🔥Den ultimate guide til Google Search Console(GSC)

by | May 8, 2024 4: 39 pm | SEO | 4 comments

Google Search Console(GSC) er et uvurderlig verktøy for alle som ønsker å forstå hvordan deres nettsted oppfører seg i verdens største søkemotor. Denne guiden tar sikte på å vise deg hvordan du kan utnytte dette kraftige verktøyet for å lykkes med nettstedet ditt. Fra grunnleggende oppsett og verifisering til analyse av ytelsesdata og optimalisering for søkemotorer (SEO), vil vi dekke alt du trenger å vite for å mestre Google Search Console og ta nettstedets synlighet til nye høyder. Dette er en side som er en del av våres nye konsept om SEO. Håper du lærer noe nytt. Ta kontakt hvis du har spørsmål

Komme i gang med Google Search Console

For å begynne å bruke Google Search Console effektivt, må du først forstå de nødvendige trinnene for å sette opp verktøyet og få en oversikt over nettstedet ditt på Google. Dette første trinnet er avgjørende for å kunne bruke de resterende funksjonene i Search Console.

Sette opp Google Search Console

Det første skrittet er å opprette en Google Search Console-konto. Dette gjøres ved å gå til Search Consoles nettside og logge inn med din Google-konto. Deretter legger du til og bekrefter eierskapet til nettstedet ditt. Dette er en viktig prosess for å sikre at du er den rettmessige eieren og har tilgang til følsom informasjon om nettstedet ditt.

Den ultimate guide til Google Search Console - Add website

Den ultimate guide til Google Search Console – Add website

Verifisere nettstedet ditt

1. Logg inn på Google Search Console

 • Gå til Google Search Console.
 • Logg inn med Google-kontoen din.

2. Legg til et nytt nettsted

 • Klikk på “Start nå“.
 • Du vil bli bedt om å legge til et nytt nettsted. Du har to alternativer:
  • Domene: Dette inkluderer alle URL-er på tvers av alle underdomener og protokoller (HTTP, HTTPS).
  • URL-prefiks: Dette inkluderer kun URL-er med en spesifikk prefiks, som https://hauen.media.

3. Verifiser eierskap

For å bekrefte at du eier nettstedet, må du velge en verifikasjonsmetode. Her er de mest vanlige metodene:

a. HTML-fil

 • Last ned en verifikasjonsfil fra Google.
 • Last opp filen til rotkatalogen på nettstedet ditt.
 • Klikk på “Verifiser” i Google Search Console.

b. HTML-tag

 • Kopier en meta-tag som Google gir deg.
 • Lim inn denne taggen i <head>-seksjonen på hjemmesiden til nettstedet ditt.
 • Klikk på “Verifiser” i Google Search Console.

c. Google Analytics

 • Hvis du allerede har Google Analytics installert på nettstedet, kan du bruke det for verifikasjon.
 • Velg Google Analytics-metoden og klikk “Verifiser”. (Sørg for at du bruker samme Google-konto for både Search Console og Analytics).

d. Google Tag Manager

 • Hvis du bruker Google Tag Manager, kan du velge denne metoden.
 • Følg instruksjonene for å legge til en tag i Tag Manager.
 • Klikk på “Verifiser”.

e. DNS-registrering – Dette er den enkleste metoden, og den jeg anbefaler.

 • Google gir deg en spesifikk DNS TXT-post.
 • Legg til denne TXT-posten i DNS-konfigurasjonen til domenet ditt.
 • Klikk på “Verifiser” i Google Search Console.

Et eksempel på DNS oppsett i Cloudflare:
TXT - google-site-verification=ABc123 - DNS Only - Auto.

4. Fullfør verifikasjonen

 • Når du har valgt og fullført en av verifikasjonsmetodene nevnt over, klikker du på “Verifiser” for å bekrefte at du har lagt til riktig informasjon.

5. Utforsk Google Search Console

 • Etter verifikasjonen er fullført, kan du begynne å bruke Google Search Console til å overvåke nettstedets ytelse i søkeresultatene.
 • Du kan se data om søk, klikk, indekseringsstatus, mobilbrukervennlighet, og mer.
 • Bruk rapportene og verktøyene for å optimalisere nettstedet ditt og rette opp eventuelle problemer som påvirker søkeytelsen.

Legg til brukere

Har du flere som skal benytte seg av GSC? Da er det lurt å legge disse til under Settings -> Users and permissions. Og legg dem til som Owner, Full eller Restriced.

Google Search Console - Users and Permission

Google Search Console – Users and Permission

 • Owner – Verified: Full tilgang – kan endre alt av innstillinger
 • Full: Noen restriksjoner – Denne kan du se alle dataer og kan endre noen få innstillinger.
 • Restricted: Har aboslutt noen restriksjoner – Her kan man bare se innsikt og data.
 • Associate: Man kan endre noen innstillinger, men bare til kontoen man er kilknyttet

Legg til Google Analytics

Du burde også legge til Google Analytics – vi tar for oss Google Analytics i denne artikkelen.

Forstå brukergrensesnittet

Når nettstedet ditt er verifisert, blir det neste steget å bli kjent med brukergrensesnittet. Google Search Console har et intuitivt grensesnitt som gir deg tilgang til en rekke rapporter og verktøy. Lær hvor du finner de ulike rapportene som ytelsesrapport, dekningsrapport og mobile brukervennlighetsrapport, samt hvor du kan finne og fikse feil.

Måle nettstedets ytelse med Google Search Console

Når du er kjent med hvordan du navigerer i Google Search Console, er det på tide å dykke ned i hvordan du kan måle nettstedets ytelse. Det å forstå og handle basert på denne informasjonen kan hjelpe deg med å optimalisere nettstedets synlighet og brukeropplevelse.

Forståelse av ytelsesrapporten

Ytelsesrapporten i Google Search Console gir deg innsikt i hvordan nettstedet ditt presterer i Google-søket. Her kan du analysere viktige metrikker som klikk, visninger, klikkrate (CTR) og gjennomsnittlig posisjon for søkeordene dine. Detaljert kunnskap om disse dataene kan hjelpe deg med å forstå hvordan brukerne finner nettstedet ditt og hvilke søkeord som er mest effektive.

Analyser søketrafikk og ranking

Bruk ytelsesrapporten til å analysere nettstedets søketrafikk over tid. Se etter trender i søkeord og undersøk hvordan endringer på nettstedet ditt kan påvirke rankingen din. Dette kan gi verdifull innsikt i hvilken retning du bør ta videre med nettstedets innhold og SEO-strategi. Hauen.Media har ikke tusenvis av besøkende hver dag – dette er fordi vi ikke har annonsert eller lenket nettsiden på andre steder. Som man kan se så er alle våre klikk organiske klikk.

Den ultimate guide til Google Search Console - Performance

Den ultimate guide til Google Search Console – Performance

Finn og fiks nettstedets feil

En annen viktig funksjon i Search Console er evnen til å identifisere og rette opp i tekniske feil på nettstedet ditt. Dette kan inkludere brutte lenker, sikkerhetsproblemer eller problemer med nettstedets mobile vennlighet. Å fikse disse feilene kan ha en stor innvirkning på nettstedets ytelse og brukeropplevelsen.

Bruke Google Search Console og Discover for SEO

SEO er en kritisk faktor for suksess på nettet, og Google Search Console tilbyr flere verktøy som kan hjelpe deg med å forbedre nettstedets SEO. Vi vil se på hvordan du kan benytte deg av disse verktøyene for å oppdage og løse SEO-relaterte problemer. Under kan du se Google Søkeresultater og med nyheten: Discover – dette er poster/artikler som kommer på startsiden til Chrome på Nettbrett og Telefon.

Hauen.Media på Discover Google Chrome

Hauen.Media på Discover Google Chrome

 

Google Search Console - Google Search and Discover in Chrome

Identifisere SEO-problemer

Med Google Search Console kan du enkelt finne og diagnostisere vanlige SEO-problemer som påvirker nettstedets synlighet. Dette inkluderer å oppdage manglende titler, mangelfulle meta-beskrivelser og problemer med sidestruktur. Å identifisere og rette disse problemene vil være en viktig del av ditt SEO-arbeid.

Overvåking av nettstedets indekseringsstatus

Et viktig aspekt ved SEO er å sørge for at nettstedets sider er indeksert av Google. Search Console gir deg muligheten til å overvåke indekseringsstatusen og forstå hvordan Googlebot ser og behandler sidene dine. Dette er avgjørende for å sikre at nye og oppdaterte sider blir funnet og indeksert riktig.

Forbedre nettstedets synlighet

Ved å bruke de forskjellige rapportene og verktøyene i Search Console, kan du ta informerte beslutninger for å forbedre nettstedets synlighet i søkemotoren. Fra å forbedre sidetitler og meta-beskrivelser til å optimalisere for både korte og lange søkefraser, kan du skreddersy ditt SEO-arbeid for å nå dine målgrupper mer effektivt.

Sitemap og robots.txt i Google Search Console

En sitemap og en robots.txt-fil er begge essensielle for å hjelpe søkemotorer med å forstå og indeksere nettstedet ditt. Vi vil forklare hva disse filene gjør og hvordan du kan bruke dem i din fordel gjennom Google Search Console.

Den ultimate guide til Google Search Console - Sitemap

Den ultimate guide til Google Search Console – Sitemap

Hva er en Sitemap og hvordan bruker du den

En sitemap er en fil som viser Google strukturen på nettstedet ditt, inkludert alle sidene som skal indekseres. Å sende inn sitemapen din gjennom Google Search Console kan fremskynde indekseringsprosessen og hjelpe Google med å forstå nettstedets hierarki. Det er spesielt nyttig for store nettsteder eller sider som ofte oppdateres. De fleste CMS lager dette autoimatisk. Vi bruker en SEO-utvidelse som gjør dette for oss, og det anbefaler vi på det sterkeste. Vi bruker RankMath(Sponset lenke) som vår SEO-utvidelse.

Hvordan du oppretter og tester en robots.txt-fil

Robots.txt-filen gir instruksjoner til søkemotorer om hvilke deler av nettstedet ditt som bør ignoreres under indekseringen. Bruk Google Search Console til å opprette, teste og sende inn din robots.txt for å sikre at Googlebot ikke indekserer sider du ønsker å holde private, som admin-sider eller duplisert innhold.

For eksempel kan en robot.txt vær som dette:

User-Agent: *
Disallow: /admin/
Allow: /admin/admin-ajax.php

Sitemap: https://hauen.media/sitemap_index.xml

Avanserte funksjoner i Google Search Console

Når du har en grunnleggende forståelse av Google Search Console, kan du begynne å utforske de mer avanserte funksjonene. Disse funksjonene kan gi dypere innsikt og kontroll over nettstedets tilstedeværelse i Google-søk.

URL-inspeksjon

URL-inspeksjonsverktøyet lar deg sjekke statusen til en enkelt URL på nettstedet ditt i sanntid. Dette kan gi nyttig informasjon om indekseringsstatus, multimedieproblemer og sidens søkbarhet. Det kan også brukes til å be Google om å re-indeksere en side etter at du har gjort viktige endringer.

Google Search Console - URL Inspection

Google Search Console – URL Inspection

Sikkerhets- og manuell handling rapporterer

I tillegg til å følge med på nettstedets ytelse, er det også viktig å holde øye med sikkerhetsproblemer. Sikkerhets- og manuelle handling rapporter i Google Search Console varsler deg om eventuelle problemer som hacking eller spam, og gir veiledning om hvordan du kan fikse dem.

Lenke rapporter

Lenke rapporter gir innsikt i hvordan nettstedet ditt er koblet både internt og eksternt. Disse rapportene kan brukes til å evaluere kvaliteten på innkommende lenker og identifisere de mest verdifulle sidene på nettstedet ditt. Dette er viktig informasjon for å forbedre nettstedets autoritet og søkeoptimalisering.

 

Google Search Console er et kraftig verktøy som gir verdifull innsikt og funksjoner for å forbedre nettstedets prestasjoner i Google-søk. Ved å følge denne guiden og bruke tipsene som er nevnt, kan du maksimere ditt nettsteds potensial og sikre at du når ut til din målgruppe på den mest effektive måten. Husk at det er en løpende prosess, og at regelmessig overvåking og justering er nøkkelen til varig suksess. Lykke til med å mestre Google Search Console og å ta SEO til neste nivå!

Del denne artikklen

Vis / Skjul Kommentarer (4 kommentarer)
L

4 Comments

 1. Johan

  Lett å forstå i hvert fall! Takk

  Reply
 2. Eva G.O

  Da var analytic sog google search satt opp. tusen takk

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.