Nasjonalparker i Norge og på Svalbard

Hva er en Nasjonalpark?

Natur har en viktig plass i den norske folkesjelen. Vi kjenner gleden av å bestige små og store fjell, oppleve stillhet og føle kraften fra det uberørte. De 47 nasjonalparkene vi har i Norge er det flotteste vi har av natur, og skal oppleves og bevares. I tillegg til Norges 47 nasjonalparker har vi mer enn 3100 andre verneområder. Totalt utgjør disse over 17 prosent av fastlandet i Norge. Verneområdene er opprettet for å sikre at vi tar vare på sårbare planter, dyr og naturtyper, og at vi bevarer natur som har stor nasjonal eller internasjonal verdi.

Allemannsretten gir mulighet til å ferdes fritt i naturen, så lenge det skjer hensynsfullt, slik at planter og dyr ikke blir skadet eller forstyrret. Allemannsretten gjelder også i verneområdene. I noen verneområder er det spesielle regler for ferdsel og andre aktiviteter.

Øvre Pasvik Nasjonalpark

ligger i Pasvikdalen ca 100 km sør for Kirkenes lengst øst i Norge. Pasvikdalen ligger mellom Finland og Russland.

Varangerhalvøya Nasjonalpark

ligger lengst Nordøst i Norge, mellom byene Vardø, Vadsø og Båtsfjord med Barentshavet i nord og Varangerfjorden i sør.

Reisa Nasjonalpark

ligger i Nordreisa i Nord-Norge, omtrent midt imellom Alta og Tromsø. I vest grenser Reisa nasjonalpark mot Käsivarsi villmarksområde i Finland.

Øvre Anárjohka nasjonalpark

ligger i Kautokeino og Karasjok i indre Finnmark. I sør grenser Øvre Anárjohka til finske Lemmenjogi nasjonalpark.

Stabbursdalen nasjonalpark

ligger nord i Norge, på vestsiden av Porsangerfjorden som er Norges fjerde lengste fjord. Innerst i fjorden ligger Lakselv, kun 20 minutters kjøring fra Stabbursdalen.

Seiland Nasjonalpark

ligger langt mot nord, i Altafjorden i Vest-Finnmark sør for Sørøya. Nærmeste byer er Hammerfest og Alta. Seiland er en øy som nås med båt.

Møysalen nasjonalpark

ligger i Vesterålen på 68° nord, rett nord for Lofoten, og sørvest på Norges største øy, Hinnøya.

Lofotodden nasjonalpark

ligger på Moskenesøya, helt vest i Lofoten. Nasjonalparken ligger ca. 40 km sørvest for Leknes, men kan også nås med 3,5 times fergetur fra Bodø.

Sjunkhatten nasjonalpark

Det er en vakker og variert nasjonalpark i Nordland, Bodø. Parken er kjent for sin imponerende natur, inkludert fjell, innsjøer, skoger og våtmarker.

Rago nasjonalpark

er et naturskjønt paradis med majestetiske fjell, fossefall og krystallklare innsjøer. Parken er hjem til en rekke dyrearter, og byr på spektakulære turmuligheter og fjellklatring.

Láhko nasjonalpark

ligger midt mellom Bodø og Mo i Rana. Ligger ca en times kjøretur sørover fra Bodø.

 

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger midt i Nordland fylke mellom byene Bodø og Mo i Rana.

Junkerdal nasjonalpark

ligger en times kjøretur fra Bodø i kommunene Saltdal og Fauske. Nasjonalparken grenser mot Sverige i øst.

Lomsdal-Visten/Njaarke Nasjonalpark

ligger på Helgeland, sør i Nordland, omtrent midt mellom Trondheim og Bodø. Det tar ca. fem timer med toget fra både Trondheim og Bodø.

 

Børgefjell nasjonalpark

ligger midt i Norge og strekker seg fra Trøndelag og inn i Nordland. I øst grenser nasjonalparken til Sverige. Du når Børgefjell på fire timer med tog fra Trondheim.

Forollhogna nasjonalpark

er et fjellområde på grensen mellom Østlandet og Trøndelag. Trondheim er nærmeste by i nord, en til to timers kjøring unna. I øst ligger verdensarvstedet Røros.

Femundsmarka nasjonalpark

ligger øst for innsjøen Femund på grensen mellom Trøndelag og Innlandet, viktige innfallsporter er Røros og Elgå. I øst grenser nasjonalparken til Sverige, og sammen med verneområdene på svensk side utgjør «Grenselandet» den største sammenhengende villmark i Sør-Skandinavia.

 

Hardangervidda nasjonalpark

ligger mellom Østlandet, Vestlandet og Sørlandet. Du kommer til Hardangervidda ved Finse stasjon på fire timer med tog fra Oslo og to timer og 20 minutter fra Bergen. Med bil og buss er reisetiden fra både Oslo og Bergen ca. fire timer. Og mellom Rjukan og Haukeli

Jostedalsbreen Nasjonalpark

er den største kvite flekken du ser på norgeskartet. Nasjonalparken ligg på Vestlandet, mellom fjord og fjell i Sogn, Sunnfjord og Nordfjord. Du kjem kanskje over Strynefjellet eller Sognefjellet, eller kryssar Sognefjorden på veg frå Oslo eller Bergen før du ser blåisen krone mellom fjelltoppane.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

er grenseområdet mellom Østlandet og Trøndelag. Dovrefjellområdet strekker seg fra Dombås til Oppdal og fra Åndalsnes til Tynset.

Rondane nasjonalpark

ligger mellom to dalfører i Innlandet – Gudbrandsdalen og Østerdalen. Du når Rondane med tog eller bil fra Oslo eller Trondheim på ca. fire timer.

Dovre nasjonalpark

ligger mellom to dalfører i Innlandet – Gudbrandsdalen og Østerdalen. Nasjonalparken ligger på sørsiden av E6 over Dovrefjell

Reinheimen nasjonalpark

ligger midt i Sør-Noreg, fire, fem timars køyretur frå Oslo eller Trondheim, og berre to, tre timer frå Ålesund eller Molde i vest.

 

Breheimen nasjonalpark

finn du mellom riksveg 15 over Strynefjellet og fylkesveg 55 over Sognefjellet. Nasjonalparken ligg i Lom, Skjåk og Luster kommuner.

Hallingskarvet nasjonalpark

ligger i hjertet av Sør-Norge. Nasjonalparken kan nås i løpet av fire timer med tog eller bil fra Oslo og Bergen.

Gutulia Nasjonalpark

ligger nord i Innlandet i Engerdal kommune, sør for Elgå og Femundsmarka. Nasjonalparken grenser også til Sverige og det er bilvei mot Idre.

 

Folgefonna nasjonalpark

ligger ved Hardangerfjorden, sentralt lokalisert på vestlandet. Den ligg omtrent to timar køyring austover frå Bergen.

Ytre Hvaler Nasjonalpark

ligger på Hvaler, helt sørøst i Norge med grense til Sverige. Nær byene Fredrikstad og Halden, og kun to timer med buss fra Oslo.

Langsua ligger sentralt i Sør-Norge 200 km nord for Oslo mellom Gudbrandsdalen og Valdres, sør-øst for Jotunheimen.

Færder nasjonalpark

ligger ytterst i Oslofjorden, nær Tønsberg, kun to timers kjøring fra Oslo. I øst grenser nasjonalparken til Ytre Hvaler nasjonalpark

Fulufjellet nasjonalpark

ligger helt øst i Trysil kommune i Innlandet fylke, ca. 250 km nordøst for Oslo. Nasjonalparken grenser til Sverige og Fulufjällets nationalpark.

Jotunheimen Nasjonalpark

er et eldorado for topptursamlarar, med alle norske fjelltoppar over 2300 moh. Galdhøpiggen (2469 moh.) er den høgaste og mest besøkte, medan Hurrungane byr på legendariske klatretoppar

 

Lierne nasjonalpark

er en nasjonalpark med et unikt landskap. Det spesielle istidslandskapet med rogenmorener, finnes i Norge bare i Lierne nasjonalpark

Jomfruland nasjonalpark

ligger ytterst ved kysten utenfor Kragerø, tre eller fire timers kjøring fra Kristiansand eller Oslo.

Raet nasjonalpark

har fått navn etter et geologisk fenomen. Raet er endemorenen – israndsavsetningen – som ble liggende igjen da den store skandinaviske breen trakk seg tilbake for 11-12 000 år siden.