Tur til Haukelifjell og Bondhusvatnet

Haukeli Turene

by | Aug 26, 2021 | Turer | 0 comments

Tur til Haukelifjell og Omeng

For en fantastisk plass Haukelifjellet er, vi har vært på Arbuvollen hyttefelt der Hydrohyttene har tilhold. Her har vi hatt vår faste «base», herfra reiser vi rundt om i Haukelifjell og turer til Vestland som du kan lese lenger nede. Vi har hatt turer siden 2016 og til dags dato på Haukeli – og har dermed vært for det meste nesten over alt.

Første dagen vi kom opp til Arbuvollen, Haukleifjell var Juni 2017 med Arbuvatn og Eivindbuvatnet rundt – Dette var litt tidlig med tanke på snø snøen og været. Men vi fant oss til rette med at det var 14 m/s og over 20 m/s i kastene denne dagen. Vi hadde med oss drikke og litt nistemat på denne korte turen opp til Nupshallene som ligger ca 980 moh.

Vi begynte med å ta bilder av utsalgs steder der dem selger Geit Ost på Hauklei. Så bar det oppover mot Nupselva. Denne dagen var vi ved Nupselva på Vestland siden, der vi var, og der bildet vedsiden av er tatt er ca 1020 moh.

Vi forsatte å gå nedover til Ulevåvatnet der Nupselva renner ut ved Midtfjellsvollen, og hovedveien. Snøen som lå langs elven var på det høyeste nesten 3 meter, dette var lengst nederst ved elven.  Vi gikk deretter mot der de lager den himmelske Geit Osten på Haukeli.

Tur til Haukelifjellet - Natur bildet er tatt av Kenneth Hauen  / Natur.Media

Etter turen til nedre del av Nupshallene og Nupselva tok vi turen tilbake til hytta. Vi tok oss en gåtur rundt Arbuvollens vakre tursti ved Eivindsbuvatnet og Arbuvatn, og langs Arbustubben og Arbustøylen.

Vi reiste deretter inn på hytta og slo en god plan for de neste 6 dagene vi skulle være her. For å nevne noen steder ble det; Lille Nup, Folgefonna, Jondal, Sundal, Odda og Bondhusdalen/Bondhusvatnet. Under kan du se hvor vi var hen på denne turen.

Tur til Haukelifjellet - Natur bildet er tatt av Kenneth Hauen / Natur.Media
Tur til Haukelifjellet - Natur bildet er tatt av Kenneth Hauen / Natur.Media

Dag 2 på Haukelifjell og Omeng.

Denne dagen går turen opp til Vesle Nup på Haukelifjell, Vestfold og Telemark. Vesle Nup ligger 1510 moh og er ca 5km opp fra Haukeliseter Fjellstue – vi gikk dessverre ikke helt opp pga ekstrem vind denne dagen også. Vi vurderte at det var over 20 m/s og minst 30 m/s i kastene og litt yr ettersom at vi måtte søke littly bak en liten «klippe».

Vi begynte med å parkere bilen på siden av Haukelivegen ved Haukeliseter Fjellstue, vi gikk deretter opp stien bak Fjellstua. En bratt sti på litt over 110m men kom oss opp – vi gikk oppover ved Store Venaretjønn, over store snøfonner og fulgte deler av stien opp mot Lille Venaretjønn og opp til Loftsdokktjønn som ligger 1095 moh. Her tok vi oss en vellfortjent pause. Jo lenger opp vi går jo mer snø og fonner ligger på stien.

Når vi endelig er oppe ved Vesle Nup så er det ganske kraftig vind og noe småregn. Vi bestemmer oss for å gå litt nedover og finner oss en fin plass til å slå oss ned for en time før vi tusler ned igjen til Haukeliseter.

Tur til Haukelifjellet - Natur bildet er tatt av Kenneth Hauen / Natur.Media
Tur til Haukelifjellet - Natur bildet er tatt av Kenneth Hauen / Natur.Media

Dag 3 på Haukelifjell og Nupshallene.

Dag nummer 3 var det tur til Nupsdalen, Nupstjørna. En fantastisk dag dette var. Nupstjørna ligger ca 1129 moh på Haukelifjellet, Vestland siden. Fra parkeringen er det ca 1.5km opp til første vannet i Nupsdalen. Høydeprofilen er ganske grei på denne turen, noen «bratte» deler på stien men ingen utfordning på veien opp.

På turen opp satt vi fra oss 1 GoPro ca 100m vekk fra stien, denne tok timelapse av Verjesteinsnuten og rundtom. Vi møtte på en som hadde fiska i Nupstjørn, der hadde han fått et par fisk. Vi har aldri tatt med oss fiskestenger på disse turene men kanskje vi skal begynne med det.

Da vi kom opp så satt vi oss ned rett ved Nupstjørna, hadde ganske god oversikt over hele dalen opp til Nupsredet som er begynnelsen av Nupsdalen. Vi hadde det veldig bra med tanke på været, det var sol hele dagen og ja, vi ble litt solbrente i nakken.

Verdt å nevne at det vandrer noen fløffi sauer i Nupshallene, så vær vennelige og forsiktig. For oss var de kjempe greie, de holdt seg godt på avstand og vi fikk et par gode bilde av dem stående på de perfekte plassene.

Vi plasserte oss på steder der man ser solnedgangen som glir ned mellom Nupsredet, har tok vi bilder og noen timelapse videoer.

Klokken ble litt over 22:00 når vi pakket sammen utstyret. Vi hentet GoPro’ene som hadde stått å tatt bilder i nesten 6 timer hver.

Dag 4 – Vestland

Dag 4 var vi på Vestlandsiden, nærmere Odda, Folgefonna og Bondhusvatnet.

Dagen begynte klokka 8-9 tiden og vi hadde planlagt dagen ganske greit om hvor vi skulle kjøre først. Første stedet ble til Folgefonna, så vi kjørte til Odda -> så til Jondal – her kjøpte vi noe å spise på før vi kjørte vidre opp til Folgefonna. Det er en bom her som man må betale for å komme inn. vi var ganske heldige da vi kom til bommen, bommen var i ustand og åpen -så vi fikk lov av teknikkeren å kjøre uten å betale.

Folgefonnvegen opp til Folgefonna er ganske smal, men det er rimelig med «vegskulere» til å vike for andre biler. Det tok ca 30min å kjøre til enden av veien. Der finner du Folgefonna’s Skisenter – når vi kom opp tok vi noen bilder før vi kjørte ned igjen for å ta enda flere bilder. Dessverre så hadde vi ikke Drone på denne tiden, for det hadde vært ganske morsomt. 

 

Tur til Haukelifjellet - Natur bildet er tatt av Kenneth Hauen / Natur.Media
Bilde av Bondhusvatnet, Sundal, Kvinnherad - Vestland - FOTO av; Kenneth Hauen

Turen ned til Jondal gikk fort og greit, vi kjørte igjennom Jondalstunnelen som er 10.000 m(10km) lang, som er den nest lengste tunnelen i Vestland, der Folgefonnatunnelen er 11.150m lang, denne kjørte vi etter å ha vært i Odda. 

Jeg glemte etter å tatt Timelapsebilder å endre tilbake til RAW format, dette endte med at mange bilder ble tatt i JPEG format og ikke RAW. Men dette fant jeg fort ut av når vi gikk opp Bondhusdalen. Husk å ta bilder i RAW format! 
Bildet lagt ved er tatt samme dag av Bondhusvatenet og Bondhusbreen i enden. Et fantastisk skue og stillheten var helt magisk. Denne dagen var det 2 turister vi møtte på, ellers ingen andre som vi møtte på ved sitteplassene. vi skal nok hit en gang til, med drone og annet utstyr. 

Vi tok oss litt mat før vi gikk ned til parkeringen lenger nede i Bondhusdalen. Det er en grusvei helt opp til Bondhusvatnet, så rullestolbrukere kan også ta turen opp dit for å oppleve dette fantastiske stedet i Kvinnherad.  

Vis / Skjul Kommentarer (0 kommentarer)
L

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Del denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.