Velkommen til Bestul Jakthus

Bestul Jakthus, Luksefjell i Skien

by | Jun 30, 2021 | Turer | 58 comments

Bestul Jakthus, Luksefjell i Skien er idyllisk naturområdet som man kan overnatte om man er en familie eller bedrift. Her kan manbenytte seg av et vellutstyrt kjøkken til å lage de deiligiste rettene samt den nye baren i huset. Bestul har også en badstu og et boblebad man kan nyte en varm sommer dag, eller vinterdag. Det er mange turmuligheter i området og man kan høre om natten av elgen tar seg en svømmetur nedenfor i Besstultjennet.

De arrangerer også markeder på høsten så her har man mulighet til å finne alt fra hjemmelaget honning fra Luksefjell til tovet tøy. Dette er et sted vi anbefaler å ta turen til hvis du ønsker en opplevelse i Skien, Luksefjell.

Se kommentarene ↓

 

Nesten i bunn av siden kan du lese noe historie fra Herman og Borghild Løvenskiold

Du kan også lese litt om tragedien som hende for over 40 år siden

Bestul var på 1400-tallet en dags reise fra Skien, I dag er det ca en drøy time opp fra Skien. Bestul er omringet av vakre vann som for eksempel Økteren og lenger nede finner vi Fjellvannet, vær OBS på at disse vannene er regulerte, så pass på :) Ønsker du et eventyr med å kanskje følge i kong Oscar II fotspor på den gamle Kongeveien?

Denne veien går mellom Skien og Kongsberg over Finnvolldalen mot Ravalsjøen og videre til Sveinsbu. Den 1. august 2020 åpnet Bestul jakthus etter noen år i dvale, da tok Laila over og nå kan man leie huset, møtelokalet, badstuen, inkludert et koselig Stabbur og man kan også bruke boblebadet, utnytte baksthuset og fiske i Økteren.

Bestul har følgende:

21 sengeplasser fordelt på 10 rom, de har en idyllisk peisestue, moderne badstue, utendørs boblebad(jacuzzi), Møte og Konferanserom for seg selv i låven ved siden av, man vil få tilgang til Økteren sammen med båt med el-motor og fiskeboden. Bestul har også trådløst Wifi man kan bruke.

Bestul jakthus og til okteren

På besøk hos Bestul Jakthus i Juni 2021

Vi var på Bestul Jakthus i Juli der vi tok bilder av Bestul både inne og ute. Her fikk vi hele Bestul for oss selv til å boltre oss på. Vi fikk prøve kjøkkenet, soverommene, badene, og ute-husene. Første dagen var helt fantastisk, vi ble møtt av Laila Busk som er ansvarlig for Bestul Jakthus, vi ble også vist rundt på Bestul.

Torsdagen kom vi i 5 tiden, og vi startet med å utforske alle rommene i hovedhuset. Nå skal vi ta oss for 1.egt som var bopel til en skogsbestyrer til selveste Løvenskiold mellom 1880 til 1887. Og i 1892 ble det gamle bolighuset revet og det nåværende ble tømret av trevirke fra Brånaåsen, sør for Bestul.

IMGL5309 1024x585 1

På Bestul Jakthus kan du for eksempel bestill overnatting med servering, her dekker de fortryllende eierene på bordene, kokkelerer, serverer og tar oppvaska, eller så har man mulighet til å gjøre alt dette selv. Bestul Jakthus kan også lage mat og man kan varme den opp senere. Av diverse krydder har dem blant annet salt, pepper, i tillegg har dem hvetemel, olje, kaffe osv på kjøkkenet.

Vi ble ikke skuffet over den flotte plassen de har ved Økteren. Her kan man leie båter med el-motor og man har mulighet til å fiske. Til informasjon har dem også «Fiskepakker» der man får låne; en av de 2 båtene som er tilgjengelig, el-båtmotor(batteri), fiskekort, fiskeutstyr og flytevester. Husk at man kan låne kjøretillatelse sammen med bom-nøkkelen.

Bestul Jakthus; Hovedhuset og 1 etasje

Til selveste hovedhuset blir du velkommen til et blomsterhav and nydelig blomster som lukter helt himmelsk, inn døren er det en liten gang – inngang til mellomrom som har 4 utganger, den første du ser når du går inn fra gangen er inn til selveste spisestua, her er det plass til ca 14-20 personer rundt bordene – Bestul Jakthus er utstyrt med glass, bestikk, tallerkener og lignende til 30 personer. Det er også kjempe koselig bar som ble bygget tidlig 2021 – Her har de stort utvalg av diverse drikker, som for eksempel vann, brus, vin og øl. Det er også salg av honning fra Luksefjell, BergsBee’s, som det står på boksen; Kremet sommerhonning ifra Øvre Dali & Bestul, Luksefjell.

Dette kan man bestille ved å vippse når man er på Bestul Jakthus. I tillegg til Honningen så kan Bestul Jakthus tilby kaffe og te. Da kan du velge mellom; Americano, Espresso, Cappuccino, Cafe Latte, Mocca, vanlig svart kaffe, også har dem Kakao, Te og Iskaffe. Iskaffen var noe vil virkelig ville prøve, men kanskje neste gang. Når vi beveger oss innover så er det 3 soverom og 1 stort bad ved siden av middags rommet. Det største soverommet er det 2 senger og en deilig koselig stol man sitte å lese i, dette rommet har en behagelig mørk og dus grønnfarge på veggene, rommet peker mot mot Stabburet.

Så er det 2 rom til, disse har bare 1 seng hver og er kjempe koselige. Rommene har en flott utsikt mot den flotte grønne skogen og Besstultjenn rett nedenfor. Det innerste rommet har en rolig og varm grønn farge mens det nærmest spiserommet har en ganske idyllisk nedtonet blåfarge. Badet finner vi helt innerst i rommet, det er utstyr med alt av håndklær og kluter, samt en hårføner(?). Det er et bad med vannklosett og dusjkabinett.

Bestul Jakthus; Kjøkkenet

Kjøkkenet er av type storkjøkken. Det består av kjøleskap under benken, 4 rom med god plass. Stor arbeidsflate for tilbereding av all slags mat, alt fra småretter til julemiddager. Kjøkkenet har en steketopp, isbitmaskin, kaffetrakter og en ovn. Det er også en oppvaskmaskin på kjøkkenet man kan bruke, husk å les bruksanvisningen. Kjøkkenet er enkelt å bruke, det er god plass til å lage mat for deg selv og opp til en stor gruppe.

Dessverre så tok vi ingen bilder innvendig av kjøkkenet, vi trodde først at dette var et kjøkken der bare ansatte kunne bruke, men det kommer alltids flere dager der vi kan svippe innom å knipse noen fotografier. På kjøkkenet laget vi 2 middager og flere måltider selv, det gikk selvfølgelig i Biff for middag sammen med berné og stekt brokkoli. Et nydelig og perfekt middagstykke for denne plassen. For frokost og kveldsmat ble det noe mer normalt, med godt pålegg som f.eks roastbiff, ost og skinke.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul.

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

Bestul Jakthus; Hovedhuset og 2 etasje

Så er det andre etasje, – det går en trapp opp til andre etasje i yttergangen. Når du kommer opp i 2egt så ser du rett på bad-døren og rett in til peisestuen. Her henger huselgen Helge, den eneste elgen som kanskje har hørt alt som har blitt sagt i peisestua, sammen med Helge så finner vi totalt 9 elg-gevir på veggene i 2egt. Det er 2 kjempe gode sofaer og flere deilige stoler man kan boltre seg i en sen kveld, på vinteren kan man også fyre i peisen mens man tar et slag med kort eller andre spill. Rommet «Svanstul» her 4 sengeplasser med gode senger. «Hakastul» er rommet med dobbeltsengen, og de koselige lysene på veggen, samt et gammel speil.

Rommet har en utrolig god stol man kan sitte å lese en bok i på en kald vinternatt. Så har vi 2 rom som jeg ikke vet navnet på, rommet på andre siden av Svanstul har 2 senger og en utsikt over gårdsplassen, det samme gjelder soverom ved badet. Badet har en god størrelse, det er vask, vannklosett og med dusjkabinett.

Det var andre etasje i Hovedbygget. Pjuh, det er enda mer serru, skråll litt ned så er det mer godsaker – er man på tur så er man på tur. :)

Bestul Jakthus: Badstue og Boblebad

Litt etterpå gikk vi over til de andre husene for å utforske enda mer av nydelige Bestul, vi fant frem til Boblebadet og badstuen ganske kjapt.
Her er det en moderne og koselig badstue med moderne badstueovn som går på elektrisitet, dette er en kraftovn i uendeligheten!

Den gir en helt ny badstue opplevelse. Ovnens åpne struktur gjør at hele badstueovn enes ytre kan benyttes når man kaster på vann. Dette gir et behagelig fuktig badstubad. Denne badstueovnene er designet perfekt og den kombinerer tradisjonelle materialer av høy kvalitet – høy luftfuktighet gir en mer behagelig badstue – Rask, lydløs oppvarming. Det står også en bøtte og en øse for å hive på vann.

I badstuen finnes det også 2 høyde med badstubenker på 2 vegger. I midten av badstuen er det 2 regndusjer, kanskje det er Regnskogsdusjen Ambience? Uansett vil du ha følelsen av ekte spa opplevelse med ekte spadusjer.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul. Badestue og Boblebad© Kenneth Hauen

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

Ved Siden av badstuen finner vi Boblebadet, eller en Jacuzzi – her kan du sitte en varm sommerdag å kose deg i hva enn slags temperatur du ønsker – boblebadet er også perfekt om vinteren – Om det har vært en kald dag så er et varmt boblebad det perfekte valget, et avslappende og forfriskende bad som vil fjerne alt av stress. Her har du plass til nesten hele familien når du eller dere er på besøk på Bestul Jakthus.

Fjordhest, Bestul Jakthus

Bestul Jakthus – Kenneth Hauen

Her har du også utsikten mot Jakthuset og utsikten bak mot Skrim-Sauheradsfjella. Dette naturreservatet ligger i et større skogområde i grenselandet mellom Skien, Midt-Telemark og Notodden kommuner i Vestfold og Telemark, og Kongsberg kommune i Viken. Reservatet er på 123 km², og store deler er urørt eller tilnærmet urørt. Dette naturreservatet ble opprettet i 2002 og ble utvidet i 2008 for å bevare et stort og sammenhengende skogområde med mange naturkvaliteter der store deler er urørt eller tilnærmet urørt. Økosystemet skal bevares med alt naturlig plante- og dyreliv og naturlige prosesser i skog.

Området har gode forekomster av død ved og er levested for en rekke sårbare og hensynskrevende arter.  Så vær nøye med søppel og vær varsom her.

Bestul Jakthus; Møte, Seminar rommet i låven og Stabburet

Etter vi så oss omkring ved de søte hundehusene så gikk veien vegen bort til Stabburet. Stabburet ligger rett ved siden av Badstuen og Boblebadet, stabburet er kledd i stående kledning som er malt rødt, innvendig er det laftet og en kjempeflott naturlig gyllen farge. Inne er det også et stort langbord med massevis av plass, er også noen elg-gevir på veggene som gjør det ekstra mystisk på kvelds- nattestid. I Stabburet kan man ta frokosten, eller middagen hvis man ønsker det.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul. © Kenneth Hauen

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

Det er sitteplasser til ca 10-14 personer som kan sitte rundt bordet. Det er også installert el-lamper inne i Stabburet, men der kan man også finne massevis av stearinlys man kan tenne på. Husk å slukke dem skikkelig ut når man forlater Stabburet og ikke skal inn dit mer. Det blir en kjempegod atmosfære med tente stearinlys.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul. Badestue og Boblebad© Kenneth Hauen

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

Det henger masse eldre historiske gjenstander som for eksempel gamle sager, gamle ski- og skistaver, samt noen gamle truger. Det henger også gamle skyvelærer og et par eldre tømmersakser. Det er også en trapp opp til en slags hems som vi ikke våget oss opp i. Utvendig var det veldig koselig med blomster og ganske værbitt stokk liggende på utsiden. Under Stabburet sto det også en ganske utslitt okseskalle.

Bestul jakthus - Adobe Lightroom Redigering

Bestul jakthus – Adobe Lightroom Redigering

Litt romantisk kan man si.

Etter å ha romstert rundt i badstuen og rundt boblebadet fant vi frem til Møter-, seminar, , her har de prosjektør, White Board tavle og masse plass til all slags mulig samlinger, som for eksempel kurs, konferanser, sjefsmøter, og andre typer for bedrifter, firmaer, selskaper osv, her har dere Bestul for dere selv. Her er det også mye god drikke, snacks og kjempe god mat for de som vil ha det fra en egen kokk.
Møterommet er et lyst og pent rom i låve-delen av Bestul som ligger usjenert til i rolige omgivelser.

Etter vi saumfarte det flotte møterommet som Bestul Jakthus tilbyr så gikk vi over til området der man kan ha sine hunder – det er god plass til hunder. Her er det 6 søte hundehus som står ovenfor møterommet. Her finnes det hundeskåler til mat og vann.
Etter vi gikk videre ved de søte hundehusene så gikk veien vegen bort til Stabburet. Stabburet ligger rett ved siden av Badstuen og Boblebadet, stabburet er kledd i stående kledning som er malt rødt, innvendig er det laftet og en kjempeflott naturlig gyllen farge. Inne er det også et stort langbord med massevis av plass, er også noen elg-gevir på veggene som gjør det ekstra mystisk på kvelds- nattestid.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul.

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

Det var Stabburet, etter dette gikk vi til huset der de har flere sengeplasser, samt bad + et toalett ekstra, dette kalles for Bryggeren – i tillegg ligger det koseligste baksthuset rett bak Bryggeren. Det er 2 dører på fremsiden, venstre dør er det kott med vaskesaker- og rengjøringsmidler. Dør til høyre er inn til noen kjempe hyggelige soverom – Det er 3 store soverom på høyre side av ganger, rett frem er det Bad med toalett også på venstre side er det 1 toalett samt en slags bod. Lille huset bak Bryggeren så ligger Bakestua, her har man mulighet til å lage eller make på de beste pizzaene eller brøene fra Eierene.

Bestul Jakthus; Fiske- og badeplass

Da var dette siste kapittel, da tar vi for oss fisking og badeplassen på Bestul ved Økteren. Du kan enten gå ned til Økteren, det er ikke en vanskelig rute å ta beina fatt, husk å ta til høyre ved veiskillet når man er halvveis. Husk det hvis man kjører. Ja du kan også låne nøkler til bommen ved Bestul Jakthus. Når du kommer til parkeringen ved plasser der Bestul Jakthus har sine båter og bålplass, så går det en sti opp og ned til plassen, det er ca 50 m fra parkeringsplassen. Her finner du en ganske værbitte sitteplasser og bord- , men også idyllisk plass til å grille på, eller å ta lunsjen sin før det bærer ut i båtene dem leier ut.

Bestul jakthus Økteren

Bestul jakthus Økteren

Båtene ser ut til å være veldig stødige og store. Det ligger også noen årer ved siden av båtene, men el-motoren er det beste å bruke her når man skal ut å fiske. Avtal med Laila Busk angående leie av båt og fiskeutstyr.
Husk at Økteren er vannregulert hele året, så pass på når du er ute med båten eller er å bader.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul.

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

Vi tok oss en dukkert ved båtplassen, det var ganske forfriskende – varmt på overflaten og en lunkent, men kald sildrende strøm nærmere bunnen. Det er ingen «sandstrand» så vær forberedt på å tråkke i noe rart – men ikke noe farlig. Anbefaler at man har svømmesokker eller noe lignende. Vi tok med oss primus og laget kaffe mens vi var der, helt alene. Det var et par biler når vi var der men ingen å se. Plassen har vel plass til 8-10 personer rundt bordet, også noen plasser man kan sitte på ved siden av.

Bestul Jakthus – Litt historikk om denne plassen

Fra Gjesteboken på Bestul Jakthus.
Skrevet av Herman og Borghild Løvenskiold i 2001
(Avskrift fra den gamle gjesteboka, da den ble skrevet ut september 2013.)

Allerede rundt 1400-tallet nevnes gården Bestul i Biskop Eysteins(Øysteins) «Røde Jordebok» som en av de eldste gårdene i Luksefjell. Bestul har gjennom tidene vært en storgård. Sokneprest Hansen, J. Wille forteller således fra en reise Telemark i juni 1786: «Kom frem gjennom fra Sandovær til Bestul gård, som i sig selv er at ringe skyld, kan formedelat de denværende fede græsgange foode 20 kjør 2 heste. Den med flere pladse udgor en hel bygd, kaldet Bure Luksefjeld – der tilfom lå under Sauer prestegjeld, men ble ved kongelig resolusjon i året 1782 lagt under Gjerpen.»

I Jon Grinlias bok «Gårder og slekter i skogsbygda Luksefjell» fra 1999 og fra den dette er hentet, nevnes mange eiere av Bestul fra 1704 til gården ble bopel for skog betjenter på 1880 tallet. Den første var Petter Kortvet fra Eiker, så kom Ole Aas, siden Torkild Tangen 1890-95. Han var landmåler, men var mest brukt som oppsynsmann. Han arbeidet med dambygging, veier og bygging på jordgodset, bygget Mo. og Ås hus kraftstasjoner, Myren tresliper, den nye Vassend dammen i 1901 og veien fra Flittig til Luksefjeld i 1912. Tangen etterfulgtes Lars Furuvald 1896-1903. Det året startet han den første landhandel i Luksefjell.

Jon Grini Lia overtok Bestul med øvre distrikt hadde det i 8 år. I 1911 overtok Einar M. Aas og bodde der til 1957. På Bestul gårds grunn ble det bygget nytt skolehus i 1895, kalt Dalen skole, Lærebolig i 1916 og arbeiderboliger til 2 familier i 1948. På Bestul var skysstasjon og gjestigiver fra den tiden da allfarveien gikk gjennom hangeruddalen fra Skien til Kongsberg. Særlig i markedstiden kunne det være folkoomt på Bestul.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul. © Kenneth Hauen

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

I 1926 skriver godseier Herman Lovenskiold i den gamle gjesteboken fra Bestul ( som nå oppbeares på Dugurdsodden):

«Hvor det nuværende indhus på Bestul ligger, laa fra gammel tid en bygning, sidst benyttet af den gang skogbetjent T. Tangen, bestaaende af store værelser, mot nord og syd, med et lite kjøkken samt gang imellom, Fra kjøkkenet gikk en stige op til et rom i 2 den etage, som en sjelden gang benyttedes at min far. I 1892 blev denne bygning revet og i stedet oppført nuværende hus. Det’s 2 den etage har alltid vært resservert til min far, som kun faa ganger benyttet den. Derimot har jeg fra 1909 årlig benyttet den, særlig til paasketurer. Da bekvemligheten blev noget trang, og jeg maatte regne med at mine gutter efterhaaden maatte skaffe plads utenom det vanlige antal gjester, og samtidig det var ønskelig at skaffe mer rum nedenunder, bl til forstemesteren, blev huset i 1926 utvidet mot syd med 2 værelser i hver etage. Peisstuen i 2 den etage blev slaat sammen med et søndenfor liggende værelse, og desuden utvidet ca 1 meter i bredden mot øst. Peis oppføres

2 Etasje på Bestul har siden vært brukt av familien Løvenskiold som med barn og venner har brukt stedet i flere generasjoner til skiferier, påske, fisketurer og ikke minst jakt frem til 1975.

Bestul er et lite usjenert sted i idylliske Luksefjell i Skien og en av de eldste gårdene i Luksefjell. Her er naturen på hver eneste side du snur deg, øverst i Luksefjell er det vakre Fjellområder, Naturreservat, skau, vann og myrer og tilbyr fisking, bading, skogturer, fjellturer m.m om sommeren, og om vinteren er det ski-turer som står på menyen. Det har siden 1400-tallet har det bodd mennesker på Bestul.

Bestul Jakthus © Kenneth Hauen

Fra Einar M Aas dagbok 1910-1912:

«Kom til Bestul Juni 1910. Jon Grinlia var da skogbetjent. Bestul lå da kan en nesten si, i ødemarken. Det var vognvei fra Fjellet til Bestul, men langs Fjellvannet gikk det bare en dårlig sti og ferdselen gikk over vannet, når ikke isen hindret. Bjørn og elg vandret like ved, hare, fugl, rev og mår var det mye av. Om vinteren var det stadig flokker av ryper omkring på Sauheradfjellene og Solumfjellene var det fast rypebestand. Med hensyn til storfugl kunne vi sitte ved kjøkkenvinduet på Bestul og se tiuren gå og spille bort i Bestulien.

Om vinteren kunne vi stå på trammen å se tiur og røy sitte i furutoppen og på Bestulskarven. Sommeren 1910 32 bjørnungen sør for brånåsen cirka 15 minutter gange fra Bestul. ungene og dine holdt seg i Vestre marka hele sommeren og ble under elgjakta jaget frem til kammerherre Løvenskiold, han bommet og de dro over Solumfjellet. Kammerherren skjøt en bjørn ved grønlivatnet i 1913 og 1 nord for bufoss i 1914. De begge var runget på sporsne(?). Fra 1930 var Einar Aas med som jeger på drev jakt etter elg og var med godseier Herman Løvenskiold hvert år fremover. I 1943 talte Einar Aas vel 100 århaner på Økteren natt til 4. April.


I februar 1957 var det brann på Bestul, i veggen mellom spisestue og klosett i første etasje. Brannmur og peisen i andre etasje måtte rives for å få slukket. Etter fem ukers arbeidet var huset i orden igjen. 
»

Einar Aas sluttet som skogbestyrer i 1957. Halvor Wilhelm Aas forteller at i hans barndom ble det bakt brød i bakerovnen på Bestul hver uke; 27 brød, halvparten fine og grove. Klesvasken foregikk sommerhalvåret på Stoa, hvor det ble kokt vann i en stor gryte. Det var et sommertjos ovenfor Bestul. De hadde 6-7 kyr. 2 griser og høner. På Dalen skole ved Bestul gikk barn fra Fekjan i syd til Hoppestul og Brekke i nord. 1.-3. klasse gikk sammen, 4.-6. klasse likeledes. 13-14 elever gikk på skolen da Halvor W. var barn.

Ragnar Dybojord overtok som skogbestyrer på Bestul etter Einar Aas i 1957. Så fulgte Helge Sørensen i 1959-67. Hans kone Anne Marie, var lærer på Dalen skole i 3 år. Yngvar Overland overtok etter Sørensen og bodde på Bestul til 1987. 1. etg. var så utleiet til folk utenom bedriften. I år 2000 ble det bestemt at Bestul skulle omgjøres til én bolig med tanke på utleie til jakt, fiske, kurs, konferanser m.m. Borghild Løvenskiold fikk ansvar for valg av farger, tekstiler, møbler og annet utstyr. Sammen med eier, skogavdelingen og bygningsansvarlig ble ombyggingen grundig diskutert og tegninger laget. Arbeidet startet på nyaret 2001 og ble ferdig til elgjakten 5. oktober.

Tragedien på Bestul Jakthus

En sommerkveld for 50 år siden skjedde en tragedie som endret Mille-Marie Treschows liv for all framtid. Tirsdag 23. juli 1974 drar Fritz Gerhard Treschow (18) og Johan Leopold Løvenskiold (20) på tur til en tidligere skogsbestyrer bolig som eies av Løvenskiold-familien på Bestul i Luksefjell i Telemark. Sammen med dem er Løvenskiolds kjæreste, ei jente på 19 år fra Oslo. Fritz Gerhard er arving til Treschow-Fritzøe i Larvik og Johan Leopold tilhører Løvenskioldfamilien i Skien. Planen er å fiske og jakte. Ifølge politirapporten, som ØP har fått delvis innsyn i, henter guttene hvert sitt gevær på gangen i boligen. Alt tyder på at rifla som Fritz Gerhard tar tak i allerede er ladd med skarpe skudd.

Men han vet det ikke. Johan Leopold og kjæresten er i stua ved siden av. Ett skudd fra rifla som Treschow holder, treffer Løvenskiold, og han dør raskt. Ifølge politimester Tveit i Skien skal Fritz Gerhard ha sagt: «Nå har jeg drept min beste venn.»

Treschow og jenta drar av gårde for å hente hjelp. Han får skrens på bilen og kjører seg fast. Mens jenta springer videre til nærmeste nabo, drar han tilbake til huset. Når det kommer hjelp til Bestul, ligger Treschow død ved siden av Løvenskiold. I fortvilelse har han tatt sitt eget liv. Etterforskningen konkluderer med vådeskudd og selvmord. Det skal ikke ha vært krangel eller uoverensstemmelser med i bildet. Alt tyder på at det som skjedde var et tragisk uhell.

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, og turen våres hit.

Del denne artikkelen

58 Comments

  1. Anonymous

    Wow! for en kjempe beskrivelse av plassen! :D

    Reply
    • Kenneth

      Takk for det :D

      Reply
    • Anne Sofie

      Kjempe artig lesning om bestulen. Bra

      Reply
  2. Anonymous

    Wow! for en kjempe beskrivelse av plassen! :D

    Reply
    • Kenneth

      Takk for det :D

      Reply
    • Anne Sofie

      Kjempe artig lesning om bestulen. Bra

      Reply
  3. Nina

    Perfekt beskrivelse av Bestul!

    Reply
    • Kenneth

      Syns jeg fikk med det aller meste ja :D Takk

      Reply
  4. Nina

    Perfekt beskrivelse av Bestul!

    Reply
    • Kenneth

      Syns jeg fikk med det aller meste ja :D Takk

      Reply
  5. Anonymous

    Kjempe fin beskrivelse

    Reply
  6. Anonymous

    Kjempe fin beskrivelse

    Reply
  7. Anonymous

    Så koselig beskrivelse av vakre bestul. meget bra å se de unge trives på denne plassen også.

    Reply
    • Ole

      var der i sommer. kjempe koselig

      Reply
  8. Anonymous

    Så koselig beskrivelse av vakre bestul. meget bra å se de unge trives på denne plassen også.

    Reply
    • Ole

      var der i sommer. kjempe koselig

      Reply
  9. Unni

    Kjempe flott fortelling im Bestul. Koselig bilder også.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk for det :D

      Reply
  10. Unni

    Kjempe flott fortelling im Bestul. Koselig bilder også.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk for det :D

      Reply
  11. Magnus fra Tønsberg

    Hei! Mye fin info. Sjelden man finner noe brukbart om støler som dette på nettet. – Men svært tragisk om endelikten på unge Treschow og Løvenskiold… Den gangen var det ganske håpløst å få hjelp også… Men i dag bør man i det minste ha en Spot eller Garmin i slik utmark uten særlig mobildekning.
    Mitt spørsmål: Er det mulig å betale en symbolsk sum for å kjøre inn bommen, og parkere ved Økteren for noen dager? Har kano skjønner du/dere. Er en ganske erfaren solopadler som har vært mye omkring på Øst- og Sørlandet, både dagsturer, men også mini-ekspedisjoner. Men jeg ser for meg en tur på Økteren alene, eller sammen med min sønn på (snart) 15, og eventuelt kona. Økteren virker også å være ypperlig for å komme seg til Saxeren og de andre vanna. Er jo vanskelig å komme inn dit andre steder enn ved Bestul. – Eller kan man parkere ved Bestul? (Jeg har tralle til kano selv)
    Takker på forhånd for eventuelle svar.

    Reply
    • Kenneth

      Hei Magnus :) Takk for kommentaren, og ja det var det dessverre. :D
      Bestul Jakthus har nøkkelen til denne bommen(som er rett vedsiden av Bestul Jakthus) – du kan eventuelt ta kontakt med dem via mail: laila@bestuljakthus.com – eller telefon: 47 33 88 77 – og spørre hvordan det er å låne en nøkkel til bommen.
      Hvis dette ikke lar seg gjøre så har du mulighet til å parkere rundt ved bommen, men om du får trallen rundt er jeg litt usikker på. Ta kontakt med dem å høre om det er mulig. :)

      Reply
      • Anonymous

        Hjertelig takk for svar! Da vet jeg hvem jeg kan kontakte. Vet jo at Økteren er åpen for alle, men er sikkert en “gjemt” perle siden det er litt kronglete å komme seg dit kontra Fjellvannet. Til opplysning liker jeg steder “litt utenom” allfarvei. Det er godt mulig jeg parkerer da ved bommen, og jeg spør, fordi noen grunneiere er ikke alltid glad for litt “vilkårlige” parkeringer, noe jeg skjønner hvis de har planer for skogsdrift, eller slikt. Er det da lurt å legge en synlig lapp i frontrute om at jeg eventuelt parkerer noen dager (for eksempel i juni eller juli)?
        – Men mulig jeg kontakter denne Laila uansett, hvis vi er flere enn jeg som drar inn til Økteren, og har litt logistikk som er grei å få inn til vannet. Sørger alltid for øvrig at det selvsagt er lite spor etter meg, eller mitt lille følge med å vise respekt for all natur. Men regner ellers med at kaffebål er greit, om det ikke blir knusktørt i sommer selvsagt.

        Magnus fra Tønsberg

        Reply
        • Kenneth

          Bare hyggelig :) Ja den er nok det. Det kan du gjøre for å i hvert fall si ifra at det er noen der. Bare pass på vannstanden der, er veldig varierende siden de tapper de vanna der oppe.

          Laila er veldig hyggelig og imøtekommende! Du får nok kanskje bedre svar fra henne angående hvor du eventuelt kan stå mens du/dere er på tur. :D

          Reply
  12. Magnus fra Tønsberg

    Hei! Mye fin info. Sjelden man finner noe brukbart om støler som dette på nettet. – Men svært tragisk om endelikten på unge Treschow og Løvenskiold… Den gangen var det ganske håpløst å få hjelp også… Men i dag bør man i det minste ha en Spot eller Garmin i slik utmark uten særlig mobildekning.
    Mitt spørsmål: Er det mulig å betale en symbolsk sum for å kjøre inn bommen, og parkere ved Økteren for noen dager? Har kano skjønner du/dere. Er en ganske erfaren solopadler som har vært mye omkring på Øst- og Sørlandet, både dagsturer, men også mini-ekspedisjoner. Men jeg ser for meg en tur på Økteren alene, eller sammen med min sønn på (snart) 15, og eventuelt kona. Økteren virker også å være ypperlig for å komme seg til Saxeren og de andre vanna. Er jo vanskelig å komme inn dit andre steder enn ved Bestul. – Eller kan man parkere ved Bestul? (Jeg har tralle til kano selv)
    Takker på forhånd for eventuelle svar.

    Reply
    • Kenneth

      Hei Magnus :) Takk for kommentaren, og ja det var det dessverre. :D
      Bestul Jakthus har nøkkelen til denne bommen(som er rett vedsiden av Bestul Jakthus) – du kan eventuelt ta kontakt med dem via mail: laila@bestuljakthus.com – eller telefon: 47 33 88 77 – og spørre hvordan det er å låne en nøkkel til bommen.
      Hvis dette ikke lar seg gjøre så har du mulighet til å parkere rundt ved bommen, men om du får trallen rundt er jeg litt usikker på. Ta kontakt med dem å høre om det er mulig. :)

      Reply
      • Anonymous

        Hjertelig takk for svar! Da vet jeg hvem jeg kan kontakte. Vet jo at Økteren er åpen for alle, men er sikkert en “gjemt” perle siden det er litt kronglete å komme seg dit kontra Fjellvannet. Til opplysning liker jeg steder “litt utenom” allfarvei. Det er godt mulig jeg parkerer da ved bommen, og jeg spør, fordi noen grunneiere er ikke alltid glad for litt “vilkårlige” parkeringer, noe jeg skjønner hvis de har planer for skogsdrift, eller slikt. Er det da lurt å legge en synlig lapp i frontrute om at jeg eventuelt parkerer noen dager (for eksempel i juni eller juli)?
        – Men mulig jeg kontakter denne Laila uansett, hvis vi er flere enn jeg som drar inn til Økteren, og har litt logistikk som er grei å få inn til vannet. Sørger alltid for øvrig at det selvsagt er lite spor etter meg, eller mitt lille følge med å vise respekt for all natur. Men regner ellers med at kaffebål er greit, om det ikke blir knusktørt i sommer selvsagt.

        Magnus fra Tønsberg

        Reply
        • Kenneth

          Bare hyggelig :) Ja den er nok det. Det kan du gjøre for å i hvert fall si ifra at det er noen der. Bare pass på vannstanden der, er veldig varierende siden de tapper de vanna der oppe.

          Laila er veldig hyggelig og imøtekommende! Du får nok kanskje bedre svar fra henne angående hvor du eventuelt kan stå mens du/dere er på tur. :D

          Reply
  13. Karl

    En storartet beskrivelse av bestul. Gleder meg til turen i sommer.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk :D

      Reply
  14. Karl

    En storartet beskrivelse av bestul. Gleder meg til turen i sommer.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk :D

      Reply
  15. Sofia Karlstad

    Den fortellingen om bjørnen var artig lesning og noe jeg ikke viste om fra før. Fin artikkel

    Reply
  16. Sofia Karlstad

    Den fortellingen om bjørnen var artig lesning og noe jeg ikke viste om fra før. Fin artikkel

    Reply
  17. Rita

    Bestul har mange gode historier som kan deles ja, du tok også med Løvenskiold sin. Takk for denne flotte beskrivelsen. Laila gjør en kjempe god jobb også.
    Rita.

    Reply
  18. Rita

    Bestul har mange gode historier som kan deles ja, du tok også med Løvenskiold sin. Takk for denne flotte beskrivelsen. Laila gjør en kjempe god jobb også.
    Rita.

    Reply
  19. Gitte Øyv.

    Flott beskrevet av Bestul.

    Reply
    • Kenneth

      Takk skal du ha! :D

      Reply
  20. Gitte Øyv.

    Flott beskrevet av Bestul.

    Reply
    • Kenneth

      Takk skal du ha! :D

      Reply
  21. Heidi

    Flott skrevet om vakre Bestul

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk :) Var veldig koselig på Bestul :D

      Reply
  22. Heidi

    Flott skrevet om vakre Bestul

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk :) Var veldig koselig på Bestul :D

      Reply
  23. Hanne

    Wow for en god artikkel om flotte plassen på Bestul.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk :D Ja, er en kjempe flott plass :D

      Reply
  24. Hanne

    Wow for en god artikkel om flotte plassen på Bestul.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk :D Ja, er en kjempe flott plass :D

      Reply
  25. Siri H

    Var der i fjor sommer pga denne artikkelen. Dere tok ikke feil av plassen <3

    Reply
    • Kenneth

      Nei, var flott den altså :D

      Reply
  26. Siri H

    Var der i fjor sommer pga denne artikkelen. Dere tok ikke feil av plassen <3

    Reply
    • Kenneth

      Nei, var flott den altså :D

      Reply
  27. Hilda

    Wow for en flott artikkel om Bestul :) Godt skrevet og masse informajson.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk for det. :D

      Reply
  28. Hilda

    Wow for en flott artikkel om Bestul :) Godt skrevet og masse informajson.

    Reply
    • Kenneth

      Tusen takk for det. :D

      Reply
  29. Evelyn

    Kjempe god artikkel for bestul.

    Reply
  30. Bodil Johanne

    Bare herlig å lese 🇧🇻

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beedstuel er første gang nevnt i Gimsøy klosters jodebok i 1611.

1762 var plassen matrikkulert som husmannsplass under Gjernes i Sauherad. Da skrevet ”Beedstuel i Fjeldet”. Overført til Gjerpen prestegjeld i kirkelig sammenheng i 1776. Allikevel fortsatt matrikkulert (i skattematrikler) under Sauherad fram til 1847. Da ble Bestul, i likhet med de andre gårdene i øvre Luksefjell, overført til Gjerpen herred.

Gimsøy Kloster i 1611, Niels Henrichsen Josten fra ca. 1700. Oberstløyntnant Ulrich Frederich Fien fra 1704. Se M. Fossum. Peder Pederssøn Baar fra 1716. Herman Leopoldus fra 1734. Han ble adlet i 1739 og tok navnet Løvenskiold. Bestul har altså siden 1734 vært eid av Løvenskiold-familien.

Anders Gundersen og sønnen Gunder var begge ivrige jegere. I 1880 hadde de laget i stand en bjønnestille på et høydedrag noe vest for Finnvolden i Langeruddalen. Den heter Steinslistilla. Som åte la de som regel ut en hest. Det gjorde de også denne gangen. En kveld utpå våren dro de av sted for å se til åta. Da de kom fram til skyttergarden, fikk de se en bjørn på åta. Anders retter da ut og skyter. Bjørnen siger sammen. Da de trodde den hadde fått nok og lå død, gikk de ned til bjørnen. Gunder dro den litt i ene bakbenet. Da fikk de se at den blunket litt på ene øye. ”Skyt, gutt!” ropte Anders. Gunder rettet ut dobbeltløpet, skyter bjørnen midt i skallen. Da våknet den for godt, ryker opp og går til angrep.

Den vendte seg mot Anders. Anders står der med geværet og rygger unna til han snubler i en stubbe og faller over ende. Bjørnen oppå. Den biter seg fast i ene benet på Anders og begynner å tygge. Gunder, som den gangen bare var unggutten, ble livende redd og ser seg om etter et tre han kunne komme opp i. Men da han fikk se hvordan det gikk med faren, snudde han, rettet børsa mot bjørnen og gir han det siste og drepende skudd. Gunder hadde for anledningen et dobbeltløpet munnladningsgevær, som han hadde lånt av Kristian Dale. Ved en feiltagelse var det lagt 2 kuler i det ene løpet og ingen i det andre. Siden viste det seg at det ikke var så ilde som det så ut med det første skuddet. Bjørnen var skutt i svime og underkjeven så skadd at den ikke kunne bite ellers hadde nok benet til Anders blitt mast sund. Han slapp med en sunnreven bukse. Denne bjørnen var ikke stor, men lenger ut på forsommeren kom det en stor slagbjørn som de også skjøt. Den falt for første skuddet.

Men den gang ventet de med å nærme seg til de var helt sikre på at den var død. Da bjørnefellen var spikret opp på låvedøra til biksing, målte den fire alen mellom framlabbene, altså ca 2meter og 40cm.

Kilde: Luksefjellminner nr. 9.

Beedstuel er første gang nevnt i Gimsøy klosters jodebok i 1611.

1762 var plassen matrikkulert som husmannsplass under Gjernes i Sauherad. Da skrevet ”Beedstuel i Fjeldet”. Overført til Gjerpen prestegjeld i kirkelig sammenheng i 1776. Allikevel fortsatt matrikkulert (i skattematrikler) under Sauherad fram til 1847. Da ble Bestul, i likhet med de andre gårdene i øvre Luksefjell, overført til Gjerpen herred.

Gimsøy Kloster i 1611, Niels Henrichsen Josten fra ca. 1700. Oberstløyntnant Ulrich Frederich Fien fra 1704. Se M. Fossum. Peder Pederssøn Baar fra 1716. Herman Leopoldus fra 1734. Han ble adlet i 1739 og tok navnet Løvenskiold. Bestul har altså siden 1734 vært eid av Løvenskiold-familien.

Anders Gundersen og sønnen Gunder var begge ivrige jegere. I 1880 hadde de laget i stand en bjønnestille på et høydedrag noe vest for Finnvolden i Langeruddalen. Den heter Steinslistilla. Som åte la de som regel ut en hest. Det gjorde de også denne gangen. En kveld utpå våren dro de av sted for å se til åta. Da de kom fram til skyttergarden, fikk de se en bjørn på åta. Anders retter da ut og skyter. Bjørnen siger sammen. Da de trodde den hadde fått nok og lå død, gikk de ned til bjørnen. Gunder dro den litt i ene bakbenet. Da fikk de se at den blunket litt på ene øye. ”Skyt, gutt!” ropte Anders. Gunder rettet ut dobbeltløpet, skyter bjørnen midt i skallen. Da våknet den for godt, ryker opp og går til angrep.

Den vendte seg mot Anders. Anders står der med geværet og rygger unna til han snubler i en stubbe og faller over ende. Bjørnen oppå. Den biter seg fast i ene benet på Anders og begynner å tygge. Gunder, som den gangen bare var unggutten, ble livende redd og ser seg om etter et tre han kunne komme opp i. Men da han fikk se hvordan det gikk med faren, snudde han, rettet børsa mot bjørnen og gir han det siste og drepende skudd. Gunder hadde for anledningen et dobbeltløpet munnladningsgevær, som han hadde lånt av Kristian Dale. Ved en feiltagelse var det lagt 2 kuler i det ene løpet og ingen i det andre. Siden viste det seg at det ikke var så ilde som det så ut med det første skuddet. Bjørnen var skutt i svime og underkjeven så skadd at den ikke kunne bite ellers hadde nok benet til Anders blitt mast sund. Han slapp med en sunnreven bukse. Denne bjørnen var ikke stor, men lenger ut på forsommeren kom det en stor slagbjørn som de også skjøt. Den falt for første skuddet.

Men den gang ventet de med å nærme seg til de var helt sikre på at den var død. Da bjørnefellen var spikret opp på låvedøra til biksing, målte den fire alen mellom framlabbene, altså ca 2meter og 40cm.

Kilde: Luksefjellminner nr. 9.