Nybegynner guide i Adobe Photoshop

En nybegynner guide i Adobe Photoshop

by | Feb 3, 2024 | Bildebehandling | 1 comment

Når du åpner Adobe Photoshop for første gang, kan det være litt forvirrende å navigere rundt og finne ut av alle verktøyene. Men fortvil ikke, du er ikke alene. Photoshop er et utrolig kraftig designverktøy med mange funksjoner, men det er ikke bare for profesjonelle.
Med litt hjelp kan du enkelt lære deg å bruke det til å skape vakre og imponerende grafiske elementer. I denne omfattende veiledningen vil vi gå gjennom de mest nyttige verktøyene i Photoshop og forklare hva de gjør, hvor du finner dem, hvordan du bruker dem, og gi deg noen tips og triks for å få mest mulig ut av dem. Vi vil også inkludere noen gode ressurser hvis du ønsker å lære mer om et spesifikt verktøy.

1. Kom i gang med ditt første prosjekt

 
Når du har lastet ned Photoshop fra Adobe Creative Cloud og åpnet Photoshop, kan du opprette en ny fil i Photoshop Document (PSD) -formatet. Dette er det naturlige filformatet for Photoshop og kan lagre store mengder data, inkludert bilder av høy kvalitet. Du kan enten begynne helt fra scratch eller bruke en mal som passer til prosjektet ditt. For å opprette en ny fil, klikk på den blå “Ny fil”-knappen.
 
Velg deretter størrelsen og oppløsningen som passer best for prosjektet ditt. For eksempel er bruker jeg 2560×1440 piksler. Velg en oppløsning på 260 til 300 piksler per tomme (ppi) for å sikre at du ikke mister detaljer hvis du skal skrive ut bildet.
 

Nybegynner guide i Adobe Photoshop - Opprett nytt dokument

Nybegynner guide i Adobe Photoshop – Opprett nytt dokument

 

2. Arbeid med lag

I Photoshop er et lag som en transparent film som du kan legge ulike elementer av bildet ditt på. Hvert lag kan inneholde forskjellige deler av bildet ditt, for eksempel tekst, former eller bilder. Dette lar deg redigere og justere disse elementene individuelt uten å påvirke resten av bildet.

Hvordan opprette et nytt lag:

 1. Klikk på “Lag” -ikonet: Dette finner du vanligvis i lagpanelet til høyre for skjermen din.
 2. Velg “Nytt lag”: Dette vil opprette et tomt lag øverst i lagpanelet.
 3. Navngi laget ditt: Det er lurt å gi lagene dine beskrivende navn, spesielt når du jobber med flere lag.

Nybegynner guide i Adobe Photoshop - Lag et nytt lag

Nybegynner guide i Adobe Photoshop – Lag et nytt lag

Organisere lagene dine:

 1. Rekkefølge: Lagene vises i lagpanelet i den rekkefølgen de ligger på bildet. Du kan enkelt endre rekkefølgen ved å dra og slippe lagene opp eller ned.
 2. Gruppering: Du kan gruppere flere lag sammen ved å velge dem og deretter trykke Ctrl+G (Cmd+G på Mac). Dette er nyttig for å organisere og administrere komplekse prosjekter.

Redigere lag:

 1. Endre lagstørrelse: Du kan endre størrelsen på et lag ved å velge “Transformere” -verktøyet (Ctrl+T eller Cmd+T) og deretter dra i håndtakene rundt laget ditt.
 2. Endre gjennomsiktighet: Juster gjennomsiktigheten til et lag ved å endre opasiteten i lagpanelet. Dette er nyttig når du vil blande lagene dine mer naturlig.
 3. Legge til effekter: Du kan legge til effekter som skygger, glødetekst eller gradientoverlegg til lagene dine ved å bruke “Lageffekter” -knappen nederst i lagpanelet.

Eksempel:

La oss si at du har et bilde av en strand, og du vil legge til tekst som sier “Sommerferie” øverst i bildet ditt.

 1. Opprett et nytt tekstlag ved å velge “Tekstverktøy” (T) og skrive inn teksten din.
 2. Du kan deretter endre tekstenes størrelse, farge og skrifttype etter behov.
 3. Hvis du ønsker det, kan du legge til en skyggeeffekt for å gjøre teksten din skiller seg ut fra bakgrunnen.

Nybegynner guide i Adobe Photoshop - Lag nytt tekstlag

Nybegynner guide i Adobe Photoshop – Lag nytt tekstlag

Hvis du vil legge til et bilde eller en illustrasjon som et nytt lag, kan du dra og slippe en JPEG- eller PNG-fil fra skrivebordet ditt inn i Photoshop-prosjektet. Dette vil opprette et nytt lag over bakgrunnsbildet.
Hvis du vil slå sammen lag, så kan du også høyreklikke på det nye laget, å så trykke på «Slå sammen alle lag» som vist under:

Nybegynner guide i Adobe Photoshop - Slå sammen alle lag

Nybegynner guide i Adobe Photoshop – Slå sammen alle lag

3. Lagjusteringer og lagmasker

Lagjusteringer og lagmasker er kraftige verktøy i Photoshop som lar deg justere bestemte områder av bildet ditt uten å påvirke resten av laget. Du kan for eksempel endre farge, lysstyrke eller kontrast på bare en del av bildet ved å bruke lagjusteringer og lagmasker.

For å legge til en lagjustering, klikk på “Lagjusteringer”-ikonet nederst i lagpanelet og velg hvilken justering du ønsker å bruke. Justeringene vil bare påvirke det aktive laget og området som er markert av lagmasken.

For å legge til en lagmaske, klikk på “Legg til lagmaske”-ikonet nederst i lagpanelet. En lagmaske vil vises ved siden av lagbildet i lagpanelet. Ved å male på lagmasken med en svart pensel, kan du skjule deler av laget. Ved å male med en hvit pensel, kan du avsløre deler av laget igjen.

4. Fjerning av objekter og flekker

Å fjerne uønskede objekter og flekker fra bilder er en vanlig oppgave i bildebehandling. Photoshop tilbyr kraftige verktøy som gjør dette til en enkel oppgave, selv for nybegynnere. I denne veiledningen vil vi utforske hvordan du fjerner objekter og flekker fra bilder ved hjelp av Photoshop, trinn for trinn.

Hvordan fjerne objekter i Photoshop:

 1. Velg verktøyet “Flekkreparasjonspensel”: Dette verktøyet lar deg enkelt fjerne små objekter og flekker fra bildet ditt.
 2. Juster penselstørrelsen: Velg en passende penselstørrelse ved å justere penselstørrelsesinnstillingene øverst i skjermbildet.
 3. Klikk på objektet du vil fjerne: Ved å klikke på objektet med Spot Healing Brush-verktøyet, vil Photoshop automatisk analysere området rundt og fylle inn det valgte området med en passende tekstur og farge.
 4. Gjenta om nødvendig: Hvis resultatet ikke er tilfredsstillende, kan du enkelt gjenta prosessen ved å klikke på andre områder eller justere penselstørrelsen.

Nybegynner guide i Adobe Photoshop - Hvordan bruke flekkfjerningsverktøyet

Nybegynner guide i Adobe Photoshop – Hvordan bruke flekkfjerningsverktøyet

Eksempel:

La oss si at du har et bilde av en strand, men det er en person som uheldigvis har gått inn i rammen din. For å fjerne personen:

 1. Velg Spot Healing Brush-verktøyet.
 2. Juster penselstørrelsen til å passe området rundt personen.
 3. Klikk på personen for å fjerne dem fra bildet.
 4. Gjenta prosessen om nødvendig for å fjerne eventuelle gjenværende spor av personen.

Hvordan fjerne flekker i Photoshop:

 1. Velg verktøyet “Klonestempelverktøy”: Dette verktøyet lar deg klone et område av bildet ditt og male det over uønskede flekker eller objekter.
 2. Velg et kildepunkt: Hold nede Alt-tasten (Option-tasten på Mac) og klikk på et område av bildet som har en lignende tekstur og farge som området du vil fjerne.
 3. Mal over flekken: Begynn å male over den uønskede flekken med Klonestempelverktøy, og Photoshop vil klone det valgte området og male det over flekken.

Eksempel:

La oss si at du har et bilde av et landskap, men det er en stygg flekk på himmelen på grunn av kameraets linse. For å fjerne flekken:

 1. Velg Klonestempelverktøyet.
 2. Velg et kildepunkt ved å klikke på et rent område av himmelen.
 3. Mal forsiktig over flekken med Klonestempelverktøy for å fjerne den.

 

6. Tegning på lag

Hvis du har kreative evner eller ønsker å legge til egne illustrasjoner i bildene dine, kan du bruke tegneverktøyene i Photoshop. Du finner en rekke tegneverktøy i verktøylinjen, som blyant, pensel, viskelær og formtegning.

For å bruke tegneverktøyene, velger du det aktuelle verktøyet og justerer størrelse og hardhet i alternativlinjen øverst i Photoshop. Deretter kan du begynne å tegne eller male på laget ditt. Du kan også velge forskjellige farger og effekter for å gi tegningene dine liv.

 

7. Bruk av lagmasker

Å forstå hvordan lagmasker fungerer i Photoshop er avgjørende for å oppnå mer avanserte og nøyaktige redigeringer. Lagmasker gir deg muligheten til å skjule eller vise deler av et lag uten å slette dem permanent. I denne veiledningen vil vi utforske hva lagmasker er, hvordan de fungerer, og hvordan du kan dra nytte av dem i ditt arbeid.

Hva er lagmasker?

Lagmasker er ikke-destruktive verktøy som lar deg skjule eller vise deler av et lag ved å male på dem med svart, hvitt eller grå pensel. Dette gir deg full kontroll over gjennomsiktigheten til deler av laget uten å slette dem permanent. Lagmasker er spesielt nyttige når du vil gjøre presise justeringer eller redigeringer.

Hvordan bruke lagmasker:

 1. Opprett et lag: Start med å opprette et nytt lag eller velge et eksisterende lag du vil legge en maske til.
 2. Opprett lagmaske: Klikk på “Legg til lagmaske” -ikonet nederst i lagpanelet. Dette vil opprette en hvit maske ved siden av laget ditt.
 3. Mal på lagmasken: Velg en pensel og mal med svart, hvitt eller grått på lagmasken for å skjule eller vise deler av laget ditt. Svart skjuler, hvitt viser, og grått gir en delvis gjennomsiktig effekt.
 4. Juster opasiteten: Du kan også justere opasiteten til penselen din for å få mer kontroll over effekten av lagmasken.

Nybegynner guide i Adobe Photoshop - hvordan bruke lagmasker

Nybegynner guide i Adobe Photoshop – hvordan bruke lagmasker

Eksempel:

La oss si at du har et bilde av en solnedgang, og du vil gjøre himmelen mer dramatisk ved å legge til en fargejusteringseffekt bare på himmelen, men ikke på resten av bildet.

 1. Opprett et justeringslag for fargejusteringen.
 2. Legg til en lagmaske på justeringslaget.
 3. Bruk en svart pensel på lagmasken for å skjule fargejusteringen over landskapet og havet, mens du lar den være synlig på himmelen.

 

8. Blanding av lag

Blanding av lag er en teknikk som lar deg kombinere flere lag på kreative måter. Dette kan være med på å skape unike effekter og gi bildene dine en mer dynamisk og interessant utseende.

For å blande lag, velg det øverste laget du ønsker å blande. Deretter kan du justere blandingsegenskapene i alternativlinjen øverst i Photoshop. Du kan eksperimentere med forskjellige blandingstyper som normal, skjermmode, multiplikasjon, overlay og mange flere. Du kan også justere gjennomsiktigheten til lagene for å oppnå ønsket effekt.

9. Opprettelse av effekter og filtre

Photoshop tilbyr et bredt spekter av effekter og filtre som kan brukes til å forbedre bildene dine og gi dem et mer kunstnerisk preg. Du kan legge til effekter som vignettering, uskarphet, fargekorrigering, tekstur og mange flere.

For å legge til en effekt eller et filter, velg laget du ønsker å bruke effekten på. Deretter kan du gå til “Filter”-menyen øverst i Photoshop og velge det ønskede filteret. Juster innstillingene for å oppnå ønsket effekt. Du kan også eksperimentere med forskjellige kombinasjoner av effekter for å skape unike uttrykk.

10. Optimalisering for nettsiden

Når du har fullført redigeringen av bildet ditt i Photoshop, er det viktig å optimalisere det for nettet. Dette innebærer å redusere filstørrelsen uten å miste for mye kvalitet, slik at bildet lastes raskt og ser bra ut på nettlesere.

Du kan redusere filstørrelsen ved å eksportere bildet i riktig format, for eksempel JPEG eller PNG, og justere komprimeringsinnstillingene.
Du kan også redusere oppløsningen til bildet og fjerne unødvendige lag eller effekter som ikke er nødvendige for nettvisning.

For nettside så anbefaler jeg å konvertere bilder til .WEBP format.

Hva er WEBP-formatet?

WEBP er et moderne bildeformat som støtter både tapløs (lossless) og tapende (lossy) komprimering. Det ble utviklet av Google som en åpen kildekode og har blitt populært på grunn av sine effektive komprimeringsmetoder og høy bildekvalitet. WEBP-filer bruker ofte .webp-filutvidelsen.

Fordeler med å bruke WEBP på nettsider:

Mindre filstørrelse: WEBP-filer har vanligvis mindre filstørrelse sammenlignet med JPEG- og PNG-filer av samme kvalitet. Dette betyr raskere nedlastingstider for nettsider, spesielt på mobile enheter med begrenset båndbredde.

Raskere nedlasting: På grunn av den mindre filstørrelsen, laster nettsider som bruker WEBP-bilder raskere. Dette forbedrer brukeropplevelsen og kan også ha en positiv effekt på nettstedets rangering i søkemotorer (SEO).
Støttet av moderne nettlesere: De fleste moderne nettlesere, inkludert Chrome, Firefox, Edge og Opera, støtter WEBP-formatet. Dette gjør det til et pålitelig valg for å levere bilder til en bredt spekter av brukere.
Tapløs og tapende komprimering: WEBP gir fleksibilitet med både tapløs og tapende komprimering, noe som gjør det ideelt for å tilpasse seg ulike krav til bildekvalitet avhengig av bruksområdet.

Når skal man bruke WEBP-formatet?

WEBP-formatet er spesielt gunstig å bruke på nettsider der bildeytelse er viktig, for eksempel nettbutikker, blogginnlegg, nyhetssider og porteføljesider. Ved å konvertere eksisterende JPEG- eller PNG-bilder til WEBP-format og implementere dem på nettsiden, kan du forbedre lastetider og brukeropplevelse betydelig.

11. Avanserte teknikker

Når du har mestret grunnleggende teknikker i Photoshop, kan du utforske mer avanserte teknikker for å ta bilderedigeringen din til neste nivå. Dette kan inkludere avansert bildemanipulasjon, retusjering, spesialeffekter, teksteffekter og mye mer. Vi skal lage flere artikler angående dette feltet etter hvert. Takk for at du tok deg tid til å lese imellom denne artikkelen, ønsker deg en god dag.

Del denne artikkelen

1 Comment

 1. Sebastian

  Mange nyttige tips her..👍

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.