Nasjonalpark: Ytre Hvaler nasjonalpark

Ytre Hvaler nasjonalpark

354 km2 | Opprettet 2009 | Vakker skjærgård | Et av verdens største innenskjærs kaldtvannskorallrev | Norges første marine nasjonalpark

Velkommen til Ytre Hvaler nasjonalpark – et unikt marint naturområde på grensen til Sverige og Kosterhavets nationalpark. Nasjonalparken byr på vakker kyst og skjærgård, men også et spektakulært undervannslandskap. Hele 96 % av nasjonalparken ligger under vann og stupende klipper, tareskoger, ålegressenger og koraller er bare noen eksempler på de miljøene som skjuler seg under havoverflaten. Korallrevet ved Tisler er ett av de største i Europa.

Hvalerøyene har lenge vært kjent for å huse mange sjeldne og truede plantearter. Området har en spesiell og variert sommerfuglfauna. Store deler av øyene i nasjonalparken er dekket av kystlynghei, som skjøttes aktivt ved lyngbrenning og beite.

Nasjonalparken har en interessant geologi og kulturhistorie. Sporene fra tidligere tiders sjøfart og fiske trer tydelig frem i alt fra fyr til enkle sjøbuer som fiskerne disponerte på holmer og skjær. Landskapet er preget av de glattskurte og runde svabergene med granitt og gneis, men her finnes også eksotisk rombeporfyrkonglomerat – en globalt sjelden bergart – på Søsterøyene og Struten.

Opplevelser

Ytre Hvaler er et av de viktigste friluftsområdene i Oslofjorden. Området byr på sommeridyll i de varmeste månedene. Hit kan du komme for båt- og fotturer, soling, bading og dykking. På land er det flere flotte kyststier å følge og fyrstasjoner og kystledhytter å overnatte i. Prøv øyhopping med den lokale fergen eller ta en rolig tur for deg selv i kajakk i den vakre skjærgården.

Livet i havet

Det finnes flere korallrev i nasjonalparken. Korallrevene er dannet av den hvite dypvannskorallen øyekorall, og tiltrekker seg en rekke andre dyr, som fisk og skalldyr. Revet ved Tisler er mer enn 1 200 meter langt og er et av verdens største innenskjærs korallrev. I havet finner vi også bløtbunn, tareskoger og ålegrassenger, som er viktige områder for reker, krabber og fisk. På land inneholder Ytre Hvaler nasjonalpark svært mange sjeldne planter og insekter – blant annet er det registrert over 950 ulike arter av sommerfugler i området.

Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark

Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark ligger på Skjærhalden. Her kan du få informasjon om hvor det vil være best å dra for å få en best mulig opplevelse når du besøker nasjonalparken. Her finnes det tilbud om mange ulike aktiviteter, filmvisning og turer med naturveileder eller andre guider. I Lilleputtsenteret i havnen er det et utendørs akvarium og mulighet for krabbefiske.

Kilde: norgesnasjonalparker

 

Innhold