Nasjonalpark: Stabbursdalen nasjonalpark

Stabbursdalen nasjonalpark

749 km² | Vernet i 1970 | Verdens nordligste furuskog | Høyfjell | Lite tilrettelagt

Stabbursdalen nasjonalpark, ligger i Finnmark fylke i Nord-Norge, og er en perle av arktisk natur. Etablert i 1970, dekker denne nasjonalparken et område på rundt 747 kvadratkilometer og er en av Norges eldste nasjonalparker. Med sin blendende natur, varierte terreng og rike dyreliv, er Stabbursdalen et ideelt reisemål for de som søker eventyr og opplevelser i det nordlige Norge. Stabbursdalen nasjonalpark har høye, karrige fjell og dype daler, spennende geologiske forekomster, flotte vassdrag og vidder med speilblanke fjellvann. Gáisaene er høye fjell over 1000 meter, som utmerker seg i det ellers flate landskapet i Finnmark. I Stabbursdalen nasjonalpark kan du være alene og speide over slettelandskapet, det finnes kun noen få merkede stier og åpne gammer/hytter. Her finnes det ingen mobildekning, så det anbefales å være turvant før du legger på langtur. Verdens nordligste furuskog finnes i Stabbursdalen. Dermed har også mange fugler, planter og dyr sin nordligste utbredelse her, blant annet lavskrike og ekorn. Gamle spor viser menneskelig aktivitet langt tilbake i tid. Midt i den skrinne furuskogen ligger frodige Lompola, den sakteflytende delen av Stabburselva. Dette området er uvanlig frodig til å være så langt mot nord.

Stabbursdalen er et viktig område for reindriften. De har brukt området i generasjoner, og har rein i området fra april til november hvert år. Flere av siidaene i området har ikke tilgang til kystområder, og oppholder seg store deler av året i Stabbursdalen.

Beliggenhet og Ankomst: Nasjonalparken er tilgjengelig via veier og stier fra nærliggende tettsteder som Lakselv og Karasjok. Adkomstpunktene inkluderer informasjonssentre og turisthytter som gir en ideell startpunkt for utforskning av området.

Attraksjoner: Stabbursdalen nasjonalpark er kjent for sin rike natur og unike landskap. Parken inkluderer majestetiske fjell, dype daler, frodige skoger og klare elver. Den pittoreske Stabburselva, som renner gjennom dalen, er en av de mest fremtredende attraksjonene i området og tilbyr fantastiske muligheter for fiske og naturopplevelser.

Naturen og Fjellene: Naturen i nasjonalparken er variert og imponerende, med tett skog, åpne sletter og dramatiske fjellformasjoner. Fjellene i Stabbursdalen tilbyr fantastiske muligheter for fjellturer og klatring, med spektakulære utsikter over det arktiske landskapet og elven nedenfor.

Dyreliv: Stabbursdalen nasjonalpark er et viktig habitat for en rekke dyrearter, inkludert elg, reinsdyr, gaupe, jerv og bjørn. Parken er også et paradis for fuglekikkere, med mange sjeldne og truede fuglearter som trives i området. Besøkende har gode sjanser for å se disse dyrene i deres naturlige habitat.

Turstier og Aktiviteter: Parken tilbyr et nettverk av turstier som tar deg gjennom noen av de mest fantastiske landskapene i Nord-Norge. Fra korte, lette turer langs elvebredden til utfordrende fjellturer, er det noe for enhver ferdighetsnivå og interesse. Andre populære aktiviteter inkluderer fiske, bærplukking og camping under stjernehimmelen.

Stabbursdalen nasjonalpark er en skattekiste av naturskjønnhet og eventyr. Enten du er ute etter å utforske de majestetiske fjellene, observere det varierte dyrelivet eller bare nyte stillheten i naturen, vil denne nasjonalparken imøtekomme dine behov og gi deg uforglemmelige opplevelser. Ta turen og oppdag den unike skjønnheten som venter i Stabbursdalen nasjonalpark.