Nasjonalpark: Sjunkhatten nasjonalpark

Øvre Anárjohka nasjonalpark | 417 km² | Vernet i 2009 | Fjord- og tindelandskap | “Barnas nasjonalpark” | Uendelige skimuligheter

Sjunkhatten nasjonalpark (Dávga på samisk) ligger i Nordlands tettest befolkede område, med kort avstand fra både Bodø og Fauske. Nærmere 50 prosent av barn og unge i Nordland fylke bor i nærheten av nasjonalparken. Det er også gangavstand fra både flyplass, togstasjon og hurtigrutekai! Tilgjengeligheten gjør Sjunkhatten til et attraktivt område for friluftsliv, særlig for barn og unge, og har derfor fått tilnavnet “barnas nasjonalpark”.

Sjunkhatten nasjonalpark består av et stort, sammenhengende fjellområde omkranset av fjorder og kystlandskap. Området er variert med både spisse tinder, dype daler, avrunda fjell og viktige våtmarksområder. Sjunkhatten byr på varierte opplevelser både sommer og vinter, men er særlig populær blant skigåere. Her kan du ta med familien på skiturer i preparerte løyper, lufte randoneeskiene med en kveldstur til et av de populære skifjellene eller kanskje bli med på turrennet “Valnesfjord rundt”?

Skitur i Sjunkhatten

Sjunkhatten er et eldorado for skientusiaster. Her kan du både lange ut i nypreparerte langrennsløyper og velge og vrake blant toppturmuligheter med fine nedkjøringer. Kvalhornet er en av klassikerne blant toppturene i Sjunkhatten, med lett adkomst og gode snøforhold. Fra toppen kan du skue utover det mektige landskapet i Sjunkhatten nasjonalpark med fjell og fjorder.

Rikt fugleliv

I Sjunkhatten finner vi et svært vakkert og variert landskap som strekker seg fra fjord til høgfjell, rikt på elver og vann. Et av formålene med Sjunkhatten nasjonalpark er nettopp å ta vare på sjeldne dyrearter i tilknytning til disse vann- og våtmarkssystemene. Spesielt har Sjunkhatten et rikt fugleliv, og storlomen er en av de sjeldne fugleartene som hekker i nasjonalparken.

Besøkssenter

Besøkssenter nasjonalpark Nordland gir deg en smakebit av nordnorsk natur og kultur gjennom sine utstillinger om geologi, dyreliv, friluftsliv, samisk og annen tradisjonell bruk. Sammen med Adde Zetterquist kunstgalleri er Besøkssenter nasjonalpark Nordland en del av Nordland nasjonalparksenter. Adde Zetterquist kunstgalleri har faste kunstutstillinger av Per Adde og Kajsa Zetterquist, to kunstnere med mangeårig engasjement for natur- og miljøvern.

Kilde: norgesnasjonalparker

Innhold