøysund og Sandnessjøen. Adkomstpunktene inkluderer parkeringsområder og turisthytter som gir en ideell startpunkt for utforskning av området.

Attraksjoner: Lomsdal-Visten nasjonalpark er kjent for sitt varierte landskap og spektakulære fjellformasjoner. Området inkluderer flere imponerende fjelltopper, som Lomsdalshornet og Vistenfjellet, samt dype daler og klare elver. Parken er også hjemmet til det majestetiske Vistenfjorden, som skjærer seg gjennom landskapet. I dag vil de fleste oppfatte Lomsdal-Visten/Njaarke som villmark selv om hele området er et eldgammelt samisk kulturlandskap. I Searvoesvuemie – Sørvassdalen – lå en gang heimen til Gippe og Gunnar Njarka og barna deres – reindriftsamer som satte opp huskøta si her i 1917. Plassen er nå fredet og restaurert, og her kan slitne fjellvandrere raste og få ly for natta.

Naturen og Fjellene: Naturen i nasjonalparken er vill og variert, med tett skog, frodige daler og bratte fjellsider. Fjellene i Lomsdal-Visten tilbyr fantastiske muligheter for fjellturer og klatring, med spektakulære utsikter over det omkringliggende landskapet og havet i det fjerne.

Dyreliv: Lomsdal-Visten nasjonalpark er et viktig habitat for en rekke dyrearter, inkludert elg, rein, gaupe, jerv og bjørn. Parken er også et paradis for fuglekikkere, med mange sjeldne og truede fuglearter som trives i området. Besøkende har gode sjanser for å se disse dyrene i deres naturlige habitat.

Turstier og Aktiviteter: Parken tilbyr et omfattende nettverk av turstier som tar deg gjennom noen av de mest spektakulære landskapene i Nord-Norge. Fra korte, lette turer til utfordrende flerdagers vandringer, er det noe for enhver ferdighetsnivå og interesse. Andre populære aktiviteter inkluderer fiske, kanopadling og camping under stjernehimmelen.

Lomsdal-Visten nasjonalpark er en skattekiste av naturskjønnhet og eventyr. Enten du er ute etter å utforske de dramatiske fjellene, observere det varierte dyrelivet eller bare nyte stillheten i naturen, vil denne nasjonalparken imøtekomme dine behov og gi deg uforglemmelige opplevelser i naturen. Ta turen og oppdag den unike skjønnheten som venter i Lomsdal-Visten nasjonalpark.

Viste du at vi har regnskog i Norge? I Lomsdal-Visten/Njaarke kan du oppleve ekte, boreal regnskog. Fuktig, særpreget kystskog der det først og fremst vokser gran, med mye lav. I nasjonalparken er det store områder med gammelskog – selve eventyrskogen, der fugler og dyr trives! Selv om myr kan være besværlig for folk på tur så er rikmyrene et av stedene du kan finne mange kalkrevende arter som orkideene brudespore, engmarihand og lappmarihånd og den langt mer beskjedne fjellfrøstjerna med sine vakre små gul-fiolette klokker.